01/08/2017 | Yazar: Yıldız Tar

‘Orduda görev alan binlerce trans ne yapacak şimdi? Trump, eski yönetimin açılmaya teşvik ettiği transları kovmaya çalışıyor.’

‘Trump’ın orduda trans yasağı fark edilenden daha zalimce’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans aktivist, feminist yazar Katelyn Burns: “Orduda görev alan binlerce trans ne yapacak şimdi? Trump, eski yönetimin açılmaya teşvik ettiği transları kovmaya çalışıyor.”

Foto: Trump'ın yasağını protesto eylemi, Times Meydanı / Justin Moran

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta “translar hiçbir şekilde orduda görev alamaz” açıklaması dünya çapında tepki topladı.

Trump bu açıklamasıyla 2016 yılında kaldırılan orduda trans yasağını geri getireceğini söyledi.

“Ordu içinde görev almalarına izin verilmeyecek”

Trump’ın sosyal medya hesabından paylaştığı “"Lütfen şunu kaydedin; Amerika Birleşik Devletleri trans bireylerin ordu içinde görev almasına hiçbir şekilde kabul etmeyecek ve buna izin vermeyecektir. Ordumuz, kesin ve mutlak zafere odaklanmalı, bu denli yüksek tıbbi maliyetleri olacak ve karışıklık yaratacak bir yükün altına sokulmamalıdır” açıklamasına tepki gösteren isimlerden biri de trans aktivist, feminist yazar Katelyn Burns.

“Trump’ın orduda trans yasağı fark edilenden daha zalim”

Burns’ün Washington Post’ta yayınlanan yazısı KaosGL.org çeviri ve derlemesiyle şöyle:

“Başkan Trump’ın transların orduda görev almasını yasaklaması fark ettiğinizden çok daha zalimce.

“Başkan Trump Çarşamba günü Pentagon’a transların orduda görev almasını yasaklamayı gelişigüzel bir şekilde emrederek sadece ordu mensuplarının, sivil politika yapıcıların ve trabs hakları savunucularının aylar süren emeklerini mahvetmedi. Aynı zamanda Amerikalı transları tarihsel olarak toplumun küçük bir evreni olarak görülen, istikrarlı bir istihdam kalesinden kopardı.

“Bazı hesaplamalara göre 15.500 trans personel ile ABD ordusu dünyada transların istihdam edildiği en büyük kurum.”

“Trump, eski yönetimin açılmaya teşvik ettiği transları kovmaya çalışıyor”

Burns, Pentagon’un transları işten atmadan önce Beyaz Saray’ın resmi olarak bu kararı ilan etmesi ve uygulamaya başlamasını beklediğini hatırlatarak yazısına şöyle devam etti:

“Eski ‘sorma, söyleme’ politikasına dönüşürse ordudaki translar ‘zihinsel olarak göreve uygun olmadıkları’ söylenerek toplu olarak işten atılacak. Bu durumda emekli askerlerin faydalandığı sağlık hakkı ve eğitim kredileri gibi hiçbir haktan faydalanamayacak.

“Orduda görev alan binlerce trans ne yapacak şimdi? Trump, eski yönetimin açılmaya teşvik ettiği transları kovmaya çalışıyor.”

Orduda translar

Savunma Bakanlığı’nın 2016 verilerine göre, 1.3 milyon personeli bulunan ABD askeri kuvvetlerinde 2 bin 500 trans birey var. Ulusal Transeksüel Eşitlik Merkezi’ne göre ise bu sayı 15 bin.

 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam