09/05/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

Seçimleri Genç LGBTİ+ Derneği’nden Senem Alp’e sorduk. Alp, istenen sonuçlar alınsa dahi lubunyalar için yeniden bir “eşit yurttaşlık” talebi tanımlanması gerekeceğini ifade etti.

“Lubunyalar ve feministler için bu seçim spesifik bir önem taşıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+ Derneği’nden Senem Alp’e 14 Mayıs 2023 Pazar günü birlikte yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerini sorduk.

Alp, politik atmosfer sertleştikçe alanlarını savunan feministler ve LGBTİ+’lar için bu seçimin spesifik önem taşıdığını vurguladı. Seçim sonuçlarına dair genel olarak insanları umutlu gördüğünü belirten Alp, istenen sonuçlar alındığında LGBTİ+’lar için eşit yurttaşlık talebinin yeniden tanımlanması gerekeceğini düşündüğünü ifade etti.

Sence lubunyalar 14 Mayıs seçimlerinden ne bekliyor?

Bu seçim yalnızca lubunyalar, feministler, genel olarak muhalifler için değil, trajikomik de olsa iktidarın bugünkü seçmeninin bile özellikle ekonomik bağlamda geleceği için oldukça önem taşıyan bir seçim. Hoş, o tarafı düşünmeli miyiz, düşünecek halimiz ve metanetimiz var mı bilmiyorum. Ancak ülkedeki politik atmosfer sertleştikçe alanda kalmayı sürdüren iki hareket olarak feministler ve lubunyalar için bu seçim spesifik bir önem taşıyor.

Seçim sürecinde lubunyaların özelleşen ihtiyaçları var mı?

İki grubun ve tüm kesişimsel alanların açıkça özgür ve güvenli bir yaşam kurma haklarının doğrudan ihlal edildiği bir dönemden geçtik. Bu anlamda, bu seçim lubunyalar için bir değişim umudu taşıyor. Seçim sonuçlarından genel olarak herkesin umutlu olduğunu görüyorum ancak istenen sonuçlar alınsa dahi lubunyalar için yeniden bir ‘eşit yurttaşlık’ talebi tanımlanması gerekeceğini düşünüyorum. Şimdiden bunun mesajını veren seçim gündemini çok iyi takip eden SPoD ve ÜniKuir gibi lubunya ekipler var. Bunun hem lubunyaları oy kullanmaya teşvik eden hem de verilen oyların seçim sonrasında da hesabını sorabilecek bir alan yarattığını düşünüyorum ve çalışmalarını çok kıymetli buluyorum.

Bu seçimlerin lubunyalar için önemi nedir?

Lubunyalar için artık istihdam, yoksullaşma gibi konular bir sonraki adım olarak kalmış durumda. Şu an adeta yeniden bir varoluş mücadelesine girmek zorunda bırakıldığımız için bu seçimlerde ‘oy vermeli bir sistemi’ anlamlı bulan tüm lubunyaların sandığa gitmesi ve çevresini oy kullanma konusunda teşvik etmesi gerektiğini düşünüyorum.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, siyaset
İstihdam