14/10/2010 | Yazar: Kaos GL

Mimarlar Odası’nın Ankara Şubesi, mekânsal dışlanmay

Mimarlığın Sosyal Forumu Ankara’da  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mimarlar Odası’nın Ankara Şubesi, mekânsal dışlanmaya ve toplumsal adaletsizliğe karşı mücadele eden tüm kişi, kurum ve örgütleri, 21–23 Ekim’de Ankara’da düzenleyeceği Forum’da buluşmaya çağırıyor. Foruma Kaos GL de katılıyor.
 
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 21-23 Ekim tarihleri arasında Ankara’da “Mimarlığın Sosyal Forumu” başlıklı bir etkinlik düzenliyor. Forumda, “Toplumsal mimarlık ve planlama, insan hakkı olarak herkes için konut, ekoloji ve çevresel adalet, savaş, afet ve mimarlık” gibi birçok konu tartışılacak. Forumun tartışma konularının önemine dikkat çekilen çağrıda, tarihte ilk kez kentli nüfusun kırda yaşayan nüfusu geçtiği ve kentlerin yoksulluk ve toplumsal eşitsizliğin biriktiği yerleşimler olarak gündemde olduğu belirtildi.

Forum çağrısında “kent mekânı ayrışmanın aracı olmakla kalmayıp, aynı anda hem ekonomik değer üretiminin hem de sosyal dışlamanın vasıtası haline geliyor” denildi ve kent mekânının yenileme, dönüşüm ve soylulaştırma operasyonlarına konu olduğuna dikkat çekildi.
 
Kentsel mekânı tahakkümden kurtarmak için
Kent mekânının sermaye birikimi ile sosyal dışlanma ile doğrudan ilişkilenmesinden ötürü mimarların rolüne dikkat çekildi ve bu rolün mevcut politik ve ekonomik güçlerin yeniden üretimine hizmet edecek kentsel dönüşüm projeleri üretmek olmadığı vurgulandı.
 
“Mimarlar, neoliberal birikim rejiminin krizini, kentsel mekânın bu rejimin tahakkümünden kurtarılması için bir fırsat bilmeli, yapılı çevrenin kâr güdüsü yerine toplumsal adalet kaygısıyla üretilmesi için mücadele etmelidir.”
 
Kaos GL, “Kentsel Mekânların Kurulumunda Heteroseksist Politikalar” başlıklı bir atelye ile foruma katılacak.
Mekânsal dışlanmaya ve toplumsal adaletsizliğe karşı mücadele eden tüm kişi, kurum ve örgütlerin çağrıldığı Mimarlığın Sosyal Forumu, 21–23 Ekim 2010 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek.
 
Forum temaları
Toplumsal mimarlık ve planlama; Mekânda toplumsal ayrışma/dışla(n)ma; İnsan hakkı olarak herkes için konut; Ekoloji ve çevresel adalet; Savaş, afet ve mimarlık; Koruma, kültürel miras ve değişim; Yerinden edilmenin mekânsal politikası: toprak ve kaynakların sömürgeleştirilmesi; Toplumsal değişim aracı olarak tasarım; Toplumsal mimarlık için eğitim; Yöresel pratikler, teknoloji ve serbest piyasa; İnsani kentler: bariyerler ve etik; Kentsel şiddet ve kent mekânının okunabilirliği; Demokratik uygulamalar ve yasama; Kamusal mekânları genişletmek; Toplumsal cinsiyet ve mekân; Ulaşılabilir toplu taşıma ve yaya hakları; Toplumsal mekân: ittifaklar ve çelişkiler
 
Program ve MSF’ye ilişkin diğer konularda daha detaylı bilgi forumun web sitesinden edinilebilir. www.socialarch.net

Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam