06/06/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Dijital İletişim Uzmanı Özgür Mehmet Kütküt, lubunya tanışma uygulamalarında kişisel güvenliği sağlamak için yapabileceklerimizi anlattı.

Lubunya tanışma uygulamalarında dolandırıcıları uzak tutacak altı adım Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: bark.us

Genç LGBTİ+ Derneği lubunya tanışma ve partnerlik ağları üzerinden dolandırıcılığın arttığını duyurdu ve uyardı.  Bu uyarının ardından tanışma uygulamalarında kişisel güvenliği sağlamak için neler yapabileceğimizi Dijital İletişim Uzmanı Özgür Mehmet Kütküt’e sorduk.

Kütküt, “Dating aplikasyonlarında da tıpkı fiziksel hayatta olduğu gibi kötü niyetli bir sürü insan var. Bunlarla ilgili mecraların yapması gereken şeyler var. Ancak kullanıcıların da kendi gizlilik ve güvenliklerini daha fazla önemsemeleri lazım. Öncelikle risklerin nerede ortaya çıktığı ve buna ilişkin neler yapılabileceğini biraz konuşalım” diyor ve yapılabilecekleri altı adımda anlatıyor:

1.     Kimliğimizi belirtecek her şey kişisel bilgidir”

Herkes bu tip uygulamalarda kişisel bilgilerini vermemesi gerektiğini düşünür. Doğru! Ama kişisel bilgi sadece adımız değil. Kendi kimliğimizi ortaya çıkarabilecek her şeyi buna dahil edebiliriz. Elbette kullanıcılar kendisi hakkında ne paylaşacağına kendisi karar verecektir. Ancak herkes için riskleri en aza indirmek gerekli.

2.     Dating uygulamasında kalmak

Öncelikle konuşma mecrası olarak dating uygulamasını kullanmaya devam etmek iyi bir fikir. Dating uygulamalarının kendisinde tanıştıktan sonra WhatsApp’a geçmek çok sıradan geliyor, ancak aslında WhatsApp telefon numaranı vermek, kimliğine ulaşılması için bir kısa yol oluşturmak anlamına geliyor.

Eğer Instagram gibi mecralarla rehberini eşitliyorsan sosyal medya profillerine de ulaşılması demek bu. Bence öncelikle kaçınılması gereken şey burada WhatsApp’a veya telefon numarası verilmesini gerektiren bir mecraya geçmemek. Bunun yerine yalnızca nickname içeren bir Telegram hesabı, Skype vb verilebilir.

3.     WhatsApp’la devam etmek gerekirse

Herhangi bir sebeple WhatsApp vermek isteniyorsa uluslararası sanal sim kartı servislerinden böyle bir numara alınabilir. Yani bir tane de ABD, Kanada telefon numaranız olabilir. Bazı telefonlar aynı anda iki WhatsApp çalıştırabiliyor.

4.     Nude göndermeden önce

Fotoğraflarda neyi gösterdiğimizi biz denetliyoruz. Kullanıcılar dating uygulamalarında kendilerine göre asla esnemeyecek kurallar oluşturmalı.

Nude gönderirseniz yüzünüzün görünmediğinden emin olmak iyi bir fikirdir. Vücudunuzda sizin olduğunu gösterecek dövme, yara izi vb. varsa bu da kimliğinizin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bunun yanında hangi mecrada fotoğraf gönderirseniz gönderin bunun kaydedilebileceğini unutmayın.

Ekran görüntüsü almak yazılım tarafından engellense bile bir başka kamera veya farkı uygulamalarla gönderdiğiniz görüntü kaydedilebilir. Bu yüzden bu konuda tutumlu davranmak da iyi bir fikir olacaktır.

5.     Rutinleri paylaşmak

Bunun yanında bir stalker'ın işine yarayacak her tür bilgi yeni tanışılan insanlarla paylaşılmayabilir. Örneğin “Her gün sabah Tunalı Starbucks’tan kahve alıp işe giderim”, “Her cumartesi sabah TÖMER’de İngilizce kursum var” gibi rutinleri paylaşmamak da doğru olacaktır. Aynı şekilde çalışılan işyeri, ünvan gibi bilgiler de bu amaçla kullanılabilir.

6.     Teknik korumalar

Son olarak mecralar da güvenilir hesapları saptamak, çeşitli şikayet mekanizmalarını hem yapay zeka, hem de manuel kontrolle daha etkin işletmeli. Kullanıcıların farklı sayısal verilerinin güvenliğini sağlamak için politikalarını değiştirmeli. Mozilla Vakfı’nın yürüttüğü Privacy not Included (Gizlilik Dahil Değildir) Projesi’nde dating uygulamalarının pek parlak bir nota sahip olmadığını da belirtmek isterim. Biz üçüncü kişilerden gelen tehditlere odaklansak da şirketlerin bu konudaki eksikliklerini de unutmamamız lazım.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam