03/03/2015 | Yazar: Yıldız Tar

‘Siyaset Okulu’ katılımcıları düşüncelerini KaosGL.org’a anlattı.

‘LGBTİ hakları sağ sol meselesi değil, insan haklarıdır!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Zil çaldı, LGBTİ’ler siyasete katılım için “Siyaset Okulu”nda buluştu. Okul katılımcıları düşüncelerini KaosGL.org’a anlattı…
 
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) LGBTİ’nin “Mecliste LGBTİ” kampanyası kapsamında düzenlediği “Siyaset Okulu” İstanbul’da devam ediyor.
 
Türkiye’nin birçok yerinden LGBTİ aktivistleri genel seçimler öncesi siyaset çalışmalarını, LGBTİ haklarının siyasete yansımasını konuşuyor. Siyasi parti temsilcilerinin de katılıp parti çalışmaları hakkında bilgi verdiği Siyaset Okulu hararetli ve verimli tartışmalara sahne oluyor.
 
Hem tartışmaları aktarmaları hem de geldikleri şehirlerde yürüttükleri mücadele hakkında bilgi vermeleri için Siyaset Okulu katılımcısı aktivistlere mikrofon uzattık. LGBTİ hareketinin yıllardır süren hak ve özgürlük mücadelesinin siyasete ve siyasal alana yansımalarını sorduk.
 
“Deneyimlerimizi paylaşmak güçlendiriyor”
 
Ozan Uğur, Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform: “Önümüzdeki dönem açısından LGBTİ’lerin meclisteki temsilinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda HDP’de aktif siyaset yürütüyorum ve bu açıdan Siyaset Okulu benim için önemli. Hem Kars’taki HDP’li belediye meclis üyeleri ile birlikte yürüttüğümüz LGBTİ hakları mücadelesi açısından hem de diğer şehirlerde arkadaşların deneyimlerini işitmek açısından bu etkinlik çok önemli.
 
“Kars biraz küçük ve uzak bir şehir olduğu için birçok şeyden mahrum kalıyoruz. 4 yıldır Kars’ta mücadele ediyoruz, Kaos GL’nin Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmaları’na ev sahipliği yaptık. Sürekli olarak yayın dağıtıyoruz ama küçük ve uzak bir yer olmanın handikaplarını yaşıyoruz. Genel seçim sürecinde de küçük bir yer olduğumuz için çok fazla aday adayı çıktı. Bir ranta da dönüşmüş durumda aday adaylıkları. Genel seçim öncesi Kars’ta atmosfer hem gergin hem de hareketli.
 
“Siyaset Okulu şu ana kadar iyi gidiyor. Bazı tartışmalar eksik kalsa da tecrübe paylaşımı açısından verimli gidiyor. Okul devam ederken Sedef Çakmak’ın Beşiktaş Belediye meclis üyesi olması da onun deneyimlerini aktarabilmesi açısından çok iyi oldu.”
 
“Bir siyasi partiyi sırf LGBTİ haklarını savunuyor diye destekleyemeyiz”
 
Loren Elva, Dersim Roştiya Asme LGBTİ: “Geçen yıl yerel seçimler öncesi yapılan okula da gelmiştik ve bizim için çok verimli olmuştu. LGBTİ ve siyaset denince benim aklıma görünürlük geliyor. Son dönemlerde LGBTİ mücadelesinin görünürlüğünü arttırması ile birlikte geçen yerel seçimlerde aday adayları çıktı. Bu sene de aday adaylıkları devam ediyor. Bu durum görünürlükle alakalı.
 
“Mecliste artık açık kimliğiyle LGBTİ milletvekili olmalı ve bu kişinin hareketin içinden çıkması gerekiyor. Meclise gidecek kişinin sadece kimliği değil; politik bakış açısı da önemli bana kalırsa. Sadece LGBTİ diye bir kişi desteklenemez. Bizi ne kadar temsil edeceği önemli. Yine Okul’da CHP ve HDP üzerinden parti tartışmaları yapılıyor ama bir parti salt LGBTİ’leri destekliyor diye o partiyi ve adayı destekleyemeyiz. LGBTİ haklarını savunan bir parti Kürtlerin haklarını savunmuyor olabilir. Örneğin Kürdistan’da yaşanan sorunlara, barajlara, kalekollara karşı mücadele etmeyen; iş ve emek alanında bir yaklaşımı olmayan bir partiyi sırf LGBTİ haklarını destekliyor diye desteklemek doğru değil.”
 
“LGBTİ mücadelesi siyasetçileri zorladı ve alan açıldı”
 
Buse Kılıçkaya, Ankara Pembe Hayat: “Pembe Hayat olarak ağırlıklı trans örgütlenmesi olmak üzere LGBTİ hakları için mücadele ediyoruz. Ben de bu dönem haklarımız için lobi çalışmaları yürütüyorum ve o sebepten bu toplantılara da katıldım. Bana kalırsa her tartışma kendi içinde verimlidir. Bu okuldaki tartışmaları da olumlu buluyorum. Geçen yıllarda başlayan süreç bundan sonra LGBTİ’lerin siyaset içinde aktif olarak yer alabildiği bir süreç olacak. Özellikle siyasetçileri tanımak açısından bu tarz işlerin devam ediyor olması gerekiyor.
 
“Siyasetle LGBTİ’lerin ilişkisi yeni bir şey değil. LGBTİ hareketin içinde hep bir siyasi duruş vardı ancak siyaset LGBTİ’leri içine alıp almama konusunda çekingendi ve adım atılmıyordu. Uzun yıllardır devam eden LGBTİ mücadelesi siyasetçileri alan açmaya mecbur bıraktı. Bu bir kazanımdır.
 
“Siyasetle ilişki LGBTİ hareketinin ortaya çıktığı ilk günlere kadar götürülse de örneğin 2000’li yıllarda ben DEHAP içerisinde siyaset yapıyordum. Parti tüzüğüne “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ayrımcılığına karşı mücadele eklenmesini önerdik ve nitekim 2003 yılından bugüne DEHAP ve ardılı siyasi partilerde LGBTİ hakları açısından bir gelenek oluştu. Bütün bu kazanımlar mücadelenin ürünü.”
 
“LGBTİ hakları sağ sol meselesi değil, insan haklarıdır!”
 
Emir Eyüp Çoban, Malatya Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gençlik İnisiyatifi: “Bundan önceki Siyaset Okulu’na gelememiştim ve oraya giden arkadaşların anlattıkları ve yaptıkları işlerin çok kıymetli olduğunu gördüm. Bir parçası olmak istedim. Politik bilincimi geliştirmek için okula geldim.
 
“Siyaset denince aklıma ‘Okulda, işte, mecliste eşcinseller her yerde’ sloganını söz olmaktan çıkarmak ve kendi hayatımızda yansımasını görmek geliyor. Siyaset Okulu’nun hemen hemen sonuna geldik. Benim için en önemli olan CHP’den gelen milletvekili ve HDP yöneticileriyle görüşmekti. CHP’ye çok fazla derdimi anlatamayacağımı, onlarla birlikte mücadele yürütemeyeceğimi anladım. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun eşcinsellerle ilgili soruya verdiği ‘Toplumun hassasiyetleri var’ ve ‘Homofobi evrensel bir mesele değildir’ sloganını sorma şansı yakaladık. Burada verilen cevap beni hayal kırıklığına uğrattı. ‘Solcu LGBTİ’ler de var ama sağcı LGBTİ’ler de var. Onlar da Ekmeleddin İhsanoğlu’na oy verebilir’ demeye getirildi. Hayal kırıklığı yaşadım çünkü LGBTİ hakları insan haklarıdır ve solculuk sağcılık meselesi değildir. Birlikte mücadele böyle olmaz.”
 
“Görünürlük sorunu aşılırsa başka sorunları da aşabiliriz”
 
Doğan, İskenderun: “Siyaset denince hiçbir fikrim yok. Tamamen apolitik bir insanım. Seçim zamanları kimin ne dediğine bakar ona göre oyumu veririm. Buraya gelmekteki amacım siyaset hakkında bilgilenmekti. Okul için birçok makale okuduk ve bunlar benim açımdan önemliydi.
 
“Görünürlük bizim için çok önemli bir sorun. Görünürlük sorunu aşıldığında birçok meseleyi aşabiliriz bana kalırsa. Bugün Meclis’te bir LGBTİ olsa kendi sorunlarımızı diğer gruplar gibi dile getirebileceğiz. Kaos GL olsun SPoD olsun LGBTİ mücadelesi yürütülüyor ama Meclis’te bir LGBTİ olmadığı sürece boşa gidiyor gibi geliyor. Elbette ki sivil toplum mücadelesi de mühim ama Meclis’te olmak çok önemli.”
 
Ozan Özbir, Antep Zeugmadi LGBTİ: “Antep’te siyaset çalışmalarımız devam ediyor. Yerel seçimlerde örneğin siyasi partilerle görüşmeler yaptık, röportajlar yapıp yayınladık. AKP, CHP ve MHP reddetti ama diğer siyasi partilerle röportajlar yaptık. Yerel seçimlerde bizden aday istedi HDP ama yaş sorunundan ötürü aday gösteremedik. Genel seçimlerde de HDP’den yana böyle bir talep geldi ancak biz aday adayı gösteremedik. Görünürlüğün siyasi çalışmalarda çok önemli olduğunu düşünüyorum.” 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam