12/11/2019 | Yazar: Mehmet Demiryay

Nepal hükümeti, yaklaşık 30 milyonluk ülkede şu anda sadece 4 bin LGBTİ yaşadığını iddia edince, LGBTİ’ler sayılmayı talep etti.

Nepal'deki LGBTİ’ler “sayılmayı” talep ediyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nepal'in başkenti Kathmandu'daki ilk Pride'dan (Fotoğraf: Queer Youth Group)

Nepal'deki LGBTİ hakları savunucuları, LGBTİ topluluğuna yönelik bir nüfus sayımı yapılması konusunda hükümeti teşvik ediyor.  Yerel LGBTİ yayını Pahichan'a göre hükümet son anketini 10 yıl önce gerçekleştirdi. Bu sayımda kendini LGBTİ olarak tanımlayan kişi sayısı 4000 olarak belirlendi. Fakat Pahichan’a göre Nepal'in LGBTİ nüfusu 500.000'den daha fazla. Yayın, kamu sektöründe çalışan 300 LGBTİ çalışanının da sayımın dışında tutulduğunu raporladı.

Hükümet, LGBTİ nüfusa yönelik bir sayım yapmakla ilgileniyor. Aktivistlerse, araştırmayı hassas bir şekilde yürütmeleri konusunda hükümeti uyarıyor. Pahichan, İstatistik Bürosu’nun LGBTİ’lere yönelik farklı formlar düzenlemesi gerektiğini söylüyor. Ve LGBTİ hak mücadelesi için faaliyet yürüten sivil toplum örgütlerini sayımda yer almaya çağırıyor.

Sayım Honk Kong’ta ve Birleşik Krallık’ta da konuşuluyor

Yakın zamanda hem Birleşik Krallık hem de Hong Kong, sayımlar aracılığıyla LGBTİ topluluğuna yönelik data toplamakta karar almışlardı. Hong Kong'da uzmanlar bir nüfus sayımının LGBTİ vatandaşlara dair deneysel kanıt sağlayabileceğini söylüyor.

Birleşik Krallık'ın 2021'de düzenlenecek bir sonraki nüfus sayımındaki önerileri, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dair isteğe bağlı cevaplanabilecek olan sorular da içeriyor. Eğer sorular onaylanırsa bu sayım, Birleşik Krallık'ın bu bilgileri edinmek istediği ilk sefer olacak.

Nepal’de LGBTİ hakları

Dağlık bir Güney Asya ülkesi olan Nepal, eşcinsel ilişkiyi “yasaklayan” yasayı 2007’de geçersiz kıldı. LGBTİ haklarını koruyan yasalar Nepal'de teorik olarak var ama aktivistler, durumun pratikte hep böyle olmadığı konusunda uyarıyor. Dahası, Nepal’deki birçok LGBTİ, belgelerindeki “üçüncü cinsiyet” ifadesini reddediyor. Çünkü “üçüncü cinsiyeti” seçmeleri, bu seçimlerime eşlik eden hak gasplarını beraberinde getiriyor. Örneğin, Nepalliler belgelerinde “üçüncü cinsiyet” ifadesi geçiyorsa ehliyet alamıyorlar. “Nepal'in, Asya'nın en toleranslı ülkelerinden biri olduğuna dair abartılmış bir durum vardır hep fakat gerçeklik çok farklı” diyor bu senenin Pride organizatörlerinden Rukshana Kapali.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında geçen yeni bir yasa maddesi, evlilik eşitliğini garantilemekte başarısız olmuştu. Yasa yapıcılar, LGBTİ hak taleplerini tartışıp savunuculuk yapmaya devam edeceklerinin sözünü vermişti. Bu taleplerin konuları arasında; vatandaşlık koşulları, evlilik eşitliği, hane içi şiddet, evlat edinme, sağlık ve eğitime erişim var.


Etiketler: dünyadan
2024