29/06/2019 | Yazar: Özlem Ateş

Bu parti için doğrudan veganlık anlatımı gibi bir planımız yok. Derdimiz daha çok bir araya gelip kurguladığımız ortamla mesajın kendisini vermek.

Nasıl var olmak istiyorsan öyle; “Kiyerarkik Bülbülatör parti” geliyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Vegan Tahayyül ile 29 Haziran’da gerçekleştirecekleri kuir, vegan “Kiyerarkik Bülbülatör parti” üzerine konuştuk.

Sosyal medya aracılığıyla varlığını ilan eden, salt hayvan özgürlüğü aktivizmi değil, diğer mücadelelere dair de söz sahibi olmakta kararlı Vegan Tahayyül ile 29 Haziran’da gerçekleştirecekleri kuir, vegan “Kiyerarkik Bülbülatör parti” üzerine konuştuk.

Merhaba, öncelikle kimdir Vegan Tahayyül, bundan biraz bahseder misiniz?

Artur: Vegan Tahayyül tahakkümsüz bir dünya tahayyülü ile üretme, sorgulama, eleştirme, ayrımcı olmayan argümanlar geliştirme, veganlığı yayma, güvenli alan yaratma ve yeni bir soluk olma gibi amaçlar taşıyan; kimi veganların kendine yer bulabileceği bir aktivizm örgütü, bir araç aslında. Bu yıl, 28 Mart’ta kurulduk. Yani “Vegan Tahayyül” değil “Vegan Tahayyül” gibi düşünen insanlar var aslında. Vegan Tahayyül kalıpların içinde, bildiğimiz örgütler gibi sınırları belirgin bir şey değil.

Hardal: Aslında burada önemsediğimiz şey özgürlük mücadelelerini bütünleşik bir şekilde yürütmek. Tüm veganları bir araya getirelim gibi bir amacımız yok. Veganlık, diğer alanlarla birlikte aktivizm yürütme yönüyle büyük bir potansiyel taşıyor. Hepsini birbirine karıştırmak değil tabii ama veganlar olarak –bir sürü diğer alanın da öznesi olarak- o alanlarda da söz söyleyebiliriz diye düşündük. Gerçi şu an bir şeyler yapıyoruz evet ama ileride tamamen format değişebilir. Bir görevdense motivasyonum olduğunda yapabildiğim şeyi yapıp bir katkı sunmak daha gerçek ve samimi geliyor bana. Öteki türlü aktivizm alanında bunalmış ve hapsedilmiş hissedebiliyoruz. Vegan Tahayyül’ü daha rahat, gevşek bir örgütlenme, birlikte bir şeyler yapma formunda düşünüyorum.

Standart bir partiden farklı olarak bizi ne bekliyor bu cumartesi gecesi?

Hardal: Kuir vegan partiyi diğer vegan partilerden en çok ayıran şey partinin yapıldığı yerde kuir insanlara da alan açması. Farklı var oluş biçimleri arasında bir etkileşim sağlamak anlamında da güzel olacağını düşünüyorum. DJ performansı sergileyecek arkadaşlarımız vegan. Yani bir çeşit kendimizi var etme alanımız olacak bu parti.

Artur: Genelde cis ve hetero insanlar sosyal alanda kendilerine daha rahat yer bulabiliyorlar. Özellikle kuir diye belirttiğimizde bu alanda insanların var olmak istedikleri şekilde var olabileceklerini söylemiş oluyoruz. ‘Bu sosyal alanda kendini var edebilirsin’ demiş oluyoruz, bu çok önemli geliyor bana.

“Kiyerarkik kelimesinin parti isminde geçmesi çok iyi oldu”

Neden Kiyerarkik Bülbülatör?

Artur: Aslında kuir, vegan parti demek yerine kiyerarkik –kesişimsel feminizmden bir kavram, bknz- kelimesinin parti isminde geçmesi çok iyi oldu. Ataerki kavramı her zaman tüm ayrıcalık ve dezavantajlarımızı açıklayabilen bir kavram değil. Sadece bir cis erkek ve cis kadından bahsettiğimizde her durumda kadının dezavantajlı olacağını söylemek güç. Çünkü bambaşka ayrıcalıklar ve dezavantajlar da mevcut. Mesela etnik bakımdan dezavantajlı, fakir, engelli, işçi olabilir erkek ya da zengin, beyaz ve patron bir kadından bahsedebiliriz. Bu iki kişi arasındaki ilişki sadece atanmış kadın ve erkek kimlikleri üzerinden ele alınabilecek bir ilişki değil. Burada ataerki kavramı tahakküm ilişkilerini açıklamada yeterli olmuyor. Hiyerarşik ya da ataerkil değil de kiyerarkik düşündüğümüz zaman –tüm bu ayrıcalıkları ve dezavantajları gözettiğimiz zaman- eşit ilişkilenmeye daha çok yaklaşmış olduğumuzu düşünüyorum. Tabii cis erkeğin, erkek olmanın belli ayrıcalıklarından faydalanabileceğini de göz ardı etmemek gerek.

Hardal: Bence kiyerarkik; kısaca kendini bilerek yaşamak, ilişkilenmek… Mesela ben, hem kendimin hem de ilişkileneceğim kişinin ayrıcalık ve dezavantajlarının farkında olarak ilişkilenirsem, eşit ilişkilenmeye daha da yaklaşmış olurum.

Parti fikri nasıl ortaya çıktı?

Artur: Çok önceden istediğimiz bir şeydi aslında anarşist, vegan, kuir, feminist bir şey yapalım fikri. Anarşist, vegan, kuir gün yapmıştı arkadaşlarımız 2015’te İstanbul’da, biraz da onlara özendik aslında.

Hardal: Hatta bu yüzden festivalimsi bir şey vardı bizim aklımızda Kadıköy Ayvalıtaş meydanında 2015’te yapılan gibi. Punk gruplar, freegan yiyecekler, stantlar… Kendimi var edebileceğim, rahat hissedebileceğim, içerisinde olduğum mücadele alanlarının kesiştiği bir ortam olurdu benim için. Öteki türlü hep bir eksiklik hissediyorum çünkü. Belki biz de yaparız gelecekte. Birlikte böyle bir gün yapmak isteyen insanlar varsa duyurmuş olalım hatta buradan J

Peki, TickTack Shitwork ile nasıl bir araya geldiniz?

Artur: TickTack Shitwork, benzer görüşlere sahip olduğumuz ve yakın zamanda üretime başlamış İstanbul’dan arkadaşlarımız aslında.

Hardal: TickTack Shitwork’ün var olma amacı politik içerikli müzik ve video içeriği üreterek sanatın var oluşuna karar veren otoriteleri ortadan kaldırıp kendi kendine var olabilen bir sanat ortaya koymak. Bu yüzden de Artwork değil Shitwork olarak ifade ediyorlar kendilerini. Bir gün bize ‘Ankara’da hiç kuir vegan bir şeyler olmuyor mu, gelelim’ dediler.

Artur: Biz de yapalım dedik.

“Umudum biraz kalabalık olması”

Partiden herhangi bir gelir sağlanacak mı?

Artur: Hayır, girişin ücretsiz olması konusunda anlaştık ve herhangi bir gelir de sağlanmayacak.

Hardal: Ben partilerin ücretsiz devam etmesini istiyorum aslında ama bir gün bundan bir gelir sağlanacaksa da bu geliri mesela beden inşa sürecindeki bireylerle dayanışmak için kullanmayı tercih ederim. Partiden sağlanacak gelirin hayvanlarla dayanışma amacıyla kullanılmasına pek sıcak bakmıyorum. Bir kısmı partiye katılması muhtemel vegan olmayan bireyler tarafından oluşacak gelirin hayvanlarla dayanışmak için kullanılması, vegan olmayan bireylerin vicdanen bir tatmin sağlamasına ve veganlığı ertelemesine sebep olabilir. Bu ihtimali tehlikeli buluyorum. Zira hayvanlarla dayanışmanın ücretsiz yolları da var, örneğin vegan olmak. Partiden sonra akılda hayvanlar için yapacağımız ilk şeyin onlar üzerindeki tahakküme son vermek, vegan olmak olduğu kalsın istiyorum. Tabii hayvanlarla dayanışmak için hiçbir şekilde para kullanılmasın demiyorum ama böyle bir şey yapılacaksa bunun veganlar arasında yapılması daha içime sinen bir yol oluyor.

Veganlık anlatımına yer veren bir parti mi olacak Kiyerarkik Bülbülatör?

Hardal: Bu parti için doğrudan veganlık anlatımı gibi bir planımız yok. Derdimiz daha çok bir araya gelip farklı var oluş biçimlerine dokunabilmek -rıza dahilinde tabi- ve kurguladığımız ortamla mesajın kendisini vermek.

Sizce katılım nasıl olacak peki?

Hardal: Açıkçası kişi sayısından emin değilim ama umudum biraz kalabalık olması yönünde. Böylelikle daha fazla insana ulaşalım, onlarla iletişime geçelim istiyorum. Gerçi parti ortamında nasıl olur bilmiyorum, bağıra çağıra olabilir.

Kiyerarkik Bülbülatör, bu akşam (29 Haziran Cumartesi), saat 21:30’da Zone’da veganları, kuirleri, kuir veganları “nasıl var olmak istiyorlarsa o şekilde var olabilecekleri” bir gece için bekliyor olacak.

Takip etmek isterseniz: Vegan Tahayyül ve TickTack Shitwork.


Etiketler: yaşam
İstihdam