29/05/2008 | Yazar: Kaos GL

Berlin’de, Nazi döneminde öldürülen ve baskılara maruz kalan eşcinsellerin anısına dikilen anıtın açılışı yapıldı.

Nazi dönemindeki eşcinseller için anıt Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Berlin’de, Nazi döneminde öldürülen ve baskılara maruz kalan eşcinsellerin anısına dikilen anıtın açılışı yapıldı. Anıtın açılışını yapan Kültür Bakanı Bernd Neumann konuşmasında, bu anıtın dikilmesinde geç kaldıklarını ve anıtın Almanya’da hiç bir ayrımcılığa yer olmadığını simgelediğini söyledi.

Nazi döneminde yoğun baskılara maruz kalan eşcinsellerin anısına Berlin’de bir anıt dikildi. Anıt, Nasyonal Sosyalizm döneminde soykırıma maruz kalan Avrupalı Yahudiler için yapılan heykelin tam karşısında yer alıyor. Heykele siyah beyaz bir film karesini andırıyor. Karenin içinde de öpüşen iki erkek yer alıyor.

Anıtın açılışını Kültür Bakanı Bernd Neumann yaparken, Berlin’in eşcinsel belediye başkanı Klaus Wowereit da törende hazır bulundu. Neumann konuşmasında, bu anıtın dikilmesinde geç kaldıklarını ve anıtın Almanya’da hiç bir ayrımcılığa yer olmadığını simgelediğini söyledi.

Klaus Wowereit ise, eşcinsellerin hukuki anlamda hala eşit olmadığını ve onlara toplumda hala anormal gözüyle bakıldığını söyledi.

Homoseksüeller için anıt dikilmesi fikri 90’lı yılların başında gelişti ve buna öncülük edenlerin başında Almanya Gay ve Lezbiyenler Birliği’nden Günter Dworek yer aldı. ‘Eşcinsel birinin Nazi döneminde yaşaması hiç de kolay değildi’ diyen Dworek törende, ‘Bu anıtın dikilmesi için tam 16 yıl mücadele ettik. Nasyonal Sosyalizm’den sonraki yirmi yıl boyunca eşcinsellerin yargılanmasına devam edildi. 2000 yılına kadar da bu yargılamaların haksız olduğu kabul edilmedi’ diye konuştu.

*Anıtın açılışına (soldan sağa) Kültür Bakanı Bernd Neumann, Meclis Başkan yardımcısı Wolfgang Thierse ve Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit katıldı.

Federal Alman Parlamentosu, 12 Aralık 2003 yılında yapılan oylamada Hıristiyan Birlik partililerin karşı oylarına rağmen, eşcinseller anıtı yapılmasını kararlaştırmıştı. Yeşiller Partisi’nin önde gelen eşcinsel politikacılarından Volker Beck, anıtın sadece Almanya’da Nazi dönemiyle yüzleşilmesi açısından önem taşımadığını aynı zamanda eşcinsellerin baskı gördüğü diğer ülkelere de mesaj niteliği taşıdığı görüşünde. Beck, 80’i aşkın ülkede homoseksüelliğe cezai yaptırım, 12’sinde de ölüm cezası öngörüldüğünü anımsattı ve ‘Bir dönem homoseksüellerin sistematik baskı gördüğü Almanya’da böyle bir anıtın dikilmesi, insan hakları ihlalleriyle ilgili önemli bir mesaj veriyor’ dedi.

3,60 metre boyunda, 1,90 metre genişliğindeki heykelin tasarımını Danimarka ve Norveç asıllı sanatçılar Michael Elmgreen ve Ingar Dragset yaptı.





Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam