20/11/2014 | Yazar: Kaos GL

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM’de 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü’ne ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Meclis’te trans anması: Trans ve eşcinsel cinayetleri politiktir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM’de 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü’ne ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
 
Tanal’ın 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü için yaptığı Meclis basın toplantısına Pembe Hayat Derneği’nden Buse Kılıçkaya ve Selin Berghan ile Kaos GL Derneği’nden Melahat ve Murat Köylü katıldı.
 
Meclis girişinde translara ayrımcılık devam ediyor!
 
Tanal, ilk olarak Meclis’teki güvenlik kontrolü sırasında trans aktivisti Kılıçkaya’nın maruz kaldığı ayrımcılığa dikkat çekti:
 
“Bugün Meclis’e gelen hanımefendi arkadaşımızın üstü erkekler tarafından aranmaya çalışılmaktadır. Netice itibariyle bir hanımefendinin erkek polis tarafından aranması insan onurunun ihlâli anlamına gelir.”
 
Kılıçkaya, Eylül ayında CHP Milletvekili Aykan Erdemir’in düzenlediği Meclis basın toplantısı öncesinde de benzer bir ayrımcılıkla karşılaşmış, kaosGL.org’a verdiği röportajda “Beni erkekler kısmından geçmem için ikna eden memur tutanak tutmak için Buse Hanım dediğindeki çelişkiyi her zaman mı yaşayacak?” diye sormuştu.
 
Nefret Suçları Mevzuatı’nda translar yok!
 
Tanal, toplantıdan trans vatandaşların özellikle barınma, sağlık, eğitim ve çalışma hayatında ayrımcılıkla karşılaştığını belirterek Nefret Suçları Mevzuatı’nda “cinsiyet kimliği” temelli nefrete yer verilmediğini vurguladı:
 
“Nefret suçlarıyla ilgili düzenlemeler yapılırken trans olan insanlarımız nefret suçları kapsamının içine alınmadı.”
 
Tanal’dan AKP’ye: LGBT yurttaşlarına kulak ver!
 
Hükümetin kendi yurttaşlarına karşı ulusal ve uluslararası yükümlülüklerini görmezden geldiğini belirten Tanal, AKP Hükümeti’nin bu çağrılara “toptan kayıtsızlık” veya “açık-kapalı nefret söylemleri” ile karşılık verdiğini ifade etti.
 
“Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın sona erdirilmesine ilişkin asıl ve en güçlü talep, Türkiye Cumhuriyeti’nin lezbiyen, gey, biseksüel ve trans yurttaşlarından gelmektedir” diyen Tanal, AKP’yi kendi vatandaşlarına kulak vermeye ve LGBT’lerin taleplerini yerine getirmeye çağırdı.
 
Tanal’dan translara kamuda ve özelde kota teklifi
 
CHP’li Milletvekili, bugün ayrıca engelli, eski hükümlü ve gaziler gibi trans bireylere de özel işyerlerinde yüzde 3, kamu işyerlerinde de yüzde 4 kota ayrılmasını öngören bir kanun teklifi sundu.
 
“Trans bireylerin temel problemleri tamamen iş bulamamaktan kaynaklanmaktadır” diyen Tanal, işsizliğin transları dezavantajlı diğer gruplara oranla daha olumsuz etkilediğini ifade etti.
 
“Bu durumun toplumsal olarak da geri dönüşleri ağır ve onarılmaz olmaktadır. İş bulamayan, iş bulabildiği yerlerde taciz ve şiddete maruz kalan trans bireylerin sürekli toplum dışına itilmesi, bu bireylerin para kazanması için kayıtdışı seks işçiliği yapmalarına sebep olacak boyutlara taşınmaktadır. Bu durum ise trans bireylerin topluma entegrasyonunu zorlaştırmakta, hem de toplumun trans bireylere karşı önyargılarının oluşmasına sebep olmaktadır.”
 
Tanal, LGBT yurttaşların insan haklarının korunmasına dair Hükümet çalışmalarıyla ilgili bilgi almak amacıyla TBMM’ye 20 adet soru önergesi sunmuştu.
 
“Trans ve eşcinsel cinayetleri politiktir”
 
Tanal’ın ardından konuşan Pembe Hayat Derneği’nden Buse Kılıçkaya “trans ve eşcinsel cinayetleri politiktir” diyerek Anayasanın ayrımcılığı yasaklayan 10. Maddesi’ne cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tanımlamalarının eklenmesini talep ettiklerini belirtti.
 
Türkiye’de Ocak 2008 ile Eylül 2014 arasında raporlanabilen 36 trans nefret cinayeti vakası gerçekleştiğini belirten Kılıçkaya, bu yıl İzmir’de intihar eden trans erkek Okyanus Efe Özyavuz’u, babası ve 2 amcası tarafından öldürülen eşcinsel Roşin Çiçek’i ve babası tarafından öldürülen eşcinsel Ahmet Yıldız’ı andı.
 
“LGBTİ’ler muğlâk, ayrımcı ve önyargılı yasalarla cezalandırılıyor”
 
Transların iş yaşamında ve sosyal hayattan dışlandığını söyleyen Kılıçkaya, devletin trans kadınlara seks işçisi olmaktan başka yol bırakmadığını belirtti.
 
Kılıçkaya, seks işçilerinin katillerinin “haksız tahrik” indiriminden yararlandıklarını söyleyerek yasalardaki sıkıntılara dikkat çekti:
 
“Kamu kurumlarında, iş yaşamında, sosyal hayatta ve hizmetlere erişimde en temel haklarına dahi ulaşamayan eşcinsel ve trans yurttaşlar muğlâk, ayrımcı ve önyargılı bir ‘genel ahlak’ tanımıyla cezalandırılmaktadırlar”.
 
“Bütçe planlamaları LGBTİ’leri de gözetmeli”
 
Hükümetin, toplumsal kesimleri inkâr ederek ya da baskılayarak çoğulcu demokrasiye dayalı bir kamu düzeni kuramayacağının altını çizen Kılıçkaya, gündemdeki bütçe planlamalarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitliğinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. 

Etiketler: yaşam
İstihdam