04/10/2011 | Yazar: Kaos GL

Sırbistan hükümeti, 2009’da olduğu gibi Belgrad Onur Yürüyüşü’nü yine yasakladı.

Sırbistan hükümeti, 2009’da olduğu gibi Belgrad Onur Yürüyüşü’nü yine yasakladı.
 
Geçen Pazar Belgrad’da yapılması planlanan LGBT’lerin yürüyüşü İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı.
 
Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi, etkinlik gerçekleştiği takdirde şehirde kundaklama ve şiddet olayları yaşanabileceği ile ilgili güvenliği tehdit ettiği bildirilen aşırı sağ görüşlü milliyetçi gruplar nedeniyle onur yürüyüşünün düzenlenemeyeceğini açıkladı.
 
Belgrad Belediye Başkanı, etkinliğin “mülkiyet, eşcinsel nüfus, polis ve Belgrad halkı için riskli” olduğunu söyleyerek, onur yürüyüşünü desteklemeyi reddetti.
 
“Sırbistan Sosyalist Partisi’nde de “eşcinsel Aktivistler” var!”
 
Sırbistan İçişleri Bakanı İvica Daçiç, genel başkanlığını yaptığı Sırbistan Sosyalist Partisi’nde de “eşcinsel aktivistlerin” yer aldığına dikkati çekerek, “Risk taşıyan bütün etkinlikler, güvenlik servislerinin uyarısıyla ertelenmeli” dedi. Belgrad’da geçen yıl düzenlenen eşcinsel yürüyüşü sırasında faşistler saldırmış ve çok sayıda kişi yaralanmıştı.
 
“Belgrad Onur Yürüyüşü’nün yasaklanması Sırbistan’daki insan hakları için kara bir gündür”
 
30 Eylül 2011 tarihinde Uluslararası Af Örgütü, “Pazar Belgrad Onur Yürüyüşü” etkinliğinin Sırbistan yetkilileri tarafından yasaklanma kararının “insan hakları için kara bir gün” olduğunu söyledi.
Uluslararası Af Örgütü, yaptığı açıklamada, onur yürüyüşünün homofobik gruplardan gelebilecek tehlikeler nedeniyle yasaklanmasının, LGBT bireylerin haklarını inkâr etmeye çalışan gruplara yeşil ışık yakacağından ve ayrımcılığa uğramama hakkını zayıflatacağından endişe duyduğunu belirtti.
 
Pazar günü yapılması planlanan yürüyüşü Hükümetin yasaklaması üzerine Cumartesi günü Belgrad’ın merkezinde bir eylem yapıldı.
 
İlgili haber:
 
Kaos GL’den Sırp Yetkililere Mektup

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam