04/07/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun internet üzerinden yapılan yayınlara dair “kırmızı çizgileri”nde “kutsal aile kurumu”, “milli manevi değerler” gibi ifadeler yer alıyor.

Nefret mitingleri çağrısını kamu spotu yapan RTÜK kırmızı çizgilerini açıkladı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) isteğe bağlı yayıncılık alanının denetimindeki “kırmızı çizgileri”ni açıkladı. RTÜK’ün açıklamasındaki muğlak değerler ifade ve basın özgürlüğüne dair yeni sınırlamaları gündeme getirebilir.

2019’da yayımlanan “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkındaki Yönetmelik”le tanımlanan “isteğe bağlı yayıncılık” internet üzerinden yapılan haber, kültür, sanat gibi her alandan içeriği kapsıyor.

RTÜK açıklamayı “vatandaşlarımızdan da bu platformlara ilişkin çokça şikâyeti”iyle gerekçelendiriyor.

RTÜK açıklamada, kırmızıçizgisini “Milli manevi değerler”, “kutsal aile kurumu” gibi muğlak ifadelerle belirliyor ve “toplumsal sağlığı tehdit eden sapkın ilişkiler içeren” yayınlara karşı “en ağır müeyyideleri uygulamaktan” çekinmeyeceğini belirtiyor.

RTÜK’ün kırmızı çizgileri!

İstanbul’da 18 Eylül 2022’de gerçekleştirilen LGBTİ+’ları hedef gösteren “Büyük Aile Buluşması” çağrısını kamu spotu olarak yayınlayan RTÜK’ün kırmızı çizgilerinin tamamı şöyle:

-Millî güvenlikten taviz vermeyen Üst Kurulumuz, yayınlarda terör ve terör propagandasına asla ve asla müsaade etmez.

-Üst Kurul, çocuk ve gençlerin ruhsal ve fiziksel gelişimlerine olumsuz etki edebilecek yayın içeriklerine izin vermez.

-Yayınlarda kadın ve çocuk istismarına geçit vermeyen Üst Kurulumuz yaşlılara, engellilere ve dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık yapar.

-Milli ve manevi değerlerimizi gözeten RTÜK, kutsal bildiği aile kurumuna halel getirecek zararlı yayın içeriklerine karşı son derece duyarlıdır.

-RTÜK, geleceğimizi tehdit eden madde bağımlılığıyla kıyasıya mücadele eder.   


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam