26/12/2024 | Yazar: Kaos GL
Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu Queer Deer, 2023’te kapatılmıştı. Bölge İdare Mahkemesi, kapatmanın hukuka aykırı olduğuna hükmederek kararı iptal etti.
Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi, Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu’nun (Queer Deer) kapatılmasına ilişkin davada kararını verdi. Mahkeme, topluluğun kapatılmasına gerekçe gösterilen düzenlemelerin hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğuna hükmetti ve kararı iptal etti.
TIKLAYIN - Queer Deer kapatıldı!
Mahkeme kararını kamuoyuna duyuran ÜniKuir, “QueerDeer kapatmakla bitmedi yani, kırıntılarını gördüğümüz adalet lubunya lehine yerini buldu” dedi. ÜniKuir, kapatma ve dava sürecini ise şöyle özetledi:
“Ağustos 2023'te yapılan yönetmelik değişikliği, öğrenci topluluklarının kapatılmasına dair kriterleri daha sıkı hale getirdi. Önceki düzenlemeye göre iki yıl üst üste etkinlik yapmayan toplulukların kapatılması öngörülürken, bu süre bir yıla indirildi. Ancak dava konusu işlem, yeni yönetmelik yürürlüğe girdikten sadece bir ay sonra uygulandı ve QueerDeer, geçmiş döneme ait gerekçelerle kapatıldı.
Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Hacettepe Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Queer Deer Topluluğu'nun kapatılmasına yönelik alınan kararı iptal etti. Mahkeme, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından verilen kapatma kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.
Queer Deer Topluluğu Başkanı tarafından açılan davada, topluluğun kapatılmasına gerekçe gösterilen iddiaların hukuki dayanağının bulunmadığı ve yapılan düzenlemelerin anayasal hakları ihlal ettiği belirtildi. Davacılar, üniversite yönetiminin yıllardır topluluğa yönelik çeşitli zorluklar çıkardığını, etkinlik izinlerini keyfi olarak reddettiğini ve topluluğun faaliyetlerini engellemeye çalıştığını öne sürdü. Ayrıca, 2023 yılında yapılan yönetmelik değişikliği ile etkinlik kriterlerinin aleyhe değiştirildiği ve bu düzenlemenin geçmişe dönük olarak uygulanmasının hukuki güvenlik ilkesine aykırı olduğu savunuldu.
Ankara 21. İdare Mahkemesi'nin davanın reddine ilişkin verdiği karar, davacının istinaf başvurusu sonucunda incelendi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi, yönetmelikteki değişikliğin hukuki güvenlik ve belirlilik ilkelerini ihlal ettiğini belirtti. Mahkeme, ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra topluluğun kapatılmasının topluluğa faaliyetlerini düzenleme fırsatı verilmeden alınmış keyfi bir karar olduğu kanaatine vardı.
Kararda ayrıca, Anayasa'nın 2. maddesindeki "hukuk devleti" ilkesine vurgu yapılarak, idarenin düzenleme yaparken ve uygularken bireylerin anayasal haklarını gözetmesi gerektiği ifade edildi. Mahkeme, topluluğun geçmişte gerçekleştirdiği etkinliklerin dikkate alınmadığını ve kararın hukuka aykırı olduğunu belirtti.
Topluluğun kapatılması kararının iptali, yalnızca bir öğrenci topluluğunun yeniden faaliyete geçmesi değil; aynı zamanda hukuka ve eşitlik ilkesine dayanan bir yönetim anlayışının savunulması anlamını taşıyor.”
Etiketler: insan hakları, eğitim, dava