24/07/2014 | Yazar: Kaos GL

Mersin’deki transfobik polis saldırısı ve işkencesine Ankara’dan tepki geldi: ‘Devlet zorbalığına boyun eğmeyeceğiz!’

Mersin’deki transfobik polis saldırısına Ankara’dan tepki Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mersin’deki transfobik polis saldırısı ve işkencesine Ankara’dan tepki geldi: “Devlet zorbalığına boyun eğmeyeceğiz!”
 
Ankara’daki LGBTİ örgütleri, aralarında Mersin 7 Renk LGBTİ aktivistlerinin de olduğu 7 trans kadına transfobik polis saldırısını protesto etti.
 
Gökkuşağı bayrakları ve “Tranfobi öldürür”, “Tanınma yoksa barış da yok” dövizlerinin açıldığı eylemde, “Translara yönelik polis şiddetini durdurun” denildi. Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen insan hakları savunucuları, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
 
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, T-Der, Kaos GL, Kırmızı Şemsiye, Anka LGBT Grubu, İstanbul LGBT, Siyah Pembe Üçgen, Queer Adana imzasıyla okunan basın açıklamasında, “Devletin translara yönelttiği sistematik şiddete ve zorbalığa boyun eğmeyeceğiz” denildi.
 
Basın açıklamasının tamamı ise şöyle:
“Mersin’de 21 Temmuz Pazartesi gecesi Merkez Cumhuriyet Karakolu’nda Mersin 7 Renk LGBT Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Ece Yiğit ve derneğin diğer aktivistleri polis tarafından önce cop ile darp edildi ardından yüzlerine biber gazı sıkıldı. Kabahatler Kanunu’nu bahane ederek translara saldıran polis, karakolu arayan aktivistlere "böyle bir olay yaşanmadı" diyerek olayı örtbas etmeye çalıştı. Aynı zamanda İstanbul ve Ankara’da da translara yönelik devlet eliyle yıldırma operasyonları devam ediyor.
 
Fail: Transfobik ve homofobik sistem!
“Biliyoruz ki failler sadece copu, biber gazını kullanan polisler değildir. Fail, trans bireyleri temel hak ve özgürlüklerinden mahrum ederek yaşamaya zorlayan transfobik ve homofobik sistemdir. Failler bu sorunları çözmek için çaba göstermeyen ve bu usulsüz uygulamalara sessiz kalan, teşvik eden yasal düzenlemeler yapmayan yetkililerdir.
 
“Saldırıya uğrayan arkadaşlarımız, kendilerine saldıran polisler tarafından “polise mukavemet” ettikleri kisvesi altında hapis cezası alacakları korkusuyla şikayetçi olamıyorlar. Transların hak aramam yolları da bilakis devletin organlarının birbiriyle yaptığı işbirliğiyle kapatılıyor. Saldırganları koruyarak ve Kabahatler Kanunu’nu translara karşı şiddet aracı olarak kullanan polisleri koruyan emniyet görevlileri, işlenen suçları meşrulaştırarak teşvik etmeye devam ediyor.
 
“Devletin zorbalığına boyun eğmeyeceğiz!”
“Katilleri koruyarak ve Kabahatler Kanunu’nu translara karşı şiddet aracı olarak kullanan polisleri koruyan kolluk kuvvetleri işlenen suçları meşrulaştırarak teşvik etmeye devam ediyor.
 
“Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, T-Der, Kaos GL, Kırmızı Şemsiye, Anka LGBT Grubu, İstanbul LGBT, Siyah Pembe Üçgen, Queer Adana olarak Mersin 7 Renk aktivistlerine yapılan saldırıyı kınıyoruz ve devletin sorumluluğunu bilerek trans aktvistlere yapılan saldırıyı gerçekleştiren polislere gerekli cezai yaptırımları uygulamasını istiyoruz.
 
“Bize ikinci sınıf vatandaş gibi davranılmasına izin vermeyeceğiz. Trans olduğumuz için, cinsiyet kimliğimizi gizlemeye ve baskılamaya çalışan ideolojilere karşı duracağız.
 
“Devletin translara yönelttiği sistematik şiddete ve zorbalığa boyun eğmeyeceğiz. Translara yönelik devlet ve polis şiddetini durdurun!”
 
İlgili haberler:

Etiketler: yaşam
İstihdam