07/10/2010 | Yazar: Semih Varol

Mahkeme St Petersburg LGBT Onur Yürüyüşü’nün engellenmesinin yasadışı olduğuna karar verdi ve Rus LGBT Aktivisti Nikolai Alekseev bunu “Rusya’da D

‘Rusya’da Devrim’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mahkeme St Petersburg LGBT Onur Yürüyüşü’nün engellenmesinin yasadışı olduğuna karar verdi ve Rus LGBT Aktivisti Nikolai Alekseev bunu “Rusya’da Devrim” diye nitelendirdi.

Nikolai Alekseev bu gelişmeyi su sözlerle değerlendirdi:
“St Petersburg Yerel Mahkemesi tarafından dün (6 Ekim) verilen karar gerçekten tarihidir. Söyleyecek başka bir kelime bulamıyorum. Şimdiye kadar ilk kez bir Rus Mahkemesi, Rusya’daki Onur Yürüyüşü’nün engellenmesinin yaşa dışı olduğuna karar verdi. Bu güzel haber, Rusya’da yaşanan çılgın bir haftanın ardından geldi.
Yuri Luzhkov onur yürüyüşlerini “şeytani toplantılar” ve “kitle imha silahları” olarak nitelendirmişti.
Ayrıca bize TV’de ibne demiştir ve Rusya’da HIV’in yayılmasından geylerin sorumlu olduğunu söylemiştir. Ama hepsinden öte, Yuri Luzhkov, Moskova’da 200’ün üzerinde LGBT eylemini yasakladığı için Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi hak ediyor.    
Başvurularımızdan birinin üzerinde onun el yazısı ile “yasaklanacak” yazılı bir belgeyi görme şansım oldu. 
Rusya’nın tavan yapan homofobisi 
Yuri Luzhkov eşyalarını toparlayıp ofisten apar topar ayrıldı ve yönetim ilk kez Moskova’da bir LGBT eylemine izin verdi. 5 yılın sonunda, nihayet Moskova’da 20 barışçıl LGBT aktivistin, güvenlik eşliğinde sokakta bir eylem yapabileceğini anladılar. 
Rusya’daki LGBT bireylerin ilk eylemi olarak hafızalarda yer edecek olan bu olay tarihteki yerini de almıştır. 
Pazartesi günü, Temyiz Mahkemesi, Moskova’nın en eski gey kulübünün de geçen yıl kapanmasının yasadışı olduğunu onayladı. O zamanlar medyayı ve kamuoyunu yönlendirmeye çalışmıştık fakat Moskova’nın Kuzey Bölgesi Valisi, kulübün kapatılmasını seçim kampanyasının bir aktivitesi olarak kullanmıştı. Bu da diğer iyi haber. 
Dün, St Petersburg Mahkemesi bir devrim yapmaya karar verdi. İlk kez, bir Rus Yargıç, LGBT bireylerin örgütlenme özgürlüğünü ilgilendiren bir kanunu uyguluyor.
St Petersburg Onur Yürüyüşü, yasal olmadığı için 26 Haziran’da yasaklanmıştı. Hepimiz biliyoruz ki, barışçıl bir eylemin yasaklanması, sadece anayasanın 31. Maddesi ile çelişkili değil, ayrıca İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Avrupa Mahkemesi emsali ile de çelişkilidir.
Fakat görünen o ki, bunlar hakkında sadece bizim bilgimiz var çünkü geçtiğimiz 5 yılda, 200’ün üzerinde LGBT eylemi yasaklandı ve bu yasaklara hep Rus Mahkemeleri tarafından arka çıkıldı.
Kanunları ve kişisel inançlarını karıştıran o kadar çok Hâkim var ki bunun bir listesini yapmak zor.
Dün ilk kez mahkeme karşıt bir karar verdi. Yargıç yasayı uyguladı. Bu Avrupa ve Amerika için “her zamanki gibi bir iş” görülebilir fakat Rusya için “eşi görülmemiş” bir olaydır. Söylediklerimi yanlış aktarmayın. 
Rusya’nın homofobisi bir gecede bitti demiyorum. Bundan çok uzakta. Ve bu karar temyizde geri dönebilir. Bu küçük bir zaferdir. Fakat gurur duyacağımız ilk zafer.
Bu aşamada, mutluyuz çünkü 5 yıldır mahkemenin verdiği kararlar, 5 yıldır süren tutuklamalar, kaybedilen davalar sonunda bize ödül olarak geri döndü.
Biz, Rusya’ya, sokaklara çıkmanın gereksiz olduğu-hiçbir şeyi değiştirmeyeceği söyleminin gerçek olmadığını, burada imkânsızın imkânlı hale gelebileceğini gösterdik.   
Belki, LGBT bireylerin Moskova’nın merkezinde ya da St Petersburg’da insan hakları için bir yürüyüş yapmasının uzağındayız ama verilen ilk mahkeme kararı bizim lehimize.
Onur Yürüyüşü ile ilgili olsun ya da olmasın, bu karar, hala yasaları doğru bir şekilde uygulayan Hâkimlerin olduğunu ve adaletin sağlandığını gösteriyor. Bu da, örgütlenme özgürlüğü ya da diğer konularda, gelecekteki mahkeme kararları için bir yol açacaktır. Bu sinyallerini vermiştir.
Biz haklarımız için ödün vermeden mücadele etmeye devam edeceğiz.
Bize radikaller, devrimciler gibi yakıştırmalar yapsalar da dikkate almayacağız.
Görünürlük bizim stratejimiz. Eşitlik bizim mesajımız.
Bunun Harvey Milk’den iyi olduğunu söyleyemeyiz: “Biz, yalanlar, mitler ve çarpıtmalar ile savaşmak için açılıyoruz.”
Herkese, arkadaşlarımıza, değişik görüşlere sahip kişilere, organizasyonlara ve politikacılara teşekkür ederek bitirmek istiyorum.
Rus-Belarus organizatörlerinin Haziran 2011’de St Petersburg’da yapılacak olan üçüncü Slav Onur Yürüyüşü için anlaştıklarını ve ev sahipliği yapacaklarını da unutmayın."
 
Açıklama Nikolai Alekseev
LGBT İnsan Hakları Projesi GeyRusya, Moskova
 


Nikolai Alekseev 2008 Moskova Onur Yürüyüşü’nde






Fotoğraf GayRussia.

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret