13/10/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Macaristan Medya Konseyi, 28. Budapeşte Onur Yürüyüşü için hazırlanan kamu spotunu “gençlere uygun olmadığı” iddiasıyla gündüz saatlerinde gösterimini yasakladı, aktivistler yasağa itiraz edecek.

Bir kamu spotu yasağı da Macaristan’dan Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Gündüz gösterisinin yasaklandığı 28. Budapeşte Onur Yürüyüşü için hazırlanan kamu spotundan bir sahne.

Budapeşte Pride aktivistleri, Macaristan Medya Konseyi’nin gündüz gösterimini yasakladığı LGBTİ+ halklarını içeren kamu spotu için itiraz edecek.

Çocuk ve gençlerin cinsel yönelim ile cinsiyet kimliği konusunda bilgilendirmelerini yasaklayan ayrımcı kanununa dayandırılan yasağa itiraz eden Budapeşte Pride bu yasağın “bilimsel gerçeklerle çeliştiğini” söylüyor: “Homofobik ve transfobik propaganda yasağının tarihin çöplüğüne atılması için her fırsatın değerlendirilmesi gerekiyor. Lezbiyen, gey, biseksüel ve transları silme ve ortadan kaldırma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanacak.”

Gündüz gösterimi yasaklanan kamu spotu 15 Temmuz’da ülkenin başkenti Budapeşte’de gerçekleşen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesinde, çalışmaları Cannes Film Festivali ve Berlinale'de gösterilen sanatçı Luca Tóth tarafından üretildi. 

RTL de itiraz etti

Budapeşte Pride aktivistleri kamu spotunu Macaristan’da yayın yapan Alman kanalı RTL'ye gönderdi. RTL’nin ön sınıflama için Macaristan Medya Konseyi'ne yolladığı video “kamu spotu” kategorisinden çıkarıldı ve gündüz gösterimi yasaklandı. Kanal bu yasağa ayrı bir itirazda bulundu.

Benzer bir süreç Türkiye’de yaşandı. Kaos GL Derneği’nin 29. Yılına özel yayımladığı “Ayrımcılığa, baskıya, şiddete nefrete karşı el ele” isimli kamu spotunu filmi çeken şirket ve filmde yer alan oyunculara hakaret ve ölüm tehditleri nedeniyle yayından kaldırdı.

Gündüz gösterisinin yasaklandığı animasyon filmi buradan izleyebilirsiniz:


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, dünyadan
İstihdam