28/01/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Macaristan hükümeti, bir çocuk kitabına “geleneksel cinsiyet rolleriyle tutarsız davranışlar içerir” notunun düşülmesini şart koşuyor.

Macaristan da çocuk kitaplarına saldırıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Macaristan Parlamentosu LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı uygulamalarını sürdürüyor.

Mayıs 2020’de iktidardaki sağcı Fidesz partisinin Meclis’e önerdiği trans ve interseks kişilerin doğumda atanan cinsiyetlerini yasal olarak değiştiremeyeceği anlamına gelen yasayı kabul eden, 15 Aralık 2020’de de LGBTİ+’ların evlat edinmesini yasaklayan Macaristan hükümeti bu defa çocuk kitaplarına el uzatıyor.  

“Geleneksel cinsiyet rolleriyle…”

The Guardian’ın haberine göre 19 Ocak’ta Macaristan hükümeti bir yayınevine, “Wonderland Is for Everyone” isimli masal antolojisine “geleneksel cinsiyet rolleriyle tutarsız davranışlar” içerdiğine dair not düşülmesini şart koşuyor.

Hükümet; lezbiyen, biseksüel ve trans kadınların kurduğu dernek Labrisz'in yayımladığı antolojiye eklenecek olan notun “tüketicileri korumak için gerekli” olduğunu ileri sürdü. Hükümetin açıklamasında, “Kitap peri masalı olarak satılıyor ancak geleneksel cinsiyet rolleriyle tutarsız davranışlar sergilediği gerçeğini gizliyor” dedi.

Ancak kitap çocuklara, her insana ve çeşitliliğe saygı duymayı öğretmeyi amaçlıyor. Labrisz, hükümetin talebinin ayrımcı ve anayasaya aykırı olduğunu söylerken, bu ayrımcı uygulamaya karşı dava açacağını duyuruyor.

Türkiye’de de çocuk kitapları yasaklanıyor

Türkiye’de de benzer bir ayrımcı uygulama mevcut. Geçtiğimiz yıl, Kız Çocuk Hakları Bildirgesi ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi kitapları ‘muzır’ ilan edildi ve kitaplar imha edilmek üzere toplatıldı.

Kitaplar Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sunduğu homofobik, transfobik raporun ardından yasaklandı.

Bakanlığın hazırladığı raporda ayrıca şu transfobik ifadelere de yer verildi: “Kitabın henüz cinsiyet farkındalığı bulunmayan çocuklarda transseksüelliğe, erkek çocukların sergilediği davranışların kız çocukları tarafından sergilenebileceğine yönelik ifadelerin bulunduğu”.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam