05/12/2014 | Yazar: Kaos GL

Letonya’da iktidardaki Birlik partisinden bir vekilin Nazileri eşcinselleri öldürdüğü için kutlaması istifasına yol açtı.

‘Naziler eşcinselleri iyi ki öldürmüş’ diyen Letonyalı vekil istifa etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Letonya’da iktidardaki Birlik partisinden bir vekilin Nazileri eşcinselleri öldürdüğü için kutlaması istifasına yol açtı.
 
Birlik partisi vekili Inga Priede, 1 Aralık gecesi Twitter’dan kendi partisinden bir başka vekille eşcinsel evlilik hakkında yazışırken nefret saçan ifadelerde bulundu.
 
“Tanrıya şükür, Almanlar onları zamanında vurdu”
 
“Tanrıya şükür, Almanlar onları zamanında vurdu. Nüfus için iyi oldu,” yazan Priede, gelen tepkilerin ardından ertesi gün partisinin yönetim kurulundan ayrıldı.
 
Priede, eşcinsel evlilik yasasının gelme ihtimalinin bazı Letonyalıları “şok içinde” bıraktığını ve kırsal bölgelerde yaşayan eşcinsellerin “temel değerler”den ötürü cinsel yönelimlerinden onur duymadıklarını yazdı.
 
“Kabul edilemez”
 
Parti lideri Solvita Aboltina, Priede’nin ifadelerinin “kabul edilemez” olduğu ve partinin görüşlerini yansıtmadığı açıklamasında bulundu.
 
Homofobik nefret tweet’ini silen vekil, “ifadelerini yanlış anlayanlardan” özür diledi. Amacının kimseyi incitmek olmadığını belirten Priede, “Hristiyan değerlerine bağlı kalma” çağrısında bulundu.
 
Naziler eşcinselleri de katletti
 
Naziler, 6 milyon Yahudi’nin yanı sıra gaz odalarında üstün olarak nitelediği Alman ırkına karşı “aşağılık” saydığı binlerce gey, lezbiyen, Roman ve Polonyalıyı katletti. Nazilerin eşcinsel kurbanları için Berlin, Amsterdam, Barselona, Sidney, San Francisco ve Tel Aviv’de anıtlar bulunuyor.  
 
Letonya, Ekim ayında Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği’nin 18. yıllık toplantısına ev sahipliği yaptı. Kasım ayında ise ülkenin Dış İşleri Bakanı gey olduğunu açıkladı

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam