12/02/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi raporu, günlük yaşamdan eğitime, askerlikten medyaya Türkiye’de yaşanan LGBTİ+ hak ihlallerine de yer veriyor.

“Nefret söylemi LGBTİ+’lara yönelik şiddetin göz ardı edilmesine neden oluyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Reuters/ Murad Sezer

Avrupa Konseyi'’nin Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi raporu, Türkiye’deki LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlallerine de yer verdi.

Rapor, Avrupa ülkelerinde nefret söyleminin artış gösterdiğini, bir bölge ya da birkaç ülkeyle sınırlı olmadığını belirtiyor ve nefret söyleminin LGBTİ+’ları hedeflediğinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik şiddetin de göz ardı edildiğine dikkat çekiyor.

Türkiye’de medya organlarında LGBTİ+ temsillerine yönelik sansüre ek olarak rapor, 2015 yılından bu yana yasaklanan Onur Yürüyüşleri’nden de bahsediyor. Valiler tarafından “toplumsal hassasiyet” ve “güvenlik” gerekçeleriyle yasaklanan Onur Yürüyüşleri’ne katılan aktivistlere yönelik polis şiddetini de hatırlatıyor.

Davalar, yasaklar, ihlaller

Rapor, ODTÜ’den 18 öğrenci ve bir akademisyenin 10 Mayıs 2019’da ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle yargılandığı davaya ve 2019'da İzmir, Antalya ve Mersin'deki Onur etkinliklerinin yasaklanmasına da dikkat çekiyor.

Türkiye’de eğitimde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini kapsayan müfredatın olmamasının da olumsuz etkilerini aktaran rapor, “Türkiye'de zorunlu askerlikten muaf olmak isteyen eşcinsel ve biseksüel erkeklerin aşağılayıcı tıbbi ve psikolojik testlere tabi tutulduğunu da belirtiyor.

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam