02/06/2016 | Yazar: Fırat Varatyan

Mersin Onur Haftası’nda dün: Kavram muamması, spor atölyesi ve bol ‘ohsaytlı’ futbol maçı!

Mersin Onur Haftası’nda dün: Kavram muamması, spor atölyesi ve bol “ohsaytlı” futbol maçı!

Mersin Onur Haftası atölye ve futbol maçlarıyla devam ediyor. 5 Haziran’da Onur Yürüyüşü ile sonlanacak hafta kapsamında dün “Kavram Muamması” ve “Toplumsal Cinsiyet ve Spor” atölyeleri yapıldı. Homofobi, bifobi ve transfobi karşıtları skorun olmadığı futbol maçında ter döktü.

Bir kısım öteki, “öteki tanımları” konuşuyor

Mersin Onur Haftası programı kapsamında dün (1 Haziran) Gonca Şahin Ocakçı, Özgecan Aşlamacı Şahin, Duygu Taner ve Nalan Turgutlu Bilgin’in organize ettiği Kavram Muamması atölyesi Park Kafe’de gerçekleştirildi.

Atölyenin içeriği katılımcılarla birlikte belirlenirken atölyede esas olarak “Aile, Erkeklik, Kadınlık, Annelik, Ahlak, Hayat Kadını” gibi kelimeler üzerine konuşuldu. TDK’nın belirttiği kavram açıklamaları dışında bu kavramların kişiler üzerinde uyandırdığı etkiden bahsedildi. Geniş katılımın olduğu atölyede kavramların öteki hali, toplumun dayattıkları tartışıldı.

Kası olmayanlar da spora dahil

Kavram Muamması atölyesinin ardından saat 21.00’da Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda “Toplumsal Cinsiyet ve Spor Dersi”ni veren İrem Kavasoğlu’nun katılımıyla Toplumsal Cinsiyet ve Spor atölyesi yapıldı. Atölyede spordaki eril kültür ve erklik baskısı üzerinden erk olmayanların yaşadıkları zorluk ve kısıtlamalardan bahsedildi.

Trans bireylerin en basitinden soyunma odası konusundaki zorluğundan bahseden Kavasoğlu ikili cinsiyetin kendini en çok sporda hissettirdiğini ve kadınları belli bir spor alanına hapsettiğini ve bu alanın dışına çıkan sporcuları da erkeklikle itham edip sözde aşağıladığından bahsetti.

Yaklaşık yarım saat süren atölyenin ardından Homofobi-bifobi ve transfobi karşıtı bir futbol maçı düzenlendi.

Ofsayt değil bebeğim ohsayt

Homofobi, bifobi ve transfobi karşıtı futbol maçı Adana’dan gelen sporcular ve Ankara Özgür Lig’de oynayan Sportif Lezbon ile birlikte gerçekleştirildi. Hakemi ve skor hesabı olmayan maçta “öteki türlü” sporun da mümkün olduğu gösterildi.

*Bir hafta boyunca Mersin’i gökkuşağına boyayacak etkinliklerin tamamına Mersin Onur Haftası sayfasından ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam
nefret