05/03/2012 | Yazar: Kaos GL

LGBTI topluluklarına yönelik oldukça düşmanca konuşmaları sırasında alındı. Ki bu topluluklar geçen yıl ayrımcılık karşıtı yasa tasarısının kamusal tartışmalarının başlatılmasından bu yana ayrımcı söylevlerin hedefi haline geldi.

‘LGBTI gösterilerinin yasaklanması Moldova’da tehlikeli bir hava yaratıyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Af Örgütü, Moldova hükümetinin dört yerel konsey tarafından lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve interseks (LGBTI) bireylerin gösteri yapmasını yasaklayan uygulamayı geri çekmesi gerektiğini açıkladı.
 
Geçen iki hafta içinde Bălţi şehri, Făleşti Bölgesi’ndeki Chetriş ve Hiliuţi köyleri ve Anenii Noi Bölgesi konseyleri LGBTI bireylerin her türlü gündeme gelmesini yasaklayan ayrımcı tedbirleri kabul etti.
 
Bu kararlar ulusal yetkililer tarafından daha tescil edilmedi ve mahkemede karşı çıkılabilir.
 
Bălţi Şehir Konseyi Ortodoks Kilisesi’ne ayrıcalıklı desteğini açıkladı ve “geleneksel olmayan cinsel yönelimin saldırgan propagandası”nı yasakladı. Konsey ayrıca konuyla ilgili hükümetin diğer yapılarından ve kuruluşlardan da destek almaya karar verdi.
Konsey üyeleri Anenii Noi’deki kararı desteklemek adına yaptıkları konuşmalarda dini alıntılar kullandı ve “eşcinsellik salgını”ndan duydukları korkuyu dile getirdi.
 
Chetriş ve Hiliuţi köyleri İslam dinini uygulamak adına geçici sığınaklar ya da bina inşasını yasakladığı gibi “eşcinselliğin” gündeme getirilmesini de yasakladı. Bu tarz yasaklamalar aynı zamanda inanç ya da dini özgürlük haklarını kullanmak isteyen Müslümanlar’a karşı da ayrımcılık anlamına geliyor.
 
Avrupa ve Orta Asya Program Direktörü Yardımcısı John Dalhuisen, “Aslına bakılırsa, bu kararlar yasaya LGBTI bireylere karşı ayrımcılık olarak giriyor ve düşmanlık havasını besliyor. Moldova, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkı gibi LGBTI bireyleri de kapsayan kanun önünde eşitlik, ayrımcılık karşıtlığı hakkını da savunan birçok uluslararası insan hakları sözleşmesine imza atmıştır. Moldova’nın Anayasası da ulusal yasalar gibi toplanma ve ifade özgürlüğünü garanti altına almaktadır. Ulusal yetkililerin, yerel konseylerin kararlarını geri çevirme konusundaki bir başarısızlıkları ulusal ve uluslararası yükümlülüklerinin ihlalinin boyutunu arttıracaktır” diye konuştu.
 
Bu kararlar, aralarında kıdemli siyasetçilerin de olduğu bazı kamusal figürlerin, doğrudan LGBTI topluluklarına yönelik oldukça düşmanca konuşmaları sırasında alındı. Ki bu topluluklar geçen yıl ayrımcılık karşıtı yasa tasarısının kamusal tartışmalarının başlatılmasından bu yana ayrımcı söylevlerin hedefi haline geldi.
 
Ayrımcılığın Önlemesi ve Ayrımcılıkla Savaşma Yasa tasarısı 2007’den bu yana tartışılmakta. Geçen yıl hükümet tarafından onaylandı ve parlamentoya sevkedildi; fakat fraksiyonların çoğunluğunun açık muhalefeti ve dini kuruluşlar tarafından bunu takip eden sürede düzenlenen bir dizi geniş çaplı kampanya yüzünden hükümet kendi projesini “daha fazla müzakere” yapmak için geri çekti.
 
Bu süre zarfında Moldovalı LGBTI topluluklarının özgür bir şekilde toplanma hakkı sürekli ihlal ediliyor; ya 2010’da mahkeme kararıyla Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasında olduğu gibi kamusal alandaki gösterileri yasaklanarak ya da 2008’de olduğu gibi göstericileri, gösterici karşıtlarının şiddetinden koruma konusunda başarısız olarak.

Dalhuisen, “İfade özgürlüğü hakkı, toplumun diğer bireylerini şoke edecek ya da incitebilecek görüşlerin de ifade edilmesi hakkını içinde barındırıyor. Moldovalı parlamenterlere Ayrımcılık Karşıtı Yasa’yı geçirme ve Moldova’daki her bireyin ırk, cinsiyet, dil, etnik köken, milliyet ya da din ayrımına uğramadan insan haklarını kullanabilmesini güvence altına alması çağrısında bulunuyoruz” dedi 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam