01/11/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Macaristan hükümeti, başkent Budapeşte’de düzenlenen Dünya Basın Fotoğrafları sergisini LGBTİ+ temalı eserlerin de yer alması nedeniyle 18 yaşından küçük kişilerin ziyaret etmesi yasakladı.

Macaristan bir de bayıl istersen! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Macaristan hükümetinin 18 yaşın altındakilerin görmesini sakıncalı bulduğu Hannah Reyes Morales'in çalışmalarından biri. Fotoğraf serisinde Filipinler'deki LGBTİ+'ların yaşamına dair anlar var. 

Macaristan'ın sağcı Viktor Orban hükümeti, her yıl başkent Budapeşte’de düzenlenen Dünya Basın Fotoğrafları sergisini 18 yaşından küçük kişilerin ziyaret etmesi yasakladı.

Guardian’ın haberine göre yasağın sebebi sergideki bazı fotoğrafların LGBTQ+ temalı olması. Ülkede 2021’de geçen ayrımcı bir yasa LGBTİ+’larla ilgili içerikleri 18 yaş altı kişiler için yasaklamakla kalmıyor, kamusal alanlarda paylaşılmasını da engelliyor.

Budapeşte'deki Ulusal Müzesi'nde gerçekleşecek sergiye her yıl dünyanın dört bir yanından dört milyondan fazla ziyaretçi geliyor.

Yasak kararı, sergide beş çalışmasıyla yer alan Filipinli foto muhabiri Hannah Reyes Morales'in işlerinin kültür bakanlığına şikâyet edilmesinin ardından geldi. Bu yasağa göre ebeveynlerin izni olsa bile 18 yaşın altındakiler sergiyi ziyaret edemeyecek.

İlk kez sansürleniyor

World Press Photo'nun genel müdürü Joumana El Zein Khoury, kapsayıcı bir serginin Macaristan hükümeti tarafından hedef alınmasının yarattığı kaygıya dikkat çekti ve sergilerden birinin Avrupa'da ilk kez sansürlendiğini söyledi.

Her yıl Macaristan'da sergiyi ziyaret eden yaklaşık 50 bin kişinin yarısının öğrenci olduğu düşünüldüğünde binlerce Macaristan vatandaşı genç bu sergiyi göremeyecek.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, nefret suçları, dünyadan
İstihdam