10/04/2015 | Yazar: Kaos GL

CHP’li Melda Onur, Roboskî’de katırların askerler tarafından öldürülmesini meclis gündemine taşıdı.

Melda Onur Roboskî’de öldürülen katırları TBMM’ye taşıdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP’li Melda Onur, Roboskî’de katırların askerler tarafından öldürülmesini meclis gündemine taşıdı.
 
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboskî köyü yakınlarında askerler tarafından öldürülen katırları TBMM gündemine taşıdı.
 
CHP tarafından 2015 genel seçimleri için İstanbul 2. bölge 13. sıradan aday gösterilen ve bulunduğu sıra dolayısıyla önümüzdeki dönemde yüksek ihtimalle mecliste olamayacak hayvan, kadın ve LGBTİ hakları savunucusu Melda Onur, konuyla ilgili olarak 5 ayrı bakana soru önergesi verdi.
 
Talimatı kim verdi, gerekçesi ne?
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, “hastalık ihtimali”ne dayanarak katırların itlafı ve imhası için mahkemeye başvurduğu iddialarını sorarken; Orman ve Su İşleri Bakanı’ndan da hayvanların öldürülme gerekçesini açıklamasını istedi.
 
Onur; Gümrük ve Ticaret Bakanı’na Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla ortak bir çalışma yürütüp, katırların itlaf ve imha edilmesine yönelik bir genelge yayınladığı iddialarını ve kararın yasal temellerini; Milli Savunma Bakanı’na askerlerin hedef gözeterek katırları vurduğu iddialarını, katırların vurulması talimatını kimlerin verdiğini ve kaç katırın vurularak öldürüldüğünü; İçişleri Bakanı’na ise bölge halkının kaç katırına kolluk kuvvetlerince el konulduğunu ve konuya ilişkin Bakanlığın bir kuruma talimat verip vermediğini sordu.
 
Roboskî’de ne oluyor?
 
Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboskî köyünde 2011 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) saldırısı sonucu yaşanan katliamın ardından, Roboskî yakınlarındaki katırlar bir süredir askerler tarafından taranarak öldürülüyor. 2011 yılındaki hava operasyonu sonucu yaşamını kaybeden 34 kişinin yakınlarının yaşadığı Gülyazı ve Roboskî köylerinde yaşayanlar katırların askerler tarafından “kaçakçılık yapıldığı” iddiasıyla öldürüldüğünü belirtiyor.
 
İlgili haber:

Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam