18/01/2023 | Yazar: Kaos GL

Selin Berghan’ın kaleme aldığı, transların deneyimleri üzerine öncü eserlerden “Lubunya – Transseksüel Kimlik ve Beden”in ikinci baskısı yayınlandı.

“Lubunya – Transseksüel Kimlik ve Beden”, 16 sene sonra ikinci baskısını yaptı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2007 yılında yayınlanan Selin Berghan imzalı “Lubunya – Transseksüel Kimlik ve Beden”, kitabının ikinci baskısı 16 yıl sonra yayınlandı.

Metis Yayınları’ndan çıkan kitap, Türkiye’de transların deneyimleri üzerine öncü eserlerden biri. Berghan, kitap için Ankara’da yaşayan on bir kişiyle röportaj yaptı ve bu röportajlar üzerinden şu sorunun yanıtını aradı: “Transseksüellere duyulan öfke ve iğrenme nereden kaynaklanıyor?”

Berghan, kitabın girişinde çalışmaya nasıl başladığını şöyle anlatıyor:

“Bu çalışmaya başlarken aklımdaki temel soru, transseksüellerin toplumsal cinsiyet kimliklerini ve bedenlerini inşa ederken, ataerkil sistemi hangi noktalarda yeniden ürettikleri ve hangi noktalarda dönüştürdüklerine ilişkindi. Ancak araştırmanın henüz başında konuyla ilgili yeterli ve doğru bilgi sahibi olan kişilerin az olduğunu fark etmemle birlikte araştırmaya ikinci bir odak noktası dahil oldu: Transseksüellerin günlük yaşam pratiklerinin betimlenmesi.

“İlk soru, toplumsal cinsiyet tartışmalarında transseksüel kimlik ve bedenin konumunu ve toplumsal cinsiyet kimliğinde bedenin rolünü belirlemeyi gerektirir. Ayrıca onların konuyla ilgili gerek tıbbi, gerek politik bilgi sahibi olup olmadıkları, transseksüel olmalarından dolayı günlük yaşamda resmi kurumlarla ve toplumla ilişkilerinde sorunlar yaşayıp yaşamadıkları ve eğer yaşıyorlarsa Türkiye'de kendileriyle ilgili yasal sürecin işleyişine ne ölçüde etki ettikleri de bu sorunun yanıtlanmasında önemlidir.

“Günlük yaşam pratiklerinin nitelik ve sorunlarına ilişkin olan ikinci odak noktasını, araştırmaya katılan görüşmecilerin birbirleriyle, aileleriyle, transseksüel olmayan yakınlarıyla ve genel olarak toplumsal kurumlarla ilişkileri çerçevesinde ele aldım. Onların günlük yaşamlarını, aile ve arkadaşlık ilişkileri, günlük yaşam aktiviteleri, yaşamlarını kazanma şekilleri, din ve politikaya yaklaşımları, medyanın kendilerine ilişkin tutumu ile geçmiş, gelecek ve bugünü kendi durumları bağlamındaki değerlendirmeleri ile betimlemeye çalıştım.”

Selin Berghan kimdir?

Hacettepe Üniveristesi Sosyoloji Bölümü'nden lisans ve yüksek lisans derecesini aldı. Yüksek lisans tezi "Lubunya: Transseksüel Kimlik ve Beden" adıyla 2007'de Metis Yayınları tarafından yayınlanan Selin Berghan, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği'nde Yönetim Kurulu üyeliği de dahil olmak üzere çeşitli görevler aldı. 2005 yılından beri Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği'nde çocuk hakları alanında çalışan Berghan, aynı dernekte yönetim kurulu üyesi. Berghan aynı zamanda Kaos GL Derneği'nde Yönetim Kurulu üyesi. STGM STÖ Kaynak Merkezi Sivil Politikalar Koordinatörü Selin Berghan transfeminizm ve çocuk hakları üzerine çalışmaya devam ediyor. 


Etiketler: kültür sanat, yaşam, tarihimizden
nefret