06/02/2011 | Yazar: Kaos GL

Mısırlı geylerin çark alanı olarak da bilinen Tahrir’de protesto için arkadaşları ile buluşan ‘IceQueer’, gullüm alıkıyor: ‘Bir hafta önce size

Mısırlı Geyler Çark Attıkları Tahrir’de Bugün Özgürlük Sloganı Atıyorlar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mısırlı geylerin çark alanı olarak da bilinen Tahrir’de protesto için arkadaşları ile buluşan “IceQueer”, gullüm alıkıyor: “Bir hafta önce size Tahrir’de buluşalım, Kasr El-Nil köprüsüne yürüyelim desem, madi lubunya diye bana koli atardınız!”

Gay Middle East’ten (GME) Dan Littauer, Mısırlı gey blogcu “IceQueer” ile görüştü
Kıvanç Tanrıyar kaosgl.org için çevirdi

 
GME: Bize biraz kendinden bahseder misin...
IQ: 22 yaşındayım Mısırlı ve Faslıyım. Stajyer tıp öğrencisiyim ve aktivizm, politika, dinler, müzik ve birçok farklı şeyle ilgileniyorum.

Peki blogun ne hakkında?

Düşüncelerim ve gerçeklik algımla ilgili. Bazen hayatımın bazı bölümlerinin ve kişiliğimin non-stop belgeseliymiş gibi geliyor.
 
Bloguna ne zaman başladın ve neden?
2008 Temmuz’unda başladım. Tesadüf oldu ve aslında matrak bir hikâyedir. Evde elektrikler kesilmişti ben de dizüstü bilgisayarımın kalemiyle oyalanıyordum ki ilk kaydım ortaya çıktı. Başlangıçta blogun adı “Düşüncelerim ve İtiraflarım” idi, ilk kaydımdan sonra şimdiki ismini aldı. 
 
Çok sayıda gey okuyucu blogunu takip ediyor mu? Ne tip tepkiler alıyorsun? Yani, okuyucu takipçi sayısının ne kadar olduğundan hiçbir zaman emin olamam çünkü yorum yapmayan ya da blogu blogger yoluyla takip eden okuyucuları nasıl sayabilirsiniz ki fakat blog statülerine, yorum ve takipçi sayılarına göre blogumu takip eden birçok gey ve düzcinsel okuyucu olduğunu tahmin ediyorum. Her türlü tepkiyi alıyorum ve hepsini onaylıyor ve cevaplıyorum, aslında yorumlar yazmaya sürekli devam etmemi sağlayan şey.

Salı günü Tahrir Meydanındaydın, nasıldı anlatır mısın?
Şanslı olduğumu düşünüyorum çünkü Tahrir gösterisine gittiğim gün oldukça sakin bir gündü, polis şiddeti sona ermişti ve Mübarek’in eşkıyalarının saldırısından (Perşembe) önceydi. Son derece barışçıl ve neşeliydi. Mısır’ın bu kadar farklı farklı ama sonunda birleşmiş olması çok hoşuma gitti! Arapça, İngilizce ve Fransızca “Seküler” yazan bir işaret tutuyordum ve arkadaşlarım (düzcinsel, gey, kız, Hıristiyan ve Müslümanlar) benzer işaretler tutuyordu ve bu protestonun herhangi bir parti ya da din için değil halk için olduğunu haykırarak şarkı söylüyorduk. Her şey çok güzeldi ve Avrupa karnavalı gibiydi.

İnternet kesilmeden önce, twitter sayfamda ve facebookta çok etkindim, 25 Ocak’ın ne kadar önemli olduğu ve herkesin katılması gerektiği konusunda farkındalığı artırıyordum. Facebook ve Twitter’ın bu kadar güçlü olduğunu bilmiyordum ve twitleyebildiğiniz şeyler aslında, başkasının verdiği bilgiyi düzeltmek gibi küçük bir katkısı olsa da, bir fark yaratıyor.
Hastanedeki insanlara yardım ettiğinden bahsettin, çok yaralanan var mı? Arkadaşlarından ya da ailenden biri?
Evet, ne yazık ki haber kanallarında verildiği kadar çok sayıda insan yaralandı. Ailem ve Mısırlı olmayan erkek arkadaşım güvende ama bazı arkadaşlarımın ufak tefek yüzeysel yaraları var ve tanıdığım üç adam da 25 Ocak’ta tutuklandı ama ertesi gün salıverildi. Çoğu Mısırlı eşcinselin tutuklanmaktan korkması komik ama o üç adamın 25 Ocak gibi büyük bir emel yüzünden tutuklanmış olmasına sevindim! Onur verici. 

Mısır’da artık uluslararası gazetecilere de saldırıldığı ile ilgili haberler görüyoruz, peki yerli gazeteci ve blogcuların durumu nasıl?
Aslında yabancı ya da yerli olmakla alakası yok, hangi haber ajansıyla çalıştığınız ya da ne hakkında blog yazdığınız ya da twitlediğinizle alakalı. Ne kadar dürüst ve rejim açısından skandal yaratan cinstenseniz, tutuklanma ihtimaliniz o kadar artıyor!

İnsanlar ne tip değişiklikler görmek istiyor?
Hepimizin şarkılarda söylediği gibi; Özgürlük, Toplumsal Adalet ve Demokrasi. Ve Mübarek ve rejiminin gitmesiyle, Parlamentonun feshedilmesiyle, Sıkıyönetim devleti/hukukunun sona ermesiyle ve Yüksek Mahkeme hâkimlerinin seçimleri gözetmesiyle değişecek.
 
Artık Mısır’da demokrasiye geçiş olacağını düşünüyor musun?
Bir geçiş olacağını umuyorum fakat ilk önce yetersiz eğitim yüzünden Mısır’da birçok insanın tutunduğu kalıp yargı ve Orta Çağ ideolojilerinden kurtulmalıyız. 25 Ocak tamamen eğitimli ve politik farkındalığı yüksek Mısırlı gençler tarafından başlatıldı.
 
Bu devrimin lider ya da liderleri var mı?
Lider ya da liderleri yok, Mısır gençliğinin yozlaşmış rejime karşı devrimi. Bu devrim halkların devrimi ve herhangi bir siyasi ya da dini partiyi izlemiyor.

Bazı yorumcular Mısır vakasında Müslüman Kardeşlerin etkisinden kaygılandıklarını ifade etti, böyle bir kaygı ne kadar gerçekçi?

Müslüman Kardeşlerin Mısırlıların ve Mısır’ın çoğunluğunu etkileyecek böyle bir “etkiye” sahip olduğunu sanmıyorum.
 
Sanıyorum protestolarda LGBT haklarını doğrudan talep etmek çok riskli hatta ters tepki yaratabilir. Peki, bu sorunları devrim ve daha genelinde İnsan Hakları gündemi bağlamında nasıl görüyorsun?
İnsanların üstünde farklı etkileri olacak çok fazla sayıda değişiklik talep edemezsiniz. Yani “Özgürlük” ve “Rejimin Ortadan Kaldırılması” talebi daha şimdiden tüm ülkeyi ve halkını şaşkına çevirdi, LGBT hakları talep etseydik ne olacaktı? Ancak Mısır gerçek bir seküler ülke olursa Mısır’ın LGBT cemaatinin hakları olabilir.

LGBT bireylerin son birkaç senede Mısır’da toplumsal/kültürel durumunu tarif edebilir misin?
Farklı farklı ve tüm dünyadaki çoğu LGBT cemaatleri gibi; koyu muhafazakârdan uç liberale kadar her türlü toplumsal ve kültürel farklılıklar var. Fakat internet ve TV yoluyla Batı medyasına açılma, birçok insanın kendi cinselliklerini anlama ve onu kabul etmesine yardımcı oldu. vs. Yeni kuşağın kendi cinselliklerini kabul etmesinin eski kuşağa oranla daha az zaman aldığını görebiliyorum.

Mısır’da açık gey olabiliyor musunuz?
Kişiliğinize, toplumsal sınıfınıza, arkadaşlarınıza ve ailenize bağlı. Bana gelince, ben ebeveynlerime ve tüm yakın heteroseksüel arkadaşlarıma açığım. 

Mısır’daki bazı insanlara açık mısın ve açıksan ne tip tepkiler aldın?
Daha önce dediğim gibi, tüm yakın arkadaşlarıma açığım. Farklı farklı tepkiler alıyorsunuz, bazıları yatakta farklı tercihleri olduğu için bir arkadaşını kaybetmek istemiyor, bazıları sizinle eşcinselliğin günah olup olmadığı, tercih olup olmadığı ile ilgili yorucu tartışmalara girmek istiyor vs. Dediğim gibi, insanların kişiliğine, sosyal çevresine ve dini altyapısına bağlı.

İnsanlar nasıl tanışıyor?
Çoğunlukla internetteki çöpçatan sitelerinden fakat geyler için düzenlenen özel ev parti ya da buluşmalarında da birileriyle tanışabiliyorsunuz.  

Yasal durumdan da bahsedin biraz… Anladığımız kadarıyla aynı cinsten cinsel edimleri doğrudan yasaklayan kanun yok, diğer kanunlar uygulanıyor Kamu Düzeni ve Kamu Ahlakı gibi (Meşhur Kahire52 vakasındaki gibi) ve chat odalarında ya da gey çöpçatan sitelerinde iletişim kurduğu için tutuklanan az insan var. Bunu biraz açabilir misin? 
Tam da böyle, hemcins faaliyetlerini ya da ilişkisini doğrudan yasaklayan kanunlar yok, genelde Yozlaşmışlık, Kamu Ahlakı ve Düzeni ile ilintilendiriyorlar. Çoğu polis kelimelerle ve Mısır yasasındaki boşluklarla oynuyor, şüphelilere hemcins ilişkisine girip girmediklerini sorup, onları yozlaşmışlık gibi kelimeler kullanarak yakalıyor, yani şüphelileri, onlar sadece hemcins ilişkisine girdiklerini söyleseler de, “yozluk” icra ettiklerini itiraf etmeye zorluyorlar. Sıkıyönetim hukuku da polislere istedikleri zaman izinleri olmadan dairelerimizi kontrol etme hakkı veriyor. 

Yukarıda bahsedilen bu iki sorunla ilgili olarak lezbiyen, gey ve trans bireylerin görmeyi umduğu herhangi spesifik değişiklik var mı?
Mısır’ın bir gün gerçek bir seküler ülke olmasını umuyoruz, insanlar o zaman birbirlerinin farklılıklarını kabul etmeyi öğrenecek ve o zaman cinsel açıdan kendilerinden farklı insanları kabul etmeye başlayacak.

Tahrir Meydanının geylerin buluşma yeri olarak da biliniyor olması biraz sembolik, öyle değil mi?
Ha ha, evet. Arkadaşlarımla Tahrir’de protesto için buluştuğumuzda tam da bununla ilgili espriler yaptım. “Bir hafta önce size Tahrir’de buluşalım, Kasr El-Nil köprüsüne yürüyelim desem, beni yoz, düşmüş geyin teki diye yargılardınız.”

Uluslararası LGBT cemaati Mısır’daki genel durum ve özelinde Mısır’daki LGBT cemaatleri için neler yapabilir?
Mısır’da demokratik politik reformlar olsaydı, uluslararası LGBT cemaatleri aynı demokratik reform yelpazesine girecek bu tip reformları uygulamada Mısır rejimini baskı altına almak için elbette pek çok şey yapardı. (Kahire, 04.02.11)

http://gaymiddleeast.com/news/news%20265.htm
http://confessions-room.blogspot.com/


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam