20/04/2015 | Yazar: Yıldız Tar
AKP’nin seçim bildirgesi ‘Yeni Türkiye Sözleşmesi’nde LGBTİ hakları yer almadı.
AKP’nin seçim bildirgesi “Yeni Türkiye Sözleşmesi”nde LGBTİ hakları yer almadı. Kaos GL’den Ali Erol, “Yeni Türkiye Sözleşmesi eşcinsel ve trans vatandaşların da insan onurunu koruyacak mı” diye sordu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin 2015 seçim bildirgesini açıkladı. “Yeni Türkiye Sözleşmesi” başlığıyla açıklanan metinde 100 maddede AKP’nin hedefleri yer alıyor.
Başkanlık sistemi, vatandaşlık hakları ve ekonomide AKP’nin yol haritası gibi birçok konunun yer aldığı bildirgede “insan onuru” kavramı ön plana çıkıyor. Sözleşmede LGBTİ’lerin insan haklarına ilişkin ise herhangi bir madde bulunmuyor.
“Sözleşme eşcinsel ve trans vatandaşların da insan onurunu koruyacak mı?”
İnsan hakları karnesi iç açıcı olmayan AKP’nin “Yeni Türkiye Sözleşmesi”ni Kaos GL Derneği’nden Ali Erol’a sorduk. “Yeni Türkiye Sözleşmesi eşcinsel ve trans vatandaşların da insan onurunu koruyacak mı” diyen Erol sözleşmeyi değerlendirdi.
Erol Sözleşme’nin 11. maddesi olan “İnsan onuru ile taçlandırılan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı kimliği taşıyan hiç kimse hiç bir makam ve güç sahibi tarafından tahkir edilemez; inancı, rengi, cinsiyeti, dili, ırkı, siyasi düşüncesi, felsefi anlayışı ve hayat tarzı sebebiyle ayrımcılığa maruz bırakılamaz, herhangi bir şekilde nefret söylemine muhatap kılınamaz” ifadelerinin en yakında 15 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ihlal edildiğini belirtti. Erol, Erdoğan’ın “Vatandaş olmayan Ermenileri deport edebilirdik ama etmiyoruz” ifadelerinin 11. maddeyi ihlal ettiğini vurguladı.
“Devlet LGBT vatandaşlar konusunda sorumluluklarını yerine getirmiyor”
Erol 8. maddede yer alan “vatandaşlarının onurlu bir hayat sürmelerine zemin oluşturacak siyasi, kültürel ve ekonomik şartlar” konusunda da devletin sıra lezbiyen, gey, biseksüel ve trans vatandaşlara gelince bugüne kadar sorumluluğunu yerine getirmediğini hatırlattı.
Erol değerlendirmelerine şöyle devam etti:
“Haliyle, 19. maddedeki eşit vatandaşlık ilkesi LGBT vatandaşlar için göz ardı edilince, 100. yılına yürüyen Cumhuriyet’in hedeflenen ‘katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve sivil anayasa’sına katılımı ve tanınması nasıl olacak?
“İnsan hak ve özgürlüklerinin garantisi ne olacak?”
“Haliyle, ‘katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve sivil bir anayasa’ olanağı hoyratça heba edilmişken misal, 22. maddedeki ‘yeni anayasal düzenimizin odağında yer alacak olan insan hak ve özgürlükleri’nin bu kez garantisi ne olacak?
“Bu arada, 23. maddedeki, ‘vatandaşların temel özgürlük alanlarını’ evrensel insan hakları beyannamesi ile tanımlamak, güzel hareketler. Hem zaten mevcut anayasanın bile 90. maddesi vb. güvenceleri de hatırlarsak, ardından gelen 24. ve 25. maddeleri bu koşullarda öper başımıza koyarız da, beğenmediğiniz hayatlarımıza müdahale sınırınız ne olacak?
“İnanç özgürlüğüne dair devlet yükümlüğünü yerine getirmezken, ‘diğer’ inançlara yönelik nefret söyleminde ısrar edilirken, inançsızlar ise bütünüyle haktan hukuktan ve de can ve mal güvenliğinden yoksun bırakılırken Yeni Sözleşme’nin garantisinin temeli ve araçları ne olacak?
“Velhasıl gerisi bildiğimiz hikayeyken, geri kalan maddeleri nerden ve nasıl okumamız bekleniyor?”
Etiketler: yaşam, siyaset