30/07/2021 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+’lar ölümden sonra mal varlıklarını seçilmiş ailelerine, evlenmelerine izin verilmeyen partnerlerine ya da diledikleri kişi ve kurumlara tamamını bırakabilirler mi?

Miras hukukunun sınırlarında: LGBTİ+’ların yararlanabileceği tasarruf sözleşmeleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Gizem Karagöz / KaosGL.org için stok görsel

Miras haklarının soy bağı üzerinden kurgulanması nedeniyle ölümden sonra mal varlığının dilenen kişi ve kuruma dilenen ölçüde bırakabilmesinin yasal olarak engellendiğini biliyor musunuz?

Bu durum; biyolojik aileleri ile zaman zaman bağları tamamen kopabilen, hatta biyolojik ailelerinden cinsel yönelim cinsiyet kimliği nedeniyle şiddet görebilen LGBTİ+ların ölümden sonra mal varlıklarını seçilmiş ailelerine, evlenmelerine izin verilmeyen partnerlerine ya da diledikleri kişi ve kurumlara tamamını bırakmak önünde engel teşkil ediyor.

Peki, bu durumda LGBTİ+’lar ne yapabilir?

Kaos GL Derneği’nden Av. Yasemin Öz’ün hazırladığı “LGBTİ+’ların Yararlanabileceği Tasarruf Sözleşmeleri” bilgi notuna birlikte bakalım.

Borçlar Hukuku Nitelikli Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

Borçlar Kanunu’nun 611-619. maddelerinde düzenlenen bu madde ne anlama geliyor?

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bir kişi sağlığı sırasında ve ölümden önce veya ölümüne bağlı olarak, sahibi olduğu taşınmazların mülkiyetini, kendisi ile ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapan kişiye devreder. Ölünceye kadar bakma taahhüdüne giren kişi de, taşınmazların mülkiyetini kendisine devreden kişiye ölünceye kadar bakma yükümlülüğü altına girer. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi noterde veya sulh hakimi huzurunda yapılır.

Miras Hukuku Nitelikli Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin ikinci türü de bakım alacaklısının sağlararası bir borç altına girmediği, edimini ölüme bağlı bir tasarruf ile yerine getirdiği miras hukuku nitelikli ölünceye kadar bakma sözleşmesidir. Miras hukuku nitelikli ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusu bakım alacaklısı tarafından miras sözleşmesi ile mirasçı atanması halinde söz konusu olmaktadır.

İntifa hakkı

Bu hakla ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olup, Medeni Kanun’un 794-822 maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Daha detaylı bir okuma için burayı ziyaret edebilirsiniz.



Etiketler: insan hakları, yaşam
nefret