12/11/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Berlin’de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı Şehitlik Camii, 24 Kasım’da ‘İslam ve Homofobi’ başlıklı bir panel düzenleyeceğini duyurdu.

‘Müslümanlar ve eşcinseller birlikte özgürce yaşayabilir’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Berlin’de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Şehitlik Camii, 24 Kasım’da “İslam ve Homofobi” başlıklı bir panel düzenleyeceğini duyurdu.
 
896 derneğin üst organizayonu olarak faaliyet gösteren DİTİB'e bağlı Şehitlik Camii kubbesi
 
Völklinger Kreis e.V., Leadership Berlin, LSVD (Almanya Lezbiyen ve Gey Federasyonu) Berlin-Brandenburg adlı eşcinsel örgütlerinin “Diğerleriyle Karşılaş” adını verdiği etkinlik kapsamında cami ziyaretinin yanı sıra inanç ve cinselliğe dair önyargılar ele alınacak. Leadership Berlin, daha önce de “Saygı Duymak için Tanış” projesi kapsamında bir haham ve bir imamla okul ziyaretlerinde bulunmuş, farklı dinlerin nefret ve ayrımcılık olmadan bir arada yaşayabileceği mesajını vermişti.
 
Völklinger Kreis e.V. Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Phillipp Worat, “İslam ve Homofobi” paneline dair kaosGL.org’un sorularını yanıtladı.
 
“İslam ve Homofobi” başlıklı ayrımcılık karşıtı bir etkinlik Berlin için ne ifade ediyor?
 
Ben 2007’den beri burada, Berlin’de yaşıyorum. Berlin pek çok açıdan bir çeşitlilik şehridir. Burada pek çok kültür, din ve dünyanın dört bir yanından gruplar bir arada; hepimiz bu şehri paylaşıyoruz. Bu “küçük” şehirde özgür ve güvende hissetmemiz için birbirimize hoşgörülü olup saygı göstermek zorundayız. Müslümanlar ve LGBTİ’ler de bu şehrin bir parçası. Her iki grup da önyargılara maruz kalıyor.
 
Etkinliği düzenlemeden önce toplumun ne gibi ihtiyaçları olduğunu fark ettiniz?
 
LGBTİ topluluğunun çoğunluğu homofobik saldırıların Müslüman gençler tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyor. Ancak bu doğru değil. Bu etkinlikle, her iki topluluğun da birlikte özgürce ve güvenli bir biçimde yaşayabildiğini göstereceğiz. Müslüman kökenli LGBTİ’lerin de kendilerini güvende hissettiğinden ve anlaşıldıklarından emin olmalıyız. Berlin’de tanıdıklarım bana çok korkunç şeyler anlatıyorlar. Umarım, bu etkinlik dünyaya mesaj verir. Sonuçta bir imam camisinin kapılarını LGBTİ’lere açıyor.  
 
Etkinliğin daha kapsayıcı bir İslam anlayışı için bir örnek oluşturacağını söyleyebilir miyiz?
 
Bu bir örnek ve ses getirecek. Tartışmaya hazırım ve vazgeçmeyeceğim. Evime gidip, kapımı kapatıp gözlerimi yummayacağım. Bu örnekleri çoğaltmaya devam edeceğim. Belki benzer bir etkinliği başka bir şehirde yaparız. Bu küçük ama çok önemli bir adım.
 
Etkinliğin Almanya’daki homofobi ve ırkçılık karşıtı mücadeleye nasıl güçlendireceğini düşünüyorsunuz?
 
Umarım ki bu etkinlik hem Almanya’da, hem de dünyanın başka yerlerinde homofobi ve ırkçılık karşıtı mücadeleye güç verir. Vazgeçemeyiz. Kendi kaynaklarımıza, enerjimize, umudumuza ve cesaretimize inanmamız gerekiyor. Hepimiz aynı şey için mücadele ediyoruz. Bir arkadaşımın bir şarkısında söylediği gibi “Sevmek asla yasaklanamaz.” 
 
İlgili haberler:
 

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam