29/01/2010 | Yazar: Kaos GL

Modacı Cemil İpekçi’nin, Milliyet gazetesinde 3 Ocak’ta yer alan sözleri tartışılmaya devam ediyor.

‘Madi’ Tartışmasına Cemil İpekçi de Katıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Modacı Cemil İpekçi’nin, Milliyet gazetesinde 3 Ocak’ta yer alan sözleri tartışılmaya devam ediyor. Eşcinsellerin evliliği tartışmasına, sitesindeki “haftalık yazısı” ile İpekçi’nin kendisi de katıldı.

Tartışma, kaosgl.org’un, “Ben eşcinsellerin ve geylerin evliliğine karşıyım. İki erkeğin evliliği kadar saçma bir şey olamaz.” sözlerini “son madi” köşesine taşımasıyla başlamıştı.
 
Gazeteci Mevlüt Tezel, İpekçi’nin sözleri nedeniyle “madilenmesini”, Sabah Gazetesindeki köşesine “Eşcinseller de Cemil İpekçi'ye karşı” başlığı ile taşıdı ve tartışmayı geliştirdi.
 
“Eşcinsellerin özgürlük talebi yokmuş gibi bir imaj yaratıyor”
 
Tezel, Sabah Gazetesindeki köşesinde, iki sene önce kaleme aldığı "Cemil İpekçi evlensin, sonra da milletvekili olsun!" yazısında, İpekçi’nin, “Türkiye'de eşcinsellerin haklarının kazanımında önemli bir figür olabileceğini” yazdığını hatırlatıyor.
 
“Çünkü eşcinselliğin hâlâ tabu olduğu bir ülkede, eşcinsel kimliğini dobra dobra açıklamak, "İlk göz sürmemi babam almıştı" demek, hayat arkadaşıyla objektiflerden kaçmamak, daha da ileri gidip 'muhafazakâr eşcinselim' diyerek kafalardaki ezberi bozmak önemli adımlardı benim gözümde.”
 
Mevlüt Tezel, İpekçi’nin son bir yılda, “acayip açıklamalar” yapmaya başladığına dikkat çekiyor.
“Eşcinseller de Cemil İpekçi'ye karşı” başlıklı yazısında Tezel, şöyle devam ediyor:
 
“Bir röportajında "Doğu'da baskı gören gay'ler için bir şey yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna "Hayır düşünmüyorum. Çünkü ben insanlar için bir şey yapmayı düşünüyorum" yanıtı verdi. Sürekli eşcinsel kimliğini öne çıkardı ama onların toplumda yaşadığı haksızlıkları dile getirmek adına en küçük bir gayret göstermedi. Aslına bakarsanız göstermek zorunda da değil, her insan aktivist olacak değil ya! Ama İpekçi açıklamalarıyla Türkiye'de yeni yeni filizlenmeye başlayan eşcinsel örgütlenmelere ve hak arayışlarına darbe vuruyor. En kötüsü de eşcinsellerin özgürlük talebi yokmuş gibi bir imaj yaratıyor.”
 
“İpekçi yılın 'madi'si olmaya da aday”

Tezel, Cemil İpekçi’nin, "Evlilik, heteroseksüellerin icadı bir kurum" ya da "İlişkileri bir imzayla resmileştirmeye, evlilik kurumuna karşıyım" dese itirazı olmayacağını belirtiyor.
 
Tüm dünyada eşcinsel evliliklere izin çıktığı bir dönemde, gazeteci Tezel, itirazını şöyle gerekçelendiriyor: “Ama İpekçi evliliği; sadece kadın ve erkek birlikteliğine ve çocuk doğurmayı resmileştirmeye bağlıyor.”
 
Cemil İpekçi ne demişti:
"Ben eşcinsellerin ve gay'lerin evliliğine karşıyım. İki erkeğin evliliği kadar saçma bir şey olamaz. Evlilik denilen müessese kadın ve erkek denilen iki cinsin evlenip bir arada yaşayıp, doğurup, çocuklarının belli olmaları için yapılmış. Bir de kadının haklarının korunması için yapılmıştır evlilik. İki erkeğin evliliği arasında kadın yok"
 
Lambdaistanbul’un her yıl dağıttığı “Hormonlu Domates Ödülleri” ile Kaos GL’nin sitesinde homofobik söylem ve hareketleri protesto edişini hatırlatan Tezel, Cemil İpekçi'nin geçtiğimiz günlerde 'son madi' ilan edildiğini belirtiyor.
 
Mevlüt Tezel yazısını şöyle tamamlıyor: “
'Madi' unvanı, eşcinsellere ya da eşcinselliğe karşı duyulan irrasyonel nefret, korku, hoşnutsuzluk ya da ayrımcılık yapanlara veriliyor. Sitedeki yorumlara bakılırsa, İpekçi yılın 'madi'si olmaya da aday.”
 
“Madi” tartışmasına Cemil İpekçi de katıldı

Cemil İpekçi, 27 Ocak tarihli “haftalık yazısı” ile kendi sitesinden tartışmaya katıldı.
 
Sitesinin “gazete” bölümünde yayınladığı yazısında, Mevlüt Tezel’in “yargısız infaz”ına uğradığını söyledi ve şöyle yazdı:
 
“Ülkemizde yargısız infaz çok doğal ve adetten oldu. Adeta gazete köşelerin de yer alan bazı köşe yazarlarımız yazdıkları kişiler hakkında, o kişiye zahmet buyurup, arayıp konu hakkında bilgi alacağına, söylediği sözlerin anlamını anlamadan kendi uydurduklarının kendince yorumlarını yazıyorlar.”
 
İpekçi, Mevlüt Tezel için “cinsel tercihimi açıklamamla eşcinseller için bir yandaşlık veya bir eşcinsellik misyonu yükleneceğimi zannetmiş” dedi.
 
“Heteroseksüeller, heteroseksüellik için savaş veriyor mu?”

Cevap yazısında, “Ülkemizin çoğunluğu Heteroseksüel erkek ve kadınlardan oluşuyor. Heteroseksüel olduğunu söylüyorlar” diyen İpekçi, “peki onların kaç tanesi Heteroseksüellik için savaş veriyor?” diye sordu.
 
“Hâlâ hapishanelerimizde yüzlerce heteroseksüel erkek ve kadınlarımız düşünce özgürlüğünden yatıyorlar, haklar insanların bireylerin cinsel tercihlerini savunmasıyla değil, insanların tümüne haklarıyla gelir, cinsel tercihler kadın erkek olmamız ayrıcalık tanımaz.”
 
“İnsanlığın tümünü ve insan haklarını savunmamız gerek”

“Tümümüz insan olduğuna göre, önce savunmamız gereken ve arkasında durmamız gereken, kazanmamız gereken insan haklarımızdır.” diyen İpekçi, bunları, “düşünüş özgürlüğü, inanış özgürlüğü, cinsel özgürlük” şeklinde sıraladı ve “Demokrasi o zaman işler, insan hakları ve hukuk, işlediği zaman.” diye belitti.
 
“Cinsel tercih veya cinsel kimlik bireyin doğuştan zaten sahip olduğu bir haktır. Kişiler buna saygı gösterse veya göstermese de bu bir misyon gerektirmez.”
 
“Türbanlılar, gayrimüslimler, aleviler, müslümanlar, etnik kökeni farklı kişiler ve henüz minicik olan çocuklarımızın geleceği için neler yapmalıyız?”
 
“Beni sadece gay’lerin hakları değil tüm insanların hakları ilgilendiriyor.” diyen Cemil İpekçi, yazsısını şöyle tamamlıyor:
 
“Gay evliliğine gelince; evlilik gibi nerdeyse kalkmak üzere olan bir kurumda gay’lerin evliliği de şahsımda o kadar anlamsız geliyor. Cinsel tercihimizin aynı olması demek, fikirlerimizin veya inanışlarımızın, yaşam biçimimizin aynı olmasını gerektirmez. Dünyadaki ne kadın ne de erkek Heteroseksüellerin, fikirlerinin, düşüncelerinin, inanışlarının aynı olmadığı gibi, o zaman gay’lerin ki niye aynı olsun.”
 
“Heteroseksüel erkekler de baskı görüyormuş”

Sabah Gazetesinde bugünkü köşesinde İpekçi’nin kendisine verdiği cevabı ele alan Mevlüt Tezel, “yargısız infaz”da bulunduğunu kabul etmeyerek cevap verdi:
 
“Ünlü moda tasarımcısı, internet sitesinde kaleme aldığı yazıda beni, kendisinden görüş almadan, sözlerine kendimce uyduruk yorumlar yaparak yargısız infazda bulunmakla suçlamış. Sayın İpekçi, hemen hemen her hafta bir yerde ya röportajınız ya da TV söyleşiniz yayınlanıyor. Eşcinsellik ve cinsel kimliğiniz hakkında sürekli yorumlarda bulunuyorsunuz. Bu tür açıklamalarınız o kadar çok ki, bu konuda kitap bile yayınlayabiliriz. Hal böyleyken, size telefon açıp görüş almaya gerek duymadım.”
 
Tezel, Cemil İpekçi’ye cevaben şunları yazdı:
 
“Yazınızda özetle eşcinsellerin haklarını savunmak gibi bir misyonunuz olmadığını, her cinsiyet ve kesimden insanların sorunlarının olabileceğini, Türkiye'de sadece eşcinsellerin aşağılanmadığını belirtmişsiniz. Tamam, olabilir. Düşüncelerinize saygı duyuyorum. Bundan iki sene önce, eşcinsel kimliğinizle ilgili yaptığınız cesur açıklamaların gazına gelip, sizin eşcinsellerin haklarını savunmak adına bir şeyler yapabileceğinizi düşünmekle hata etmişim. O zaman lütfen siz de bir zahmet bir daha eşcinsel kimliğinizi öne çıkaran açıklamalarla gündemimize gelmeyin. Bakın Domenico Dolce ve Stefano Gabbana da moda tasarımcısı ve sizin gibi eşcinsel kimliklerini saklamıyorlar. Ancak onlar, sadece yaptıkları işlerle gündemdeler. Vallahi ben çok uzun zamandır hiç, sizin tasarımlarınızı ya da defilenizi konuştuğumuzu hatırlamıyorum...”
 
“Kaldı ki, 'Eşcinseller de Cemil İpekçi'ye karşı' başlıklı yazım, Türkiye'de eşcinsellerin haklarını savunan en önemli adres olan Kaos GL'nin internet sitesinde sizi 'son madi' ilan etmesiyle ilgiliydi. Biliyorsunuz bu unvan homofobik söylem ve hareketlerde bulunanlar için veriliyor. Bence eşcinsellerin bile sizi 'madi' ilan ettiği bir dönemde özeleştiri yapmanız gerekiyor.”
 
“Ayrıca bundan sonra eşcinsel kimliğinizi öne çıkarmasanız daha iyi olur. Çünkü eşcinsellerin Türkiye'de sorunları yokmuş gibi bir imaj çiziyorsunuz ve bu da eşcinsellerin özgürlük hareketine büyük darbe vuruyor.”
 
“Yazınızda ilgimi çeken en önemli bölüm ise, "Heteroseksüel erkekler de ezilmiyor mu? Ülkemizde sadece eşcinseller mi aşağılanıyor?" soruları oldu. Evet, haklısınız heteroseksüel erkekler, cinsel kimlikleri yüzünden baskı görüyorlar, iş bulamıyorlar, fuhuş yapmak zorunda bırakılıyorlar, cinayetlere kurban gidiyorlar, Meclis'te bırakın temsil edilmeyi muhtar adayları bile yok! Değil mi ya!”
 
Konuyla ilgili yazılar:

[[http://kaosgl.org/icerik/ipekci_%E2%80%9Cmadi%E2%80%9D_mi_degil_mi|madi mi değil mi]]
[[http://kaosgl.org/icerik/cemil_ipekci_nasil_madi_olur|nasıl madi olur]]
[[http://kaosgl.org/icerik/ipekci_%E2%80%9Cmadi%E2%80%9D_mi_evlilik_hakki_mucadelesi|evlilik hakkı mücadelesi]]
[[http://kaosgl.org/content/cemil-ipekci-evlensin-sonra-da-milletvekili-olsun#comment-51226|evlensin milletvekili olsun]]
[[http://kaosgl.org/content/cemil-ipekci-emine-senlikoglu-ve-ahlak-zemini|ahlak zemini]]


Etiketler: yaşam
İstihdam