30/09/2021 | Yazar: Yıldız Tar
Beş haftalık Medya Okulu, hikaye anlatıcılığı ve görsel tasarım ile başladı: Ürettiğimiz içerikler tartışmaya açık olmalı ve şaşırtabilmeli.
Kaos GL’nin beş haftalık Medya Okulu kapılarını açtı. Yoğun başvuru alan “Görsel Tasarım” üzerine Medya Okulu’na 41 kişi kabul edildi. Beş hafta boyunca her Çarşamba günü yapılacak okulun dün (29 Eylül) gerçekleşen ilk oturumunda dijital iletişim uzmanı Özgür Mehmet Kütküt, görsel tasarım ve hikaye anlatıcılığına giriş yaptı.
Görsel tasarıma dair temelleri, dijital içerik türleri ve hikaye anlatıcılığının temellerini anlatan Kütküt, Canva aracının nasıl kullanılacağını da gösterdi.
Hedef kitle belirlemenin önemine değinen Kütküt, “Dijital içerik kolay anlaşılır olmalıdır. İçeriğin dili hedef kitleye göre belirlenmeli, içerik tek bir noktaya odaklanmalı ve her şeyi anlatmaya çalışmamalıdır” dedi.
Dijital içeriklerin bir diyalog başlatmak ve asgari uzlaşı zeminleri oluşturmak gibi hedeflerinin de olması gerektiğini vurgulayan Kütküt şöyle devam etti:
“Ürettiğimiz içerikler üzerine konuşulabilir olmalı. Diyalog başlatmak için açık kapı bırakmalı, tartışmaya açık olmalı ve şaşırtabilmeli.”
İlk dersin sonunda katılımcılar Canva hesaplarını açarak temel düzeyde tasarıma başladı. İlk ders ödevi olarak ise katılımcılardan LGBTİ+ hareketi içerisinde sevdikleri bir sloganı görselleştirmeleri istendi. Medya Okulu’nun ikinci dersinde çalışmalar değerlendirildikten sonra tasarımlar Kaos GL de yayınlanacak.
Medya Okulu hakkında
Kaos GL Derneği’nin her yıl internet gazetesi KaosGL.org gönüllü muhabir ve yazar ağını güçlendirmek, LGBTİ+’ları kendi hikayelerini yazmaya teşvik etmek, hak temelli haberciliği yaygınlaştırmak için düzenlediği LGBTİ+ Medya Okulu’nun beş haftalık programı başladı.
Dijital iletişim uzmanı Özgür Mehmet Kütküt’ün yürüteceği beş haftalık program kapsamında görsel tasarım ve hikaye anlatıcılığının temelleri anlatılacak. Canva ile tasarım, video ve animasyon araçları, tasarımda renk uyumu, görsel düzenleme, bilgiyi tasarlamak için araçların tanıtılacağı programın tamamına katılanlara sertifika da verilecek.
29 Eylül Çarşamba 19.30’da başlayacak Medya Okulu, beş hafta boyunca her Çarşamba teorik ve uygulamalı çevrimiçi oturumlarla devam edecek.
29 Eylül Çarşamba, 19.30
Görsel Tasarım ve hikaye anlatıcılığına giriş: Görsel tasarıma dair temeller, dijital içerik türleri ve hikaye anlatıcılığının temellerinin kavranması
Canva aracıyla tanışma, temelleri öğrenme
6 Ekim Çarşamba, 19.30
Canva ödevleri değerlendirmesi; renk uyumu, görsel düzenleme, arka plan kaldırma, stok görseller
Canva ödevlerinde karşılaşılan sorunlara dair öneriler; renk araçları, uyumla ilgili ipuçları, yardımcı uygulamaları kullanma
13 Ekim Çarşamba, 19.30
Video ve animasyon araçlarıyla tanışma. Timeline üzerinde kurgu
Video ve animasyon araçlarıyla uygulamalı çalışmalar
20 Ekim Çarşamba, 19.30
Video ve animasyon ödev değerlendirmesi, öneriler
Video ve animasyon dosyalarında karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri
Bilgiyi tasarlamak için araçlar: Flourish, Knightlab araçları
Dijital savunuculuk için anahtar kelime, hashtag, seo için gereklilikleri kavrama
27 Ekim Çarşamba, 19.30
Bilgi tasarımı araçlarına dair çalışmalara geri dönüşler, ek kaynaklar, uygulamalar
İkna eden hikayeler ve mesajlarla ilgili taktik öneriler
İçerik planlama, yayınlama, yaklaşım hakkında fikir edinme
Medya Okulu nedir?
Kaos GL Derneği’nin düzenlediği Medya Okulu, yazınsal çeşitli tematik alanlarda planlanmış atölyeler programıdır. Katılımcıların interaktif olarak dahil oldukları atölyelerde yazma istencinden üretimin yayınlanmasına sürecin inşasını ve etiğini tartışırlar. Haber yazma teknikleri, yaratıcı yazarlık ve video aktivizmi programın ana başlıklarıdır.
Medya Okulu neyi amaçlar?
Medya Okulu programı, kaosGL.org gönüllü muhabir ve yazarlarını bir araya getirerek LGBTİ+ kişileri yazmaya teşvik etmeyi ve ayrımcılık karşıtı medyayı çoğaltmayı hedefler. Haberini üretiminden yaratıcı yazarlığın çeşitlendirilmesine farklı alanlarda kümülatif gerçekleşen atölyelerde “herkesin yazabileceği” fikri hakimdir.
Medya Okulu nerede oluyor?
Medya Okulu programı her yıl Kaos GL Derneği tarafından çeşitli şehirler seçilerek, seçilen yerelden katılıma açık organizasyonlarla gerçekleşir.
Medya Okulu’na kimler katılabilir?
LGBTİ+ kişiler, aktivistler, yazarlar, muhabirler, çizerler ve fotoğrafçılar Medya Okulu programına katılabilir.
Medya Okulu’na katılmanın koşulları var mı?
Yaşadığı şehirde LGBTİ+ gündemini ve etkinlikleri takip etmek, haberlerini kaosGL.org’a yazmak için gönüllü olmak okula katılmak için yeterli. Medya Okulu'na katılan kişilerden KaosGL.org'a ayda en az 3 içerik üretmelerini bekliyoruz. Daha fazla yazar, çizersiniz ona da hayır demeyiz.
Programın tamamına katılamıyorum, başvurum kabul edilir mi?
Atölyeler birbirinin devamlılığını sağladığı için programın tamamına katılabilecek başvurulara öncelik tanınır.
Medya Okulu’na daha önce katılmış biri yeniden başvurabilir mi?
Elbette başvurabilir ancak ilk defa başvuran kişilere öncelik tanınır.
Medya Okulu’na katıldıktan sonra ne olur?
Programa katılmış kişiler daha sonra Kaos GL Gönüllü Muhabir Ağı’na dahil olarak bir çalışma takvimi çıkartır. Medya ve İletişim programıyla birlikte spesifik alanlarda (örneğin: Dava İzleme, Sözlü Tarih) eğitimler düzenler. Bu eğitimlerin sonucunda Muhabir Ağı’nın küçük çalışma grupları oluşur.
Medya Okulu’na katılmayan birisi kaosGL.org’da yazabilir mi?
Tabii ki yazabilir! Medya Okulu’na katılmış olmak kaosGL.org’da yazmak için bir ön koşul değil.
Etiketler: medya