20/02/2019 | Yazar: Yıldız Tar

Genç LGBTİ+’dan Mahmut Şeren, LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni’ni KaosGL.org’a anlattı.

Nasıl bir yerel yönetim (8): “Adayların LGBTİ+’lara karşı sorumlulukları var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+’dan Mahmut Şeren, LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni’ni KaosGL.org’a anlattı: Adaylara LGBTİ+’lara yönelik sorumlulukları olduğunu hatırlatıyoruz ve kenti adil bir şekilde yönetmeleri için işbirliği yapmayı önermiş oluyoruz. 

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ve Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği (Genç LGBTİ+), 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde yarışacak belediye başkan adaylarına LGBTİ+ haklarının hayata geçirilmesindeki sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni” hazırladı.

Protokol metni önümüzdeki günlerde adayların imzasına açılacak. Peki bu protokol metni ile ne hedefleniyor? LGBTİ+ hakları ve ayrımcılığa karşı mücadelede yerel yönetimlere ne gibi sorumluluklar düşüyor?

Protokol metni hazırlayan oluşumlardan Genç LGBTİ+’dan Mahmut Şeren, “Nasıl Bir Yerel Yönetim” yazı dizimiz kapsamında KaosGL.org’a anlattı.

LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni hazırladınız. Bu protokol metni ile hedefiniz nedir?

Bilindiği üzere protokolü SPoD ile birlikte hazırladık, bununla birlikte 18 LGBTİ+ örgütü protokolü benimsediğini belirterek imzaladı. Bu sayede Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşayan LGBTİ+’ların yerel yönetimlerden ortak talepleri olabildiğini gördük. Bu örgütlerin birçoğu adaylara yönelik çalışma yürütecek. Protokolü, bu çalışmaların aracı olarak kullanabileceklerini söylediler. Hedefimiz ise, kentleri yönetmeye aday olanların kentte yaşayan kişilerin çeşitli ve birden fazla kimliğe sahip olduğunu ve bu kimliklerin içinde LGBTİ+ kimliklerin de olduğunu bilerek göreve başlamasıdır. Aslında biz, adaylara LGBTİ+’lara yönelik sorumlulukları olduğunu hatırlatıyoruz ve kenti adil bir şekilde yönetmeleri için işbirliği yapmayı önermiş oluyoruz. 

LGBTİ+ hakları ve ayrımcılığa karşı koruma bağlamında yerel yönetimlerden beklentileriniz nelerdir?

Yerel yönetimlerin başta kamu hizmetleri olmak üzere, LGBTİ+’ların haklarına erişimlerini engelleyen nedenleri göz önünde bulundurarak, LGBTİ+’ların haklara erişimlerinin sağlanması için üzerlerine düşen görevleri yapmalarını bekliyoruz. Belediyeler, hak ihlaline uğrayan LGBTİ+’lara destek olabilecekleri mekanizmaları geliştirmelidir. Bu çalışmaların belediyenin kurumsal kimliğince içselleştirilmesi gerekiyor. Eşitlik Birimlerinin kurulması ve LGBTİ+’ları içeren şekilde çalışması, kurumsal hafızanın kazanılmasını ve süreklilik sağlayan politikaların oluşturulmasını kolaylaştıracaktır. Şüphesiz, yapılacak her çalışma kentteki öznelerin ve LGBTİ+ sivil toplum örgütlerinin görüşleri dikkate alınarak yapılmalıdır.

Protokol metninde “LGBTİ+’ların ihtiyaç ve taleplerini dikkate alarak belediye başkanları, ayrımcılıkların olmadığı bir kentler için çalışacak yerel yönetimler istiyoruz” diyorsunuz. Şimdiye kadar bu yolda atılan olumlu, örnek adımlar var mı?  Varsa neler?

En güçlü yanımız, bu soruya “var” diye cevap verebiliyor oluşumuz bence. Örneğin; İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşitlik Biriminin, LGBTİ+ örgütleriyle aylık da(ya)nışma toplantısı yapıyor olması, taleplerin ve ihtiyaçların tespit edilmesi yolunun ve sivil toplum ile işbirliği içinde olunmasının iyi bir örneği. Bir başka örnek; Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, birçok açıklamasında LGBTİ+’ların hak taleplerini kamuoyu gündemine taşıdı. Bu açıklamalara bazı çevrelerden nefret söylemine varan eleştiriler geldi ve Sayın Bozbey bunlara doğrudan kendisi cevap verebildi. Yine Buca, Kadıköy ve Konak kent konseylerinin LGBTİ+’ların kent yönetimine katılımlarını sağlamak amacıyla kurdukları meclisler örnek çalışmalardan biri.

Seçim sürecinde bu metni imzalayan adaylar seçildikleri durumda çalışmalarını nasıl izleyeceksiniz?

İzleme faaliyetini SPoD ve Genç LGBTİ+ olarak üstleneceğiz. SPoD’un 2014 yılındaki deneyiminden sonra hazırladığı Belediye Eşitlik Endeksi Kriterlerinin güncellenerek yeniden oluşturulmasının izlemeyi kolaylaştıracağını düşünüyorum. Ayrıca, bu kriterler belediyeler için de yol haritası olma özelliği taşıdığından oldukça değerli. 

İlgili yazılar:

Nasıl bir yerel yönetim (1): Dünyadan iyi örneklerde İsveç

Nasıl bir yerel yönetim (2): Yanımda olan bir belediye

Nasıl bir yerel yönetim (3): Kadın Seçim Beyannamesi

Nasıl bir yerel yönetim (4): Dünyadan iyi örneklerde Birleşik Krallık

Nasıl bir yerel yönetim (5): Kentin her yerinde iyi hissedebilmek

Nasıl bir yerel yönetim (6): Ne ayrıcalık ne de ayrımcılık

Nasıl bir yerel yönetim (7): Kimsenin beni dikizlemediği…

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam