01/04/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Mart ayının dördüncü haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.

Mart’ın dördüncü haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mart ayının dördüncü haftasında (23-31 Mart) yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üreten haberleri kaosGL.org okurları için derledik. Mart’ın üçüncü haftasında Doğru Haber, Kızılırmak, Akit, Anadolu'da Bugün, Kuşakkaya, Ada Postası ve İstiklal gazeteleri LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı dil ve nefret söylemi içeren haberler yayımladı.

İşte o haberler…

Doğru Haber, Kızılırmak, 23 Mart

Doğru Haber ve Samsun’da yayımlanan Kızılırmak gazeteleri Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov’un corona virüsle mücadelede kendilerine Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin değil, Türkiye ve Çin'in yardım ettiğine dair sözlerini yayımlıyor.

Ancak Karakaçanov sözlerinde LGBTİ+’ların hakkı olan eşit evliliği karikatürize ediyor: Avrupa bürokrasisi, ulus devletleri yok etmek için direktifler yayımlayarak eşçinsel evliliklerle meşguldü.”

Gazeteler bu ayrımcı sözleri yorumsuz vererek insan haklarından değil heteroseksizm tarafında saf tutuyor.

Akit, 23 Mart

Akit’ten Ali İhsan Karahasanoğlu Ertuğrul Özkök’ü hedef aldığı yazısında LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi üretiyor: “Gaylik, lezbiyenlik, inançsızlık, ateistlik, maymunluk... 'her girdiği kılığı size hatırlatayım' diyeceğim ama.”

Anadolu’da Bugün, 23 Mart

Konya’da çıkan Anadolu’da Bugün’den Halis Özdemir eşcinsellere yönelik nefret söyleminde bulunuyor, eşcinsellik için “günah” diyor.

Kuşakkaya, 24 Mart

Gümüşhane’de çıkan Kuşakkaya gazetesinden M. Nihat Malkoç İstanbul Sözleşmesi’n, hedef gösteren yazısında LGBTİ+’lar için de ayrımcı söylem üretiyor. LGBTİ+’ları “anormal” olarak işaretliyor ve LGBTİ+’ların örgütlenme hakkını yok sayıyor.

Ada Postası, 26 Mart

Sakarya’da yayımlanan Ada Postası’ndan Halil Müftüoğlu yazısında eşcinsellere yönelik nefret söyleminde bulunuyor, eşcinsellik için “günah” diyor.

İstiklal, 28 Mart

İstanbul Avrupa Yakası’nda yayımlanan İstiklal gazetesinden Said Ercan, “Bugün dünyadaki popüler konulardan biri cinsiyetsiz nesillerin yetişmesi, ne kız ne erkek 3. cinsiyet, bununla ilgili Netflix yüzlerce film ve dizi yayınlıyor, özendiriyor, Amerika'da bazı ünlüler yeni doğan bebeklerinin cinsiyetini söylemiyor, ‘ergenliğe gelince kendi seçeçek’ diyorlar kız, erkek ya da cinsiyetsiz, böylelikle cinsiyet bitecek, evlenme bitecek, üreme bitecek ve onlar kusurlu insandan kurtulup kusursuz yapay zeka robotlara zemin hazırlanacak. Bugün instagram filtreleri arasında bir sürü LGBT sembolü vardır bunlardan birisi kırmızı ayakkabı giymiş zenci bir erkek ve yanında "queer* yazıyor. Oueer. Kız ya da Erkek olmayan cinsiyet ve cinsel yönelimlerin hepsini içine alan bir kavram. Bu kavramlar herkese öğretiliyor ve normalleştiriliyor” diyor.

Ercan bilim karşıtı, ikili cinsiyeti savunan ve transfobik, homofobik yazısı ile haftanın ayrımcı söylemi raporunda yerini alıyor.

 mart-in-dorduncu-haftasindan-lgbti-lara-yonelik-ayrimci-haberler-1


Etiketler: medya
İstihdam