03/04/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

Maltalı LGBTİ aktivisti Ruth Baldacchino, ülkede Çarşamba günü kabul edilen Cinsiyet Kimliği, Cinsiyet İfadesi ve Cinsiyet Özellikleri Yasası’nın getirdiği değişiklikleri kaosGL.org’a anlattı.

Malta: ‘Kendime en uygun kimliği belirlemekte artık özgürüm’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Malta Parlamentosu, kabul ettiği yeni bir yasayla interseks çocukların tıbbî müdahaleye zorlanmasını yasakladı, transların kendi kadrini tayin etme hakkını tanıdı. Maltalı LGBTİ aktivisti Ruth Baldacchino, yasanın getirdiği değişiklikleri kaosGL.org’a anlattı.
 
Malta Parlamentosu’nun Çarşamba günü oybirliği kabul ettiği Cinsiyet Kimliği, Cinsiyet İfadesi ve Cinsiyet Özellikleri Yasası interseks ve trans hakları açısından büyük önem taşıyor.
 
Yasanın kabul edilmesiyle LGBTİ aktivistleri, Başbakan Joseph Muscat ve Medenî Özgürlükler Bakanı Helena Dalli ile birlikte bir kutlama yaptı. Maltalı LGBTİ aktivisti, ILGA World Eş Genel Sekreteri Ruth Baldacchino yeni yasanın ne anlama geldiğini kaosGL.org’a anlattı.
 
Yasa, transların “kendi kaderini tayin etme hakkı”nı (self-determination) tanıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, cinsiyet geçiş ameliyatı için mahkeme izni alamayan trans erkeğe ilişkin Y.Y. – Türkiye kararında da bu hakka dikkat çekmişti. Yasa translar için ne getiriyor, anlatabilir misiniz?
 
Yeni yasa, cinsiyet kimliğinin kişinin içsel ve bireysel cinsiyet deneyimi olduğunu tanıyor ve bunun sonucunda cinsiyet kimliği hakkını oluşturuyor. Yasa ayrıca kişilerin cinsiyet kimliğine göre özgür gelişimini tanıyor. Bunun önemi şu: Kişiler artık cinsiyet kimliklerini geliştirmekte, kurmakta ve ifade etmekte özgür olacaklar; eskisi gibi devletin ya da tıp uzmanlarının kararlarına bağlı kalmaya zorlanmayacaklar. Başka bir deyişle, kendime en uygun kimliği belirlemekte ve bu kimliğin içini doldurmakta artık özgürüm.  
 
İnterseks çocuklara yönelik gereksiz tıbbî müdahalelerin yasaklanması dünyada bir ilk. Yasanın Malta’da ve dünyada interseks mücadelesine getirisi ne olacak?
 
Yasanın hem Malta, hem de dünya için büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Bu yasanın kabul edilmesi tüm dünyaya, özellikle de intersekslere, normalleştirmeye yönelik, sakatlayıcı tedavi ve ameliyatlara son vermenin mümkün olduğu mesajını verdi. Bir şeyleri değiştirebileceğimize inanmamız için bir fırsat sağladı.
 
Bu deneyimi alıp kurumların ve hükümetlerin interseks çocuklar üzerinde yapılan normalleştirmeye yönelik ameliyatlara son vermesini sağlamak artık biz aktivistlere düşüyor.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam