08/01/2017 | Yazar: Bora Şahinkara

‘Rıza inşası’ kavramı İzmir’de tartışmaya açılıyor: ‘Tatlı’ ısrarlar, kimi ‘şakalar’ ve ikna sürecini besleyen ‘kibar’ tehditler konuşulacak.

‘Rıza inşası’ İzmir’de konuşulacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Rıza inşası” kavramı İzmir’de tartışmaya açılıyor: “Tatlı” ısrarlar, kimi “şakalar” ve ikna sürecini besleyen “kibar” tehditler konuşulacak. 

İzmir'deki bir grup bağımsız feministin öncülük ettiği “Kadının Beyanı Neden Esastır?” toplantılarının üçüncü ve son buluşmasında “Bu toplantıların devamı olsun” dendi. Sonraki toplantılarda “Toplumsal Cinsiyet” üst başlığı altında çeşitli konuları tartışılmasına ve sonuç metinleri çıkartılmasına karar verildi.

10 Ocak Salı günü saat 19:00'da Kırmızı Kafe'de (Cumbalı Sokak, Alsancak) gerçekleşecek ilk toplantıda “Rıza İnşası” kavramı konuşulacak.

Buluşmanın çağrı metni şöyle:

“Hepimizin gündeminde olan bir konu desek, birçoğunuz şaşırabilir. Geçmişte veya an itibariyle herhalde hemen hemen hepimizin uygulayıcısı olduğu bir süreç olan ‘rıza inşası’ kimi durumlarda ‘taciz’ niteliğine kavuşup, kimi zaman kavuşmayabiliyor. ‘Tatlı’ ısrarlar, ‘kibar’ tehditler, kimi ‘şakalar’, uzun vadede bir ikna sürecini besleyen gereğinden çok fazla ‘iyilik’ler, görünmez yolla yapılan duygusal baskılar gibi pek çok yolla, karşımızdaki insanın duygularını doğrudan şiddet içermeyen yolla manipüle etmek, istediğimizi almak için beyin kıvrımlarımızı çalıştırabiliyoruz.” 

“İnsan ilişkileri içerisinde, inceltilmiş ve kültürümüzün içerisine yumuşacık söylemlerle sindirilip, normalleştirilmiş tahakküm taleplerimiz, manipülasyonlarımız, mobbinglerimiz, tacizlerimiz olmuşsa, oluyorsa bunları tanımlamalıyız ve temizlemeliyiz.”


“Rıza inşası nedir”, “Rıza inşasının taciz niteliğine kavuştuğunu ve kavuşmadığını çizen çizgileri nasıl anlayabiliriz” sorularının sorulacağı; toplumsal cinsiyet konumları bağlamında inşa edilen rıza süreçlerini incelemenin, arzu ve rıza meselesinin birbirine karıştırılmasının, rıza inşasının taciz ve tecavüz kavramı ile ilişkisinin gibi alt başlıklarda konuşulacağı buluşmaya davetlisiniz.

Toplantı herkese açık.

Etkinliğin Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam