22/04/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Macaristan’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik sansürü yaygınlaştırmayı hedefleyen referanduma karşı çıkan on altı insan hakları örgütüne verilen cezalar iptal.

“Macaristan’da hükümet LGBT ve çocuk haklarını savunan sivil toplumu cezalandırmaktan vazgeçmeli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Macaristan'ın başkenti Saraybosna'da refanduma karşı gerçekleşen yürüyüş, 14 Haziran 2021 

Macaristan’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik sansürü yaygınlaştırmayı hedefleyen referandumda, geçersiz oy propagandası yapan on altı insan hakları örgütüne yönelik cezai işlemler Macaristan mahkemelerince büyük ölçüde reddedildi.

Söz konusu referandum, çocuk ve gençlerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusunda bilgilendirmelerini yasaklamayı öneriyordu. İnsan Hakları İzleme (HRW) Örgütü’nden Ryan Thoreson haberinde, “Yine de mahkeme, sivil toplum savunuculuğunu kısıtlamak için tehlikeli bir emsal karar çıkardı: İki örgüte verilen idari para cezalarını onayladı” diyor.

Thoreson, referandumun ülkede 3 Nisan tarihinde gerçekleşen genel seçimlerde LGBTİ+ karşıtı siyasetçi Viktor Orbán’ın partisi Fidesz’e destek için planlandığına dikkat çekiyor.

On altı insan hakları örgütü, referandumun geçersiz olması için seçmenleri geçersiz oy atmaya çağırdı. Kampanyaları başarılı oldu ve seçmenlerin yüzde 50’sinden fazlası geçersiz oy kullandı.

14 örgütün cezası iptal edildi, 2 örgütün davası Anayasa Mahkemesi’ne

Referandumun ardından Ulusal Seçim Komitesi on altı insan hakları örgütüne “seçim sürecini kötüye kullanma” suçundan idari para cezası verdi.

Macaristan Yüksek Mahkemesi’ne taşınan beş idari para cezasından üçünde çıkan karar “seçmenlerin geçersiz oy kullanma hakkına; örgütlerinse propaganda yapma hakkına sahip olduğu”na yönelikti ancak Mahkeme, bir LGBTİ+ örgütü ve Uluslararası Af Örgütü Macaristan Şubesi’nin para cezalarını onayladı.

Her iki örgüt de kararı Macaristan Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini bildirdi.

“Avrupa Birliği kurumları, Macar yöneticilerle görüşmeli”

HRW’den Ryan Thoreson, “Ulusal Seçim Komitesi para cezalarını düşürmeli ve hükümet Macaristan'da LGBT haklarını ve çocuk haklarını savunan sivil toplum kuruluşlarını cezalandırmaktan vazgeçmeli. Avrupa Birliği kurumları, sivil topluma yönelik bu son saldırı için Macar yöneticileri çağırmalı ve bunu Avrupa Birliği'nin temel değerlerini hiçe sayan uzun hak ihlalleri listesine eklemeli.”


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam