16/07/2009 | Yazar: Barış Sulu

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak’ın, 28 ilde faaliyet gösteren Güreş Eğitim Merkezleri’nin yatılı bölümlerini bazı merkezlerde sporcular arasında eşcinsel ilişki tespit edildiği gerekçesiyle k

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak’ın, 28 ilde faaliyet gösteren Güreş Eğitim Merkezleri’nin yatılı bölümlerini bazı merkezlerde sporcular arasında eşcinsel ilişki tespit edildiği gerekçesiyle kapattığı öğrenildi.

Fanatik gazetesinde yer alan habere göre; Birkaç merkezin aynı zamanda otel gibi kullanıldığı iddiaları da kapatma gerekçesi olarak gösterilirken, karar camiada şaşkınlıkla ve üzüntüyle karşılandı.

Sporcuların büyük çoğunluğunun uzak yerlerden Güreş Eğitim Merkezleri’ne geldiği, bu nedenle yatılı bölümlerin kapatılmasının merkezlerin kapısına kilit vurulması anlamını taşıyacağı kaydedildi.

Sporun erkek işi olduğu zihinlerimize kazınıyor. İlkokuldan bu yana, aynı sınıfta okuyan kız ve erkek öğrencilerin beden eğitimi derslerinde ‘farklı’ sporlar yapmaya zorlanmasıyla başlıyor aslında sporun cinsiyetçiliği ve homofobisi… Futbol sahaları ise ‘en erkek’ cinsiyetçi ve homofobik sözlerin birbirine girdiği alanların başında geliyor. Spordan sorumlu devlet bakanı spor alanındaki homofobi ve cinsiyetçilikle mücadele etmek yerine homofobiyi kışkırtmayı seçiyor. Biz de homofobiyi kışkırtmayın diyoruz ve Kaos GL okurlarının görüşlerini sizinle paylaşıyoruz.
 
Eşcinselleri değil homofobikleri cezalandırın
Kaos GL, Umut Güner
Garip bir ülkede yaşıyoruz. Eşcinselliğe ilişkin devlet politikası, görmezden gelme, görmezden gelemediği nokta da ise yok etme, yasaklama olarak şekilleniyor. Eşcinsel ilişki yaşanıyor diye, ‘Güreş Eğitim Merkezleri’ni kapatmak mı gerekiyor? Yoksa eşcinsel güreşçileri ve sporcuları cesaretlendirmek mi gerekiyor. Bu haberden anladığımız kadarıyla spordan sorumlu devlet bakanı, eşcinselleri cezalandırmak istiyor. Aslında sadece eşcinselleri değil eşcinsellerin görünür olduğu alanları ve bu alanlardaki diğer kişileri de cezalandırmaya çalışıyor. Böylece eşcinsel bireylere yönelik sivil tepkileri de harekete geçiyor spordan sorumlu devlet bakanı olarak diyor ki, ‘aranızda eşcinsellerin var olmasına izin verirseniz sizi yasaklarım, kapatırım daha da ötesi sizin var olmanıza da izin vermem’. Bu aynı zamanda bize şunu gösteriyor ki, LGBTT Hakları Platformu’nun anayasal taleplerinin aslında kendini dayatıyor.
 
Eşcinselliğin Yasak Olmadığını Hatırlatmak Gerekiyor
Pembe Hayat LGBTT Derneği, Senem Doğanoğlu
Eşcinselliği cezalandırmaya yönelik, hukuka aykırı bir işlemdir. Türkiye’nin zaten kamusal açıdan belirlenebilir bir spor politikası yok. Zamanında Süreyya Ayhan'ın hocası ile aşk yaşaması lanetlenirken, şimdi olası eşcinsel ilişkilenmeler lanetleniyor. Eşcinselliğin yasak olmadığını  hatırlatmak ve cinsel açıdan gelişim gösterdiği varsayılan kişiler arasındaki ilişkileri cezalandırmanın hiç bir hukuki zemini olmadığını anımsatmak gerekiyor. Türkiye’nin özgün spor politikası: Cinsiyetçiliğe bulanmış, kamu hizmeti olamayan bir tuhaflık...
 
Ahlakınızın ikiyüzlülüğü…
Seçin Varol
 ‘Türkiye’de işini iyi yaparsan cezalandırılırsın’ Bu cümleyi çocukluğumdan beri bir sürü Türk filminden duyarım, eğer sistemi bozan bir davranışın varsa, iktidarın büyük kolları, sana ulaşır. ‘İstediğini yap ama gösterme’, ‘gizlice istediğini yap’ ama örnek olma, bugün büyük bir otelin restoranında çalışan komi de, kamu da çalışan (mevkisinin ne olduğu önemli değil) memur da bunu bilir, onların üstleri de – altları da. Ama eğer iki yüzlü değilsen, bu sistemin olağan gelmişliğini, bozan bir dalga kıransan sistem seni, bir şekilde topluma ‘zarar’ veremeyeceğin bir yere gönderir. Aynı Türkiye’de cinsel yöneliminden, cinsel kimliğinden ötürü yani ‘AHLAKSIZ’ olduğun için işten atılabilirsin. Geçenlerde bir eşcinsel öğretmenle söyleşi yaparken ağzından ‘ çocukları sevmeyen, eğitiminin yetmediği yerde onları dayakla cezalandıran öğretmenler var’ sözleri çıktı, geçmişe döndüm, lisedeyken, okulda biraz onlara göre ‘aykırı’ olduğum için gerek sözle, gerek fiilen cezalandırılırdım, beni cezalandıran öğretmenin okulun daha sessiz kadınlara karşı uyguladığı ‘taciz’ ise hiçbir zaman gündeme gelmedi, hep hasıraltı edildiği yetmezmiş gibi terfi verilerek ödüllendirildi. Devlet, bireylerin cinsel yönelimlerine takarak karşılıklı yaşanan en masum aşklarının peşine düşerken, kendi varlığının biricik beklentisi olan, heteroseksüel ailelerin içinde yaşanan ensesti, okullarındaki pedofiliyi yok sayarak, görmezden gelerek var oluyor. Bugün devletin üst mercilerine ‘ erkekleri’ koyarak, namus bekçiliğimizi yaptırıyor, ama olmuyor işte, ‘ eşcinsel’ diye işten attığınız, ‘transeksüel’ diye iş vermediğiniz, ‘kadın’ diye terfi vermediğiniz insanlar, sizin ikiyüzlü Ahlakınızı çok iyi biliyor.
 
İlker Güzelcik
Güreşi spor olarak gördüğünde sevişen iki erkek de görsen o bir güreştir. Sadece güreşen iki erkeğe sevişen iki erkek gözüyle bakıyorsan o zaman sorun güreşenler de değil gören gözlerin sahiplerinde... Bu ülke eşcinsel sanatçıları da Er meydanlarında görmüştür. O zaman Kırkpınar’ı da kapatsınlar.

Kaos GL Eğitimde Ayrımcılık Çalışma Grub:  "Eğitimde ve Sporda Homofobik Zorbalığa Son"
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak’ın, 28 ilde faaliyet gösteren Güreş Eğitim Merkezleri’nin yatılı bölümlerini bazı merkezlerde sporcular arasında eşcinsel ilişki tespit edildiği gerekçesiyle kapattığını gazeteler aracılığıyla haberdar olduk.
Kaos GL Eğitimde Ayrımcılık Çalışma Grubu olarak, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak’ın bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Homofobi ve ayrımcılığı kışkırtmayın, Devlet bakanı olarak aynı zamanda LGBTT Yurttaşların ve lgbtt sporcularında bakanı olduğunuzu unutmadan lgbtt bireylere yönelik ayrımcılık yapmadan ve varolan ayrımcılıklarla mücadele etmenizi bekliyoruz.
LGBT bireylerin eğitim, çalışma, barınma, sağlık gibi en temel haklarının önündeki engelleri kaldırın. Güreş merkez eğitim merkezlerini kapatmak yerine, eşcinsel, biseksüel ve trans sporcuları cesaretlendirin, spor alanındaki homofobi ve transfobik uygulamalarla mücadele etmenizi istiyoruz.
Eğitimde ve sporda homofobik zorbalığa son diyoruz.



Etiketler: yaşam, spor
İstihdam