24/09/2023 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mülteci Sayati Al’amal, İtalya’da yayımlanan Il Manifesto’dan Murat Çınar’a artan nefret söylemini anlattı.

“Mültecilerin devletin ayrıcalıklarından faydalandığı önyargıları artıyor; ne yazık ki bazı Türkiyeli LGBTİ+’lar da böyle düşünüyor”  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar / Kaos GL

İtalya’da yayımlanan günlük gazete Il Manifesto’dan Murat Çınar, Türkiye’deki LGBTİ+’lara yönelik artan nefret söylemini LGBTİ+ mültecilere sordu. 

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mülteci Sayati Al’amal, nefret söyleminin yalnızca LGBTİ+’lara değil mültecilere yönelik de arttığını, LGBTİ+ mültecilerin bu politik atmosferde yaşadığı çoklu ayrımcılığı şöyle anlatıyor: “Mülteci olarak devletin ayrıcalıklarından faydalandığımıza dair önyargılar giderek artıyor. Ne yazık ki bazı Türkiyeli LGBTİ+’lar da böyle düşünüyor.” 

Çınar’ın haberi, Mayıs’ta gerçekleşen genel seçimlerin ardından yeniden iktidara gelen AKP’nin LGBTİ+’lara karşı açık bir savaş yürüttüğünü, LGBTİ+’lara karşı nefret yürüyüşlerinin desteklendiği ancak LGBTİ+’ların temel hakları için düzenledikleri barışçıl protestoları engellediğine dikkat çekiyor.

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mülteciler neler yaşıyor?

Türkiye’de beş yıldır LGBTİ+ mültecilerin hakları için mücadele eden Sayati, “Bir LGBTQ+ mültecinin Onur Yürüyüşü’ne katıldığı için gözaltına alınması, eşcinselliğin suç sayıldığı ülkesine geri gönderilmesine yol açabilir” diyor. 

Haberde Sayati, LGBTİ+ mültecilerin Türkiye'de karşılaştığı temel sorunları üçüncü ülkeye gidebilmeleri için sürecin belirsiz ve uzun olması; LGBTİ+ mültecilerin artan ırkçılık, emek sömürüsü ve yaygın homotransfobi ile uğraşmak zorunda kaldığını ve Türkiye’de yaşadıkları sürede sağlık hakkına yeteri kadar erişemediklerini ifade ediyor.

Haberin İtalyanca orjinaline buradan erişebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, medya, mülteci, nefret suçları
İstihdam