20/02/2009 | Yazar: Kıvanç Tanrıyar

Lüksemburg, Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Gününü (IDAHO) kabul eden 6. ülke olmaya hazırlanıyor

Lüksemburg, Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Gününü (IDAHO) kabul eden 6. ülke olmaya hazırlanıyor
Yeşil Parti milletvekili Jean Huss Lüksemburg Parlamentosu’na bir önerge sundu.
 
 
Jean Huss MP (sol) ve Nikolai Alekseev Lüksemburg’da basın toplantısında.
(Foto: GayRussia.Ru)
 
IDAHO, 1990 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün homoseksüelliği zihinsel rahatsızlık listesinden çıkarmaya  karar verdiği güne atfen, her yıl 17 Mayıs’ta kutlanıyor.

Bugün tüm dünyada elliden fazla ülke bu günü her 17 Mayıs’ta bir sükse haline getirmeye katkıda bulunuyor.
 
Gün çoktandır Avrupa Parlamentosu tarafından resmen tanınıyor, Belçika, İngiltere, Fransa, Meksika ve Kosta Rika gibi birçok devlet tarafından da.
 
‘Déi Gréng’, Lüksemburg Yeşiller Partisi üyesi, Jean Huss, ‘Lüksemburg Anayasası’na insan hakları eşitliği ilkesi dâhil olmasına rağmen, bu LGBT bireyleri özel, sosyal ve mesleki hayatlarında korumak için yeterli değil.’ dedi. ‘Resmi kampanya yoluyla toplumu bilgilendirmeli ve toplum bilincini yükseltmeliyiz. Lüksemburg’un IDAHO’ya dâhil olması bir bireyin cinsel yönelimine saygı duymada atılacak ilk adım olabilir’ diye ekledi Huss.  
 
Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün, Lüksemburg’taki homofobik davranışı lanetliyor, dedi Rosa Lëtzebuerg Başkanı,  Lüksemburg IDAHO koordinatörü François Diderrich, ‘çok şükür ki eşcinselliği hâlâ cezalandıran ve bazen eşcinsellerin öldürüldüğü birçok ülkenin de bulunduğu dünyanın diğer bölgelerinde görüldüğünden daha az rastlanıyor ve daha az şiddetli, ama yine de…’  ‘En azından 17 Mayıs’ı resmi Homofobi Karşıtı Gün olarak resmen açıklayarak dayanışma içerisinde olduğumuzu gösterelim.’ diye ekledi. 
 
IDAHO Komitesi kurucusu ve Başkanı Louis-Georges Tin dedi: ‘Bu inisiyatiften dolayı Huss’a teşekkür etmek istiyorum.’
‘Bu tanınırlık, eğer oylamada kabul edilirse, homofobi ve transfobiye karşı mücadelede, sadece Lüksemburg’da değil tüm dünyada, sembolik ve politik bir araç olacaktır. Birçok ülkenin Lüksemburg örneğine uyacağını umuyoruz.’ diye açıkladı Tin.
 
Rusya IDAHO koordinatörü, Nikolai Alekseev’e göre ‘Huss, Rusya’da LGBT bireylerin İnsan Hakları’nın güçlü bir savunucusu ve ona kendini IDAHO’ya adadığı için minnettarız. Lüksemburg’da çalışabildiğimiz ve bu başarının bir parçası olabildiğimiz için gurur duyuyoruz.’ 
 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam