13/01/2011 | Yazar: Lubunya

2009 yılının Ekim ayında bir araya gelen luBUnya olarak 2010 senesi içinde okuma-tartışma buluşmaları, film gösterimleri, paneller, söyleşiler, açılma sohbetleri, tanışma &c

LuBUnya Boğaziçi Üniversitesi LGBTT Topluluğunun 2010 Yılı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2009 yılının Ekim ayında bir araya gelen luBUnya olarak 2010 senesi içinde okuma-tartışma buluşmaları, film gösterimleri, paneller, söyleşiler, açılma sohbetleri, tanışma çayları ve bir de yılbaşı partisi düzenledik.

2010 bahar dönemi başında, geçirdiğimiz güz dönemi boyunca yaptığımız çalışmalar hakkında yazdığımız metinler, el yazılarımızla yazdığımız açılma hikâyelerimiz, özgün şiirlerimiz, kitap tanıtımı gibi metinlerden oluşan ilk fanzinimizi çıkardık ve düzenlediğimiz etkinliklerde veya dayanışma içinde olduğumuz LGBTT topluluklarında fanzinimizi olabildiğince çok kişiye ulaştırmaya çalıştık.

2010 yılının Mart ayında Esmeray ve Yasemin Öz’ün katılımıyla Pınar Selek’in Maskeler, Süvariler Gacılar Ülker Sokak: Bir Alt Kültürün Dışlanma Mekanı Adlı kitabı üzerine bir söyleşi düzenledik. Söyleşiden önce bir kısmımız kitabı okuduk ve okumayan arkadaşlarımıza kitabın aktarımını yaptık. Söyleşide Esmeray bize 1996 Yılında Habitat 2’nin hemen öncesinde Ülker Sokak’ta yaşananları ve olayların birebir hedefi olan transseksüellerle Pınar Selek’in dayanışmasını anlatırken, Yasemin Öz ise Ülker Sokak’ta ve Eryaman’da yaşanan olayların tarihsel ve toplumsal anlizini yaparak özellikle Eryaman olaylarından sonraki hukuki kazanım hakkkında bizleri bilgilendirdi. Söyleşinin sonlarına doğru o sırada yurt dışında olan Pınar Selek’e telefonla bağlandık ve devlet şiddeti ve güncel politikayla ilgili görüşlerini dinledik. Söyleşinin geri kalanında ise Esmeray ve Yasemin Öz ile devletin LGBTT bireylere uyguladığı şiddet ve Türkiye’deki LGBTT hareket üzerine konuştuk.

Mayıs ayında Aziz Foucault, Eşcinselliğin Yüzyılı ve Yunan Aşkı Üzerine Başka Makaleler, Eşcinsellik Tarihini Yazmanın Yolları, Cinsellikten Önce ve Geyler Ne İster? kitaplarının yazarı Prof. Dr. David Halperin’i 5. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında kampüsümüzde ağırladık. Kendisiyle son kitabı Nasıl Eşcinsel Olunur’da işlediği “Erkek Eşcinsel Kültürü” konusu üzerine yaptığı konuşmanın genel konu başlıkları şöyleydi; “Cinsel pratik olarak erkek eşcinselliğin ve kültürel pratik olarak erkek eşcinselliğin aralarındaki bağ nedir?”, “Geylerin kültürel nesne-seçimlerini tam olarak ne açıklar?”, “Geylerin cinsel ‘tercih’lerini değil de kültürel seçimlerini çalışarak, eşcinsel erkek öznelliğine dair ne bulabiliriz?”, “Spesifik kültürel formların, cinsel anlamları nedir?”. Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında “Queer Yoldaşlığı” üzerine Ankara’da bir konuşma veren Judith Butler’ı Zeynep Gambetti aracılığıyla kampüsümüze davet ettik. Butler ile queer yoldaşlığı fikri üzerine kampüsten ve kampüs dışından gelen farklı gruplarla hep birlikte tartıştık.
 
2010 bahar dönemi içerisinde Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın “Eşcinsellik Hastalıktır” ifadesine tepkimizi, yaptığımız afişlerle okulun her yerinde duyurduk ve bu gündeme dair farkındalık geliştirmeye çalıştık.
 
Yaz döneminde ise BÜ(S)K: Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü ile birlikte Güney Kampüs çimlerinde iki ayrı açıkhava film gösterimi düzenledik. “Boys Don’t Cry” ve “Serseri Mayınlar” film gösterimleri yoğun katılımla gerçekleşen ve kampüste tekrarını dileyeceğimiz bir atmosfer oluşturdu.
 
Ekim ayında yeni ders yılının başlamasıyla her dönemin başında yaptığımız gibi kendi hazırladığımız pasta, börek, çöreklerimizle yine bir tanışma çayı düzenledik ve aynı gün LuBUnya’nın 1. Yaşını da kutladık. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızla yeni dönemde neler yapabileceğimizi konuştuk. Kimlere açılmamız veya açılmamamız gerektiği, açılmanın bize kattıkları ve bizden götürdükleri üzerine konuştuğumuz bir “açılma oyunu” oynayarak tanışma çayını bitirdik.
 
Yeni dönemde de devletin getirdiği yeni uygulamalarla dozunu arttırdığı LGBTT bireylere yönelik şiddeti hedef alan afiş çalışmaları yaptık.

Aralık ayında MAFM: Mithat Alam Film Merkezi ile ortak bir film haftası düzenledik. Bu haftada ise “Shortbus”, “A Jihad for Love”, “A Single Man”, “Happy Together” ve “Ruhuma Asla”’yı gösterdik. Aralık ayının 3. haftasındaysa David Halperin’in mayıs ayında kampüsümüzdeki konuşmasının metni üzerinden eşcinsel erkek kültürünü ele aldığımız bir tartışma gerçekleştirdik.
Sonlarına geldiğimiz 2010’a bir yılbaşı partisi ile veda ediyoruz ve gelecek yıl yine okuma-tartışma buluşmaları, söyleşi-paneller, film gösterimleri, tanışma çayı ve partiler düzenlemeyi ve her geçen gün aramıza yeni katılan insanlarla paylaşımımızı ve dayanışmamızı büyütmeyi, güçlendirmeyi planlıyoruz.
                                        

Etiketler: yaşam
İstihdam