02/02/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Otistiklerin yalnız olmadıklarını hissedeceği güvenli bir alan yaratmayı amaçlayan Merhaba! Spektrum’un anasayfasına kısa bir bakış için sizi böyle alalım.

Merhaba! Spektrum sözlüğünden nöroçeşitli 15 terim Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Vin, Deniz, İlhan, Hazandra ve Alaz’ın ev sahipliği yaptığı Merhaba! Spektrum, otistiklerin yalnız olmadıklarını hissedeceği güvenli bir alan yaratmayı amaçlıyor:

“Otizm hakkında öğrenmek isteyenlerin güncel ve doğru bilgilere Türkçe olarak ulaşabilecekleri bir kaynak oluşturmak, insanların otistiklere karşı yapılan sağlamcılıktan haberdar olmasını ve harekete geçmesini istiyoruz. Otistiklerin eşit şartlara sahip olabilmesi için gereken şeylerin önemini aktarıyoruz ve haklarımızı talep ediyoruz.”

Merhaba! Spektrum internet sitesi sağ üst köşede beş ana kategoriyle karşılıyor: Ana Sayfa, Otizm (hakkında) Sıkça Sorulan Sorular, Blog, Etkinlikler ve Hakkımızda. Kategoriler arama çubuğu ile son buluyor.

Anasayfada bizi Nöroçeşitli Evi Çalışmaları’nın alt başlıkları karşılıyor. Nöroçeşitli Bakış Açısı, Çeviriler ve Merhaba! Sözlük’ün ardından sitede son yayınlanan yazılar ile karşılaşıyoruz.

Sayfanın en altında ise anahtar kelimeler olarak “Engelli Hakları”, “Etkinlikler”, “Genel”, “Orijinal İçerik”, “Otizm” ve “Çeviri”nin yer aldığını görüyoruz.

Merhaba! Sözlük’ten

Merhaba! Spektrum’un çalışması olan 40 terimli sözlükten bu içerik için seçtiğim 15 açıklama şöyle:

Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri: Dil ve konuşma terapistlerinin desteğiyle iletişim için alternatif yöntem veya destek ihtiyacı olan kişilerin kullandığı sistemlerdir.

Disparaksi: Motor işlevleri planlama ve yerine getirme farklılıkları ile kendini gösteren nöroçeşitlilik durumudur. Toplumda sıklıkla sakarlıkla özdeşleştirilir.

Duyusal Aşırı Yüklenme: Duyusal işleme farklılıkları olan kişilerde duyuların fazla uyarılması sonucu kişinin rahatsızlık hissettiği durumdur.

Duyusal İşleme Farklılıkları: Beynin çevreden aldığı duyusal verileri işleme biçimindeki farklılıklardır. Duyusal işleme farklılıkları olan kişiler duyulara karşı aşırı fazla hassas veya aşırı az hassas olabilirler.

Ekolali: Başka birinin çıkardığı seslerin veya söylemiş olduğu şeylerin tekrarlanması. Bir iletişim veya stim aracı olabilir.

İçselleştirilmiş Sağlamcılık: Engelli bir kişinin sağlamcı fikirleri ve önyargıları içselleştirmesi ve engelli olmayı olumsuz, öteki olarak görmesi durumudur.

Konuşma Apraksisi: Motor becerileri etkileyen nörolojik durum (apraksi) beynin konuşma mekanizmasını etkilemesi. Konuşma apraksisi olan kişiler çeşitli sebeplerden konuşarak iletişim kurmakta zorlanabilirler.

Maskeleme: Otistik kişilerin çeşitli yollarla alistik/nörotipik taklidi yapması anlamına gelir. Maskeleme, tüketen ve strese sokan bir eylemdir.

Nöroçeşitlilik Hareketi: Nöroçeşitli olmanın düzeltilmesi gereken bir şey olmadığını savunan hareket.

Senaryolama: Otistik kişilerin sözel iletişim kurarken söyleyeceği şeyleri önceden belirlemesi, senaryo oluşturması durumudur. Bir başkalarından konuşma kopyalama ile de gerçekleşebilir.

Spektrum ya da tayf: Renklerin, seslerin, elektromanyetik ya da diğer fiziksel gerçeklerin, belli bir değer kümesi ile sınırlanmadan birbiri ardına süreklilik içinde sonsuz değişmesi durumudur. Spektrum kelimesi otizm konusu içerisinde, otizm özelliklerinin çok çeşitli şekilde farklılık gösterebilmesi anlamına gelir.

Stim, stim yapma, stimleme: Genellikle nöroçeşitli insanların duyuları ve duyguları kontrol etmek için kullanmaya ihtiyaç duyduğu uyarıcı ve tekrarlayıcı hareketlerdir. Stim yapmak aynı zamanda duygu ifadesi olarak da kullanıldığından bir iletişim aracı olarak da algılanabilir.

Sitede Merhaba! Spektrum kaydıyla 25 Ocak’ta yayınlanan “Otistiklere Yönelik Şiddet ve İstismar Hakkındaki Yorumumuz/Düşüncelerimiz” yazısını buradan okuyabilirsiniz.

 


Etiketler: yaşam
İstihdam