10/12/2020 | Yazar: Yıldız Tar

ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü davası, savcı mütalaasını hazırlamadığı için 30 Nisan 2021’e ertelendi: “İnsan Hakları gününde LGBTİ+ aktivistlerinin yargılandığı bu dava için oluşturulan uluslararası dayanışmayı baltalamak için alındığını biliyoruz.”

ODTÜ Onur Yürüyüşü davası 30 Nisan’a ertelendi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948'den bu yana 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları günü olarak kutlanıyor. Bu sene bu günün başka bir anlamı daha var: ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü davasının 4. duruşması bugün görüldü.

Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada dava bir kez daha ertelendi. Bugünkü duruşmanın karar duruşması olması bekleniyordu ancak savcının mütalaayı hazırlamaması sebebiyle dava 30 Nisan 2021 tarihine ertelendi.

TIKLAYIN - 10 Aralık’a doğru: Dünden bugüne ODTÜ Onur Yürüyüşü davası

“Yapılan hukuksuzluklar gizlenmeye çalışılıyor”

ODTÜ’den 18 öğrenci ve bir akademisyenin 10 Mayıs 2019’da ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle yargılandığı davanın bir kez daha ertelenmesini Ünikuir Derneği sosyal medya hesabından, “10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde ODTÜ Onur Yürüyüşü davası kararı bilerek açıklanmadı. Yapılan hukuksuzluklar gizlenmeye çalışılıyor” ifadeleriyle eleştirdi.

Duruşmayı elçilik ve milletvekilleri takip etti

Duruşmayı İrlanda, ABD, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Belçika ve Hollanda elçiliklerinden temsilcilerin yanı sıra Uluslararası Af Örgütü de takip etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de duruşmayı takip edenler arasındaydı.

Pandemi önlemleri gerekçesiyle salona kısıtlı sayıda izleyici alındı. Ünikuir bu durumu sosyal medya hesabından şöyle eleştirdi:

“Uluslararası gözlemciler aylar öncesinden bildirilmişken, 18 sanık ve onlarca avukat varken normal salon dahi yeterli gelmiyorken büyük salon talebi reddedildi. Gözlemciler ve sanıklar nöbetleşe giriyorlar. Hukuksuzluğu gizlemeye çalışıyorlar!”

“Öğrenciler yerlerde sürüklendi”

Duruşmada Uluslararası Af Örgütü Kampanya ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan da tanık olarak ifade verdi. ODTÜ rektörlüğünün hukuksuz yasağı nedeniyle defalarca rektörlükle iletişim kurmaya çalıştıklarını hatırlatan Beyhan, şöyle devam etti:

“Geldiğimizde ortam sakindi. Birkaç öğrenci çimlerde oturmuş bir şeyler hazırlıyordu. Polis gelip burada oturamazsınız dedi. Öğrenciler nedenini sordu. Neden belirtilmedi ama "peki" diyerek kalkıp başka yeşil alana geçtiler. Polis bu sefer oraya gelip hem yeşil alandakilere hem yakınındaki kafedekilere dağılmalarını söyledi. Ortada bir protesto falan da yoktu. Üniversitede öğrencilerin normalde yapacağı gibi oturuyorlardı. Kafedeki biri polise "neden" diye sordu polis bu kişiyi itti. Ardından bu kişi ayağa kalkınca tekmeledi. Ve ardından biber gazları plastik mermiler havada uçuştu. Öğrenciler yerlerde sürüklendi.”

Duruşma; avukatların beraat talebini yinelemesi, öğrencilerin gördüğü şiddeti hatırlatması ve yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekmesi ile devam etti. Yargılanan öğrenciler de daha önceki duruşmalardaki beyanlarını yineledi.

Savcının mütalaayı hazırlamaması sebebiyle dava 30 Nisan 2021 tarihine ertelendi.

“Erteleme kararı uluslararası dayanışmayı baltalamak için alındı”

Ünikuir Derneği, duruşmanın ardından davanın bir kez daha ertelenmesini eleştiren bir açıklama yaptı. Dernek, “Biz bu kararın politik olduğunu, İnsan Hakları gününde LGBTİ+ aktivistlerinin yargılandığı bu dava için oluşturulan uluslararası dayanışmayı baltalamak için alındığını biliyoruz” diyerek şöyle devam etti:

“Bugün bir buçuk yıldır süren ODTÜ Onur Yürüyüşü davası görüldü. İnsan hakları gününde yargılanan LGBTİ+ aktivistleri ve Onur Yürüyüşüne katılan öğrenciler ve 1 akademisyen hakkında alınması beklenen karar alınmadı. 2015’ten beri yasaklanan, polis saldırısına uğrayan en temel haklarımızdan biri olan Onur Yürüyüşü bugün bu mahkeme salonunda, İnsan Hakları Gününde yargılandı ve ne yazık ki dava yine ertelendi. Biz bu kararın politik olduğunu, İnsan Hakları gününde LGBTİ+ aktivistlerinin yargılandığı bu dava için oluşturulan uluslararası dayanışmayı baltalamak için alındığını biliyoruz. ODTÜ Onur Yürüyüşüne saldırılarak zaten bir hak ihlali gerçekleştirilmişken bu hak ihlalinin sonrasında LGBTİ+ aktivistlerinin ve o gün orada bulunan, kampüste varlığını sürdüren öğrencilerin yargılandığına şahit olduk. Biz haklılığımızı, insan haklarına olan bağlılığımızı hep dile getirdik ve bu davanın hukuksuzluğuna işaret ettik. Bugün de dava salonundan bir karar olmadan ayrılırken bunu rahatlıkta söyleyebiliyoruz.

“Bir sonraki duruşmada beraat kararını görmeyi umut ediyoruz”

“Bu dava bitse de bitmese de ODTÜ’de ve Türkiye’nin her yerinde baskıya, ayrımcılığa, ötekileştirmeye, homofobiye ve transfobiye karşı mücadelemiz kesinlikle bitmeyecek. Bu mücadelemizin en önemli simgelerinden biri olan onur yürüyüşlerini ve barışçıl protesto hakkını savunmaya devam edeceğiz. LGBTİ+ fobiye karşı mücadelemizi alanlarda, üniversitelerde, iş yerlerinde, sokakta ve kısaca hayatın her alanında devam ettireceğiz. Onur yürüyüşleri hakkımızdır, yıllardır barışçıl bir şekilde düzenlenen ODTÜ Onur Yürüyüşü bunlardan sadece bir tanesidir. Bugün LGBTİ+ aktivisti arkadaşlarımız Melike Balkan ve Özgür Gür, onur yürüyüşüne katılan 18 öğrenci ve 1 akademisyen hakkında herhangi bir karar verilmedi. Onur Yürüyüşün bir hak olduğunu, bunun için yargılanmanın hukuksuz olduğunu dile getirmeye devam edeceğiz. Bir sonraki duruşmada beraat kararını görmeyi umut ediyoruz.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam