27/03/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Nefrete maruz kalan kişiler psikolojik tahribata uğruyor, bu zarar uzun süreli etkileriyle kişilerin hayatlarını kötüleştiriyor.

Nefret suçuna maruz kalanlar bundan nasıl etkileniyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin raporuna göre, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli nefrete maruz kalan kişiler psikolojik tahribata uğruyor, bu zarar uzun süreli etkileriyle kişilerin hayatlarını kötüleştiriyor.

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

Kaos GL Derneği, 2017 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı.

Raporda nefret suçlarına ilişkin çarpıcı veriler yer alıyor. Nefret suçlarının daha çok kamusal alanlarda işlendiğini ortaya koyan rapor, nefret suçuna maruz kalan kişilerin bundan sonra psikolojik destek alıp almadıklarını ve nasıl hissettiklerini de gözler önüne seriyor.

Rapor hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Mağdurların çoğu psikolojik tahribata uğruyor

Rapora göre; mağdurların çoğu olayların ardından ciddi psikolojik tahribata uğradı ve bu zarar uzun süreli etkileriyle mağdurların hayatını birçok bakımdan kötüleştirdi. Az sayıda mağdur travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete, öfke veya paranoyadan kaynaklı ciddi sorunların üstesinden gelmek üzere profesyonel destek aldı. Psikolojik tedavi gören mağdurların yarıdan fazlası tam olarak iyileşemediklerini ifade etti.

“Nefret suçu mağdurları dünyayı daha az güvenli görüyor”

Raporda, nefret suçlarının yaratabileceği psikolojik etki ise şöyle açıklanıyor:

“Nefret suçlarının mağduru olmanın LGBTİ’ler için yarattığı psikolojik acı, diğer suçlara kıyasla daha fazladır. Cinsel yönelimleri ve kimlikleri yüzünden başlarına kötü olaylar gelen katılımcılar diğerlerine kıyasla daha fazla depresyon belirtileri, travmatik stres, anksiyete ve öfke göstermektedirler. Nefret suçlarının mağdurlarının dünyayı daha az güvenli, insanları daha art niyetli görme eğiliminde oldukları, kişisel benlik kontrollerinin daha düşük olduğu, kendi başarısızlıklarını toplumsal önyargıya atfetme düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.”

Raporda nefret suçuna maruz kalan kişilerin tanıklıkları da yer alıyor. Rapor bu tanıklıkları “sosyal hayata etkiler”, “çalışma hayatına etkiler”, “okul hayatına etkiler” ve “psikolojik sonuçlar” başlıkları altında topluyor.

O tanıklıklardan bazıları şöyle:

Sosyal hayata etkiler

“Zaten olumsuz hissediyordum, daha da arttı. Çaresizlik, haklıyken haksız duruma düşme, insanlardan korkma, hiçbir şey yapamamak tüketiyor insanı.” (fiziksel şiddet mağduru bir gey)

“İki gün dışarıya çıkamadım. Kendime zor geldim. Birazcık dışarıya çıkmaya korkar oldum. Sözlü taciz olduysa fiziksel şiddet veya cinayet neden olmasın?” (takip edilme ve sözlü saldırı mağduru bir gey)

“Artık geceleri yalnız dışarı çıkamıyorum.” (fiziksel şiddet mağduru bir trans kadın)

“Otobüse binemez oldum.” (fiziksel şiddet mağduru bir trans erkek)

“Alçaltılmış hissettim ve arkadaşlık ilişkilerimin aslında ne kadar yüzeysel olduğunu anladım.” (sözlü saldırı mağduru bir lezbiyen)

Çalışma hayatına etkiler

“Takip ettirmek ve işimizden attırmakla tehdit ettiler. Uzun süre paranoya yaşadım.” (sözlü şiddet ve şiddet tehdidi mağduru bir lezbiyen)

“Çalıştığım yerden soğudum. Uğradığım haksızlığı ortaya koysam benim başım yanacak çünkü.” (sözlü saldırı mağduru bir gey)

“Aşağılanmış hissettim. İstenmiyormuşum gibi hissettim. Cinsiyetimiz nedeniyle bu duyguyu yaşıyoruz zaten, yönelimim nedeniyle pekiştiğini hissettim. İşyerine ve yöneticilere olan güvenim sıfırlandı ama iş değiştiremem. Çaresizim.” (sözlü saldırı mağduru bir lezbiyen)

Okul hayatına etkiler

“Her bu tarz olayları yasayan kişi gibi o ortamda bulunmak istemedim; yani okula gitmek istemedim. Daha sonra etkisi azaldı çünkü bu tarz zorbalıkların fazla yaşandığını biliyordum ve arkadaşlarım çok destek çıktı.” (sözlü saldırı ve mala zarar mağduru bir panseksüel kadın)

Psikolojik sonuçlar

“Güven duygusu sıfırlanmıştı. Tüm insanlar potansiyel bir tacizci idi benim gözümde... Korkunç...” (sağlık hizmetlerine erişimi engellenen ve sözlü saldırı mağduru bir trans kadın)

“Anksiyete bozukluğu teşhisi kondu. Artık bununla yaşıyorum.” (cinsel saldırı mağduru bir gey)

“Sosyal anksiyetem arttı. Sokakta daha tedirgin oluyorum.” (fiziksel şiddet mağduru bir gey)

“Korkmuş, bastırılmış ve tehdit altında hissettim ve beni sürekli tetikte biri yaptı.” (cinsel taciz mağduru bir lezbiyen)

2018 Nefret Suçları Araştırması devam ediyor

Kaos GL, 2018 yılında homofobik ve transfobik nefret suçuna maruz kalan ya da tanık olanları araştırmaya katılmaya çağırıyor. Araştırmaya katılmak için burayı ziyaret ediniz.

İlgili haberler:

2017 Nefret Suçları Raporu: Failler ikiden fazla, mekan kamusal alan

Nefret Suçları Raporu önsözü: Olumluya doğru değişim yok!

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam