30/11/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Yerel mahkemenin hukuksuz ret kararına rağmen, Nepal’in Dordi bölgesinin belediye başkanı yüksek mahkemenin kararını kabul ederek on yıldır birlikte olan queer çiftin evliliğini resmileştirdi.

Nepal’de ilk eşit evlilik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Madhav Dulal / BBC

Nepal, Haziran ayındaki yüksek mahkeme kararının ardından ilk eşit evliliğini dün kaydetti ve böylelikle eşit evliliğin yasalaştığı ilk Güney Asya ülkesi oldu. .

BBC bu gelişmeyi, “Batı Lumjung bölgesindeki yetkililer, 35 yaşındaki Maya Gurung ile 27 yaşındaki Surendra Pandey'in birlikteliğini Çarşamba günü resmen kaydetti” diyerek duyurdu.

Gurung BBC'ye “Haklarımız için mücadele etmek kolay değildi ama biz başardık. Gelecek nesiller için yaşam kolaylaşacak.”

Belediye başkanı yüksek mahkeme kararını hayata geçirdi

Neredeyse on yıldır birlikte olan çift, 2017 yılında bir tapınak töreniyle evlendi ve bu yıl birlikteliklerinin yasal olarak tanınmasını istedi ancak Katmandu Bölge Mahkemesi talebi reddetti.

Bu ayrımcı karara rağmen 29 Kasım Çarşamba günü Dordi kırsal belediye başkanı Hem Raj Kafle yüksek mahkemenin kararını baz alarak çifte evlilik cüzdanını verdi.



Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam