20/06/2017 | Yazar: Kaos GL

Kuramların veganizm ile ilişkilerini irdelemek amacıyla düzenlenen atölyelerin ikincisinde ‘Kuir ve Veganizm’ tartışıldı.

‘Zorunlu heteroseksüellik’ ile ‘zorunlu etoburluk’ arasında bir bağ kurulabilir mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuramların veganizm ile ilişkilerini irdelemek amacıyla düzenlenen atölyelerin ikincisinde “Kuir ve Veganizm” tartışıldı.

Ankara’nın vegan merkezlerinden Vegisso Ev Kafe’nin “Kavramların Veganizm ile İlişkileri” atölyelerinin ikincisi bu haftasonu gerçekleşti. 17 Haziran Cumartesi günü, Kaos GL’den Aylime Aslı Demir’in konuşmacı olarak katıldığı atölyede queer kuramın veganizm ile ilişkisi tartışıldı.

Toplumda kabul gören normları, tarihi, kültürü, gelenekleri, bilimi, ilişkileri, vicdanı, hukuku yeniden sorgulandığı atölyede, tüm bu başlıklar insan harici kişileri de kapsayacak şekilde yeniden ele alındı.

Kaos GL Dergi editörü Aylime Aslı Demir sunumuna ilk olarak bu temasları ““Zorunlu heteroseksüellik” ile “zorunlu etoburluk” arasında bir bağ kurulabilir mi?” sorusuyla tartışmaya açarak başladı:

“Nasıl ki Heteronormativite bütün hayatı tek “doğal” yönelim olarak görülen bir cinselliğe göre düzenliyorsa ve kişilerden bu yönelimin “gerekliliklerini” yerine getirmesi bekleniyor ya da buna zorlanıyorsa, etoburluk da tek “doğal” beslenme biçimi olarak dayatılmadır.”

Vegan cinsellik, queer cinsellik midir?

Ardından katılımcılar cinsel kimlik için düzenleyici ve disipline edici söylemler ile beslenme kimliğini kuran düzenleyici ve disipline edici söylemler arasındaki ilişkiyi tartıştılar: 

“Bütün dünyaya eşcinsel olarak açılmayla –kişinin hemcinsine yönelik cinsel edimlerini bir kimlik olarak kurmasıyla- vegan olarak açılma arasında bir yakınlık kurulabilir mi? Cinsel yönelimler için sıklıkla kurulan “neyi arzuluyorsak o’yuz” ile “ne yiyorsak o’yuz” arasındaki bağ, her iki kimliğin (vegan&queer) kurulumunun da nesne seçimine dayanmasından kaynaklanıyor olabilir mi? Veganlık ve Queer cinsellikler arasında oldukça uzun zamandır kurulan komedi unsuru ilişkiler ya da vejetaryen demek isterken lezbiyen misin sorularındaki kafa karışıklığı ve yakınlık nasıl oluşmakta?”

Radikal ekofeministler tarafından heteroseksizmden ve erillikten arındırılmış cinsellikler olarak da tanımlanan vegan cinselliğin aynı zamanda queer cinsellik olup olamayacağı da tartışma konuları arasındaydı.

“Kavramların Veganizm ile İlişkileri” atölyelerini Vegisso Ev Kafe Facebook sayfasından takip edebilirsiniz.

İlgili haber:

Vegisso’da ‘Kuir ve Veganizm’ tartışılacak


Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam