30/09/2014 | Yazar: Janset Kalan

Pazar günü, 2014 yılında tüm tehditler, saldırılar ve politik krizlere rağmen direnerek bu yürüyüşü gerçekleştirdi Sırbistan LGBTİ hareketi. Çok ciddi ve tarihi bir an onlar için.

Muharebeden zafere Belgrad Onur Yürüyüşü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
2001’de ilk kez gerçekleştirilmek istenen Belgrad Onur Yürüyüşü’nde birkaç cesur aktivist meydana çıkmışlardı ve hunharca dövülüp hastanelik edilmişlerdi. Tabi o zaman Sırbistan hükümeti cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına dair bir yasa geçirmemişti.

2009’da ilk kez anayasal değişiklikle cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadeleri hukuka giriyor ve ayrımcılık karşıtı nefret suçlarını önlemeye dair devleti yükümlü kılan bir yasa geçiyor. O sene yapılmak istenen LGBTİ Onur Yürüyüşü "tehditler çok büyük, sizi koruyamayız" denerek yasaklanıyor. Gej strejt alijansa - Gay straight alliance pek çok grupça hedef gösteriliyor.

2010’da 10 Ekim’de 9 yıl sonra ilk kez Belgrad’da Onur Yürüyüşü gerçekleşiyor. Tabi bunda hem hükümetin önceki yıl geçirdiği yasanın, hem de AB üyelik başvurusunun etkisi oluyor ve ciddi önlemler alınıyor. Ben oradaydım hatırlıyorum ne kadar ürperdiğimi. Yürüyüş alanı müthiş bir asker ve polis güvenlik çemberine alınmış, adeta karantina bölgesi gibiydi. O çemberin dışındaysa aşırı milliyetçi homofobik gruplar (özellikle Obraz) şehri yakıp yıkmışlardı öyle ki mobil mamografi aracı dahi parçalanmıştı. Bir belediye otobüsü yakılmış, tramvay kullanılamaz hale getirilmişti. Kaldırım taşları sökülmüş ve şehirde yaklaşık 1 milyon Euro’luk zarar oluşmuştu. Vandallar ve polis arasındaki çatışmalarda pek çok gösterici ve polis ağır yaralanmıştı. Yürüyüşe yabancı katılımcıları ve habercileri saymazsak sanırım 200 kişi iştirak etmişti.

Pazar günü, 2014 yılında tüm tehditler, saldırılar ve politik krizlere rağmen direnerek bu yürüyüşü gerçekleştirdi Sırbistan LGBTİ hareketi. Çok ciddi ve tarihi bir an onlar için. Yaklaşık 1500 kişi 1 haftalık Onur programı/konferans ve sempozyumlardan sonra o sokakta özgürce, gülerek, dans ederek yürüdüler. Tebrikler, dostlar...
 
İlgili haber:
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret