21/06/2017 | Yazar: Kaos GL

‘Regl nedir? Kadınların her ay yaşadığı kanama.’ Bizim regl üzerine bildiğimiz her şey bundan ibaret ve bunun neredeyse tamamı yanlış bilgi.

Menstrüasyonu bir ‘kadın meselesi’ olarak görmeyi neden bırakmalıyız? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Regl nedir? Kadınların her ay yaşadığı kanama.” Bizim regl üzerine bildiğimiz her şey bundan ibaret ve bunun neredeyse tamamı yanlış bilgi.

Görsel: Katie Tandy

Gizem Taş, Umut Erdem ve Ece Gün’ün destekleriyle Why We Must Stop Calling Menstruation A “Women’s Issue” röportajını Türkçe’ye kazandırdı.

(Regl üzerine çevirilere böyle bir metinle başlamak istedim. Çünkü öncelikle regli bir kadınlık meselesi olarak görmeyi oldukça sorunlu buluyorum. “Regl nedir? Kadınların her ay yaşadığı kanama.” İşte bizim regl üzerine bildiğimiz her şey bundan ibaret ve bunun neredeyse tamamı yanlış bilgi. Öncelikle reglin ‘öznesinin’ kim olduğunu bir konuşalım istiyorum. Kadınlar regl olur değil, bazı insanlar regl olur gerçeğini kafamıza iyice yerleştirmemiz gerekiyor. Bunun için bakalım aşağıdaki yazı bizi nasıl yönlendirecek.)

Başlarken: yazıyı düzenlemek için 3 kişi fikir paylaşımı yaptık. Bazı İngilizce terimleri Türkçeleştirmek aşamasında kararsız kaldığımız anlar oldu. Aslında Türkçede de kullanılmasına rağmen, tıbbi terim olması dolayısıyla çok bilinmeyen bazı kelimeler olduğunun farkındayız. Bunların bazılarının ne olduğunu biz de bilmiyorduk. Küçük araştırmalar yapmamız gerekti. Bunlar dışında toplumsal cinsiyet çalışmalarında sıklıkla kullanılmaya başlanan ve bu haliyle birçok metinde yer alan agender, non-binary gibi kelimeleri biz de olduğu gibi kullandık.

Mini sözlük

non-binary: Trans şemsiyesi altında bir cinsiyet kimliği olan non-binary, toplumda kabul edilen kadın ve erkek kategorisi dışındaki kişileri ifade etmek için kullanılır. Bu kişiler kendilerini ya bu iki cinsiyet kategorisinden herhangi biriyle tanımlamazlar ya da her ikisiyle de tanımlayabilirler. Gender fluid (akışkan cinsiyetlilik), genderqueer, gender non-conforming gibi tanımlamalar non-binary’e örnek olarak gösterilebilir. (kaynak verilecek)

disfori: depresif duygudurum demektir. depresyonun genel belirtileri arasındadır.
disforik hasta kendini, üzgün, kederli, hüzünlü, neşesiz, kasvetli, canı sıkkın, morali bozuk, mutsuz(bedbin), acınacak halde, perişan, zavallı, dertli, boşluktaymış gibi, çaresiz, sinirli, çökkün, düş kırıklığına uğramış v.b. bir biçimde tanımlar. (kaynak)

agender: İkili cinsiyet kategorisi dışında bir cinsiyet kimliğini ya da herhangi bir cinsiyet kimliğine sahip olmamayı ifade etmek için kullanılır. (kaynak)

invaziv test: Gebelik sırasında yapılan testlerdeki risk artışı, gebe olan kişinin daha önceki hamilelik deneyimi varsa o zaman sıkıntı yaşamış olması, bebekle ilgili olumsuz bulguların baş göstermesi durumunda kesin sonuç elde edilmesi için kullanlan ve amniosentez, CVS, kordosentez’den oluşan testlerdir.

pap test: İngilizce’de pap-smear olarak geçen ve rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan bir testtir.

Menstrüasyon (regl) hakkında konuşurken, yazarken ve evet, hatta şarkı söylerken, genellikle cis kadınların perspektifinden ele alınır. Peki, görünürde? Bunun pek çok anlamı var. Cisgender kadınlar, rahim duvarının  kötüye yorulmuş dökülmesini en fazla yaşayan demografik çoğunluğu oluşturur.

Bununla birlikte, gerçek şu ki; birçok cis kadının bu biyolojik olayı mütemadiyen “kadın meselesi” olarak çerçevelemesi, birçok kişinin fark ettiğinden çok daha fazla zarar veriyor. Regl olan birkaç non-binary’le ve bazı trans erkeklerle, bu konuda sürekli yaşadıkları dışlanmanın onlara nasıl zarar verdiği ve regl sürecinin genel olarak onları nasıl etkilediği üzerine röportaj yaptık. Menstrüasyonun yaygın olarak “kadın meselesi” şeklinde ifade edilmesi – bu pek çok farklı şekilde trans kadınların kimliklerine dair hissi negatif etkiliyor – hakkında birkaçıyla da röportaj yaptık. Aslında, görüşülen çok kişi ve bir o kadar da bakış açısı vardı; internette kısa içeriğin uygun olması ve hızlı tüketimi uğruna kısaltmak zorunda kaldık.

Röportaj yapılan kişiler, menstrüasyonun özellikle transları nasıl etkilediğinin bir resmini çizdiler; ancak bu cevapların sadece  bu kişilere ve onların bireysel deneyimlerine dayandığını ve tamamen trans topluluğunu temsil etmediğini söylemeliyiz.

Menstrüasyona bağlı disfori üzerine

Ame: Menstrüasyon bende disforiye neden oluyor. Regl dönemimin hemen öncesindeki günlerde aşırı derecede huzursuz hissediyorum ve dönemim boyunca daha da kötü oluyorum. Bu disforiyi, doğum kontrol hapı alarak önlüyorum. Bununla uğraşmak zorunda kalmamak için bütün regl dönemimim atlamamı sağlayacak bir şekilde alıyorum. Ancak bazen yanlışlıkla hap almayı unutuyorum ve o ay regl oluyorum. Böyle zamanlarda tampon kullanmayı tercih ediyorum. Çünkü pedlerle kıyaslayınca tamponla daha az disforik olduğumu hissediyorum. Bu biraz da “görmezsen katlanırsın” gibi bir şey.

Teddy: Menstrüasyon kesinlikle disforik olmamda  rol oynuyor; fakat regl olduğum için değil, sahip olduğum cinsiyette olmama hissi yüzünden, erkeklerin yaşadığı bir “şey” olarak görülmediği için. Memelerim regl dönemi boyunca çok fazla ağrıdığı için. Bunlar benim için büyük bir disfori kaynağı. Ağrı genellikle memelerimi sarmamı imkansız kılıyor; bu yüzden bana ait olduğunu hissetmediğim bir vücutla baş başa kalıyorum  ve o günü geçirmek gerçekten zorlaşabiliyor.

E.M : Öyle, fakat bir bakıma, sahip olmayı hiç istemediğim üreme organlarım üzerinden cinsiyetlendirilen bir vücudum olduğunu hatırlattığı için. Buna karşı koymaya çalışırken, genellikle daha az dikkat çekecek şekilde giyiniyorum. Vücudumu giysilerin altına mümkün olduğunca saklamaya çalışıyorum; böylece bir vücuda sahip olmak üzerine fazla düşünmek zorunda kalmıyorum.

Lia: Dürüst olmak gerekirse ben disforiye neden olduğunu düşünmüyorum. Tek başına menstrüasyon nedeniyle disfori hissetmememin nedeni, hepimizin “varsayılan bedenlere” sahip olduğumuzu söylemenin imkansız olması. İnsanlar “Non-binary insanlar, xyz cinsel organlarına sahip” şeklinde konuşabilmeyi ya da onların hepsinin belli bir şekilde göründüğünü söyleyebilmeyi istiyorlar gibi hissediyorum. Bizimle ilgili konuşurken her zaman sahip oldukları yöntemi yani ikili cinsiyetleri kullanarak bizi tam bir spektrum olarak görmek yerine üçüncü bir seçeneğe uyan bir bütün haline getirmek istiyorlar. Menstrüasyon söz konusu olduğunda bu nedenle disfori yaşamıyorum. Vücudumun bana ait olduğunu ve kendi haliyle ikili cinsiyeti aşıyor olduğunu  biliyorum, başka söze gerek yok.

Regl düzeninin disforiyle mücadele etme potansiyeli üzerine

Jess: Evet, döngümü kendim düzenlemek veya onu ortadan kaldırmak için ilaç kullanırdım. Bunu yapmak için histerektomi (ç.n. rahmin ameliyatla alınması) bile yaptırırım. Doğum kontrol yöntemiyle  menstrüasyonunuzu sürekli olarak durdurabileceğinizi ve regl dönemi süresince kullanabileceğiniz birkaç hap bulunduğunu biliyorum. Şu anda döngümü engelleyebilecek ilaç kullanmıyorum. Çünkü pap testiyaptırmak,  doğum kontrol reçetesi almak için bir ön şart ve bu test  disforiyi büyük ölçüde tetikliyor. Bu yüzden bir çıkmazdayım.

Ame: Yukarıda belirtildiği gibi, menstrüasyon döngümü durdurmak için zaten doğum kontrol hapı alıyorum ve bu bana çok yardımcı oluyor. Her ay menstrüasyonla uğraşmam gerekmeyeceğini bildiğimde cinsiyetimle ilgili kendimi kesinlikle daha güvende hissediyorum ve bu cinsiyet temelli disforinin bir kısmını hafifletiyor olması açısından değerli bir şey.

Sapphire: Bir zamanlar doğum kontrol hapı alıyordum, ama sonuç iyiden çok zarar verici oldu. Eninde sonunda histerektomi yaptırmayı planlıyorum.

Teddy: Daha önce regl döngümü hafifletmek için hapları kullanıyordum, bu biraz yardımcı oldu, ancak disfori, buna karşı koymak için elimden geleni yapmaya çalışsam bile ortaya çıkıyor. Reglimi tamamen durdurmak harika olurdu, ancak şu anda başka sağlık sorunlarım da var yani şu an bunu yapamam.

Sparky: Bunun için doğum kontrol hapı almaya devam ediyorum. Çekilme kanamaları her üç ayda bir kez, normal döngülerimden daha hafif ve fiziksel olarak daha az acı vericiydi. Başlangıçta daha fazla östrojen almamın beni daha fazla efemine edeceğinden endişe ettim, ancak böyle olmadı. Bunun yerine hormonal dengem daha düzenli hale geldi. Daha önce yaşadığım ruh halimin sallantılarıyla uğraşmıyorum. Bu da beni gerçek nötr benliğime daha yakın hissettiriyor.

Dolaylı olarak birçok insanı dışarıda bırakan menstrüasyon tartışmaları üzerine

Ame: Kendimin, nonbinary transların ve trans erkeklerin bir bütün olarak, bu tür konularda dışlanma ile karşı karşıya olduğunu hissediyorum. Menstrüasyon ve üreme haklarını tartışırken insanlar genellikle “kadınların” bedenlerine atıfta bulunurlar. Ancak bunlar benim de uğraştığım sorunlar ve ben bir kadın değilim. Bu beni kabul görülmüyormuşum gibi hissettiriyor ve bu tartışmalar başlı başına disforiye neden oluyor. “Kadın meseleleri” açısından konuşulan bu konuları duymak beni olduğum haliyle değil  bir kadın olmakla ilişkilendiriyor.

Sapphire: Evet, dışlanmış hissediyorum, çünkü söylem hala oldukça cisseksist ve ikili. Ben agender olsam bile cis bir kadın olarak okunmuş oluyorum ve keşke  kendim gibi kadın sırasına konmuş nonbinary’leri içerecek şekilde yeni ufuklar açsalar.

Teddy: Ben açıldığımdan beri, insanlar benim yanımda bu şeylerden daha önce hiç olmadığı kadar az konuşuyorlar. Bu bence eğitim sisteminin ve genel olarak toplumun işleyişinden kaynaklanıyor, bu konularda eğitilen tüm cinsiyetteki çocuklar ilerlemeci oluyor, bu konuşmaları yapabilecek ve  daha iyi bir anlayışa sahip eğitimli yetişkinlere dönüşüyorlar. Sırf daha az önemli  olmayan bir erkek olduğum için sürekli boşluğa “Trans erkekler de regl oluyor!” diye bağırmak zorunda kaldım ve bu bir süre sonra çok sıkıcı oluyor.

E.M: Hem evet hem hayır. Menstrüasyon hakkında konuşmaya gelince insanların daha kapsayıcı bir eğilimi olduğunu fark ettim, ki bu iyi bir şey. Ancak belli ki herkes kapsayıcı değil ve bu tamamen dışlayıcı bir his. Bununla ilgili konularla ilgilenmek biraz sinir bozucu. Çünkü sağlık hizmetlerine  ve menstrüel sağlığa ilişkin ihtiyaç duyulan şeylere erişim çok önemli ve menstrüasyondan etkilenen herkesin bunlara daha iyi erişebilmesi gerekiyor. İhtiyacım olmadığını dilediğim bir şey olsa da, kesinlikle ihtiyacım olan bir şey. Yaşadığım hayal kırıklığı, başta başa çıkmak zorunda kalmayacağımı umduğum şeylere iyi bir şekilde erişememekten kaynaklanıyor.

Lia: İnsanların menstrüasyon, vajina ve üreme haklarını yalnızca cis kadınlarla ilişkilendirmesi yüzünden dışlanmış hissediyorum. Çok rahatsız edici, çünkü kendimi bu şeylerle ilişkilendirirsem, nonbinary olmayı bırakıyorum gibi hissediyorum. Menstrüasyon yaşayan insanlar orada duruyor olsalar da, insanlar bu konuyu cis kadınlara  çok fazla atfediyor. Sanki bu meseleleri yaşadığımdan söz ettiğim zaman artık bir şekilde “aslında nonbinary” değilmişim gibi hissediyorum.

Sparky: Kesinlikle dışlanıyorum. Hem aseksüel hem de agender olduğum için hem a) cinsel aktiviteyi ve b) çoğalmayı arzuladığım ve bunların temel insani ihtiyaçlar olduğu varsayımı çok yabancılaştırıcı olabiliyor. Genellikle, yeterli sağlık hizmetlerine erişmek istersem, cis kadınmışım gibi davranmam gerektiğini hissediyorum, çünkü bu benim için trans olarak görünmekten -bu benim için maskülen bir görünüm – daha az yorucu ve cis insanlar tıp dünyasında translardan çok daha fazla ciddiye alınıyor.

Menstrüasyon hakkındaki tartışmalarda nasıl daha kapsayıcı olunacağı üzerine

Jess: Genel olarak, herhangi bir zamanda birisi bir mikro-saldırganlığı işaret ettiğinde – dinleyin, not edin ve gelecekte hatırlayın. Hormonal ilaçlarla ilgili kısıtlamaları kaldırın. Onları reçetesiz hale getirin veya en azından doktorların invaziv testler olmadan reçete etmesini sağlayın. Aylık hafta atlama hap paketleri içeren ve içermeyen hormonal doğum kontrolü için seçenekler sunun. Son olarak, insanlar için daha fazla tuvalet seçeneğine destek olun. Şu anda, erkek tuvaletleri prezervatif satmak eğilimindeyken kadın tuvaletleri regl ürünleri satmak eğiliminde. Cinsiyetsiz tuvaletleri normalleştirseydik nihayet ikisini de satacak dağıtıcılar olurdu!

Ame: İnsanlar, bu konu hakkında cinsiyete dayalı olmayan bir şekilde konuşarak menstrüasyon yaşayan translar için daha kapsayıcı olabilirler. Bedenlerin ve beden parçalarının cinsiyetli olmadığını anlamak, menstrüasyon için kadın olmak zorunda olmadığınız ve ayrıca tüm kadınların adet görme becerisine sahip olmadığı fikrini normalleştirmeye yardımcı olur. “Kadınlar” yerine “menstrüasyon yaşayan insanlar” demek gibi basit bir dil değişikliği, belirli alt grupları izole eden tartışmalar yapmaktansa, kapsayıcı tartışmalar açısından uzun bir yol kat etmemizi sağlar.

Sapphire: Bütün “kadın parçaları” gibi bir cis feminist söylemi kullanımdan çıkarın.

Teddy: Bence daha iyi bir eğitim ve online erişilebilir kaynaklar, ilerlemenin yolu olacak. Sanırım “erkekleri” ve “kadınları” hedef alan dergiler, insanları, tüm vücut tiplerini etkileyen sağlık koşullarından, genel sağlık sorunlarından ve bunlarla nasıl başa çıkılacağından haberdar etmeli. Muhtemelen bir geri tepki olabilir, ancak sağlık konularının keskin bir şekilde cinsiyetlendirilmesinin ortadan kaldırılması önemli. Bariyerlerin sadece insanların regl dönemlerinde nasıl davranacağı hakkında değil, toplumsal cinsiyet konusunda da yıkılması gerekiyor.

E.M .: Kapsayıcı bir dil elbette ki büyük bir adım. Kapsayıcı bir diliniz yoksa, otomatik olarak çok sayıda insanı yabancılaştırırsınız ve bedenleriyle ilgili disfori yaşamalarını tetiklersiniz. İnsanlar ayrıca, insanların bilgiye ve ihtiyaç duydukları bakıma erişimde sahip oldukları farklılıkları düşünmeli. Yoksulluk içinde yaşamak ve engelli olmak, gerçekten ihtiyaç duyduğum bakıma ulaşmaya çalışırken beni etkiliyor. Engellilik gibi durumlar  gerçekten menstrüasyonla ilgili şeyleri zorlaştırabilir. Çünkü sağlığımla ilgili meseleler ciddi olarak yapabileceğim ve yapamayacağım şeyleri sınırladığından, bunu idare etmememi sağlayacak fazla seçeneğim yok. Bu deneyimleri akılda tutmak çok önemli.

Sparky: Menstrüal ürünleri daha az cinsiyet ayrımı ile pazarlayın. Menstrüasyonu bir tabu haline getirmeyin, ancak regl olan herkesin bununla ilgili rahat olmadığını ve bunun onları cinsiyetçi ya da kadın düşmanı yapmadığını fark edin. Menstrüasyon hakkında  tuhaf ve kötü konuşulmasına izin verin ve bunları düzenlemek, azaltmak veya ortadan kaldırmak için gerekli seçeneklerin var olduğuna dair farkındalığı arttırın. Bunlar, insanların mutlaka acı çekmesi gereken şeyler değildir.

Bu tartışmaların trans kadınları nasıl etkilediği üzerine

Emily: Regl tartışması, beni bir bakıma dışlanmış hissettiriyor. Fakat “trans kadınlar gerçek kadın değil” anlamında değil, “menstrüel olamayan veya hamile kalamayan kadınlar gerçek kadın değil” anlamında. İnterseks ve trans kadınları görmezden gelmiş olsanız bile, cis kadınların oluşturduğu fetüsü taşımak ve gebeliği sürdürmek gibi sıkıntılar yaşayan  yaklaşık % 10’luk bir dilim var. – bu sıkıntıları yaşayanların sorunu gebelik ve menstrüasyondeğil. Bu beni daha az bir kadın gibi hissettirmiyor, fakat daha çok, çocuk sahibi olamayacakları için daha az “kadın” sayılan her kadının arasına itiyor. Cis kadın arkadaşlarımdan biriyle regl dönemleri ve menstrüasyon hakkında her konuşmamda, bunu yaşamak zorunda kalmadığım için “şanslı olduğumu” söylüyorlar. Acı veren bir şey yaşama fikri için çıldırmıyorsam da, şahsen, bu şekilde ötekileştirildiğim için  kendimi şanslı saymıyorum; özellikle bir gün çocuk sahibi olmak isteyen, fakat bilimsel ilerleme çok hızlı bir şekilde gerçekleşmedikçe bunu yapamayacak  bir kadın olarak.

Benim önerim, dili doğası gereği cinsiyetlendirmek yerine mevzuyu “menstrüasyon yaşayan insanları etkileyen konulara” dönüştürmek kadar basit.

Tolvo: Menstrüasyonda ana tartışma beni dışlanmış hissettiriyor. Bir cisseksist yaklaşım benimsenmediğinde dışlanmış hissetmiyorum, fakat regl olan insanlar olarak kadınlardan bahsetmemiz anlamında, kadınlığın temelini oluşturan – “gerçek bir kadın” olmak için gerekli, sahip olmadığım bir tecrübenin var olduğunu düşünüyorum. Bunun doğru olmadığının farkındayım, ama kendi kadınlığım hakkında şüphelenmeme ve güvensizlik hissetmeme neden oluyor.

Regl hakkında birilerini dışlamadan oldukça kolay konuşabilirsiniz. Yaygın olanı yapmanız, çok şey etiketlemeniz ve daha fazlasını kapsamak için daha fazla zaman tanımanız bile gerekmiyor. Örneğin, regl dönemleri ve bunlarla ilgili  kültür korkusu kadın düşmanlığına dayanıyor. Bu doğru. “Sadece kadın meselesi” demeksizin bunu açıklamanın basit bir yolu bu. Menstrüasyon yaşamayan ya da cis kadın olmayan birçok kişinin tedavisi, genellikle bilgisizlik ve sistematik ön yargının bir diğer formu olan kadın düşmanlığında temellenmiştir.

“Regl olan insanlar” demek yine de zor mu? Ana odaklardan biri, regl dönemleri hakkında konuşmayı kabul edilebilir hale getirmek ise, neden herkes çevrelerindeki sorunları tartışırken sadece dönemleri olan insanlar demek için çok çekingen? Zaten bütün cis kadınlar menstrüasyon yaşamıyor. Ayrıca bir şeyleri göreceli olarak konuşabilirsiniz. Örneğin, cis kadınlar ve karşı karşıya kalmak zorunda oldukları beklentiler hakkında konuşurken trans insanlarla ve karşılaştıkları beklentiler hakkında konuşun.

Sioban: Beni dışlanmış hissettiren tartışma değil, tartışma ortamındaki insanların konuyu ele alma biçimi. Bu konuyla ilgili birçok tartışmaya dahil oldum. Sorunlar, bana bunun bir parçası olamayacağım söylendiğinde ortaya çıkıyor. Bu, bunun “kadın meselesi” olarak adlandırılmasının sadece bana değil, aynı zamanda trans erkeklere ve nonbinary translarada zarar verdiği kısım. Bu, kadınlığı tek bir biyolojik sürece eşitliyor ve bilimsel olarak hatalı bir anlayış. Bunun, bu dar ölçütlere uymayan herkesi ötekileştirme etkisi var. Kadınlığınızı belirlemek için testlerden geçmesi gereken bir zihniyete katkı sunuyor.

İnsanları ve eşyaları otomatik olarak cinsiyetlendirmeyi bırakın. Menstrüasyon “kadın meselesi” değil, menstrüasyon yaşayan insanları ilgilendiren bir konudur. Birisiyle konuştuğumuz andan itibaren konuştuğumuz kişinin toplumsal/cinsiyetini tahmin etme eğilimindeyiz ve tahmin anında çok büyük varsayımlar eklenmiş oluyor. İncelikli anlatım biçimlerinden banyolara, ilişkilere, bir kişinin cinsiyetiyle ilgili her konuda yapılan varsayımlar , kişilerin kim oldukları ve ne yaptıkları hakkında varsayımları beraberinde getiriyor. Bu rolleri insanlara yerleştirmek doğal olarak zararlıdır. Ben bir kadınım ve ben bir transım, ama bunlar beni sadece bu şekilde tanımlayan ya da bir kısmımdan  türetilmiş özellikler değil.

Cis insanlardan görmek istediklerimize dair son bir not

Jess: Thinx markasının “Regl olan insanlar için iç çamaşırı” kampanyasını gerçekten çok sevdim, ancak ana sayfaya gittiğimde “regl olan insanlar” dan bahseden sayfanın gömülü olduğunu ve aslında bu sayfaya ana sayfalarından erişilemediğini gördüğümde hayal kırıklığına uğradım. Sadece doğrudan biliyorsanız ve arıyorsanız ulaşabiliyordunuz. Bu arada, “Regl olan modern kadınlar” ana sayfada her yerdeydi. “Regl olan insanlar” sayfasını sitenin geri kalanından ayırmak, bir  tür queer avlama taktiği  gibi hissettim ve ürüne olan ilgimi kaybettim. Thinx’in aslında “dönemleri olan insanlar” söylemine gerçekten kucaklayıcı yaklaştığını görmeyi çok isterdim. Benim tavsiyem ne mi? Böyle bir şeyi gerçekten erişilebilir hale getirin.

Ame: Cis insanların yapması gereken temel şey, yanlış bir şekilde yalnızca kadınları etkilediğini düşündükleri konular hakkında konuşurken aktif olarak dillerini değiştirmektir. Transları dinlemeleri, ne söylediğimizi anlamaları ve bizi tartışmalara dahil etmek için aktif olarak gerekli değişiklikleri yapmalarının yanı sıra kendi tartışmalarımızı başlatmamıza da izin vermeleri gerekir.

Teddy: Cis insanlar, translar konuşunca dinleyin. Bu konuların sizlere yeni geldiğinin farkındayız, hepsi birçoğumuza da yeni. Trans erkekler, regl olduğu için daha az “erkek” değildir, bu nedenle lütfen bize sizin gibiymişiz gibi davranmayın.

E.M .: Bu tür konularda bir eğitimci veya savunucu olma duruşunu almak isterseniz, insanların bu konularla nasıl ilişkilendiğinin ve bu deneyimleri etkileyecek kimliklerin çeşitli kesişimlere sahip olduğunun farkına varın. Renkli insanları, transları, yoksulları ve engellileri, yaptığınız her şeyde düşünün; çünkü bir şeylerle nasıl başa çıkıp onları nasıl deneyimlediğinizi etkileyebilecek, birlikte hareket eden çok şey vardır.

Bu çeviri ilk olarak “Feministlik” blogunda Regl Dosyası kapsamında yayınlanmıştır. 


Etiketler: yaşam
İstihdam