29/04/2015 | Yazar: Kaos GL

Ülkenin ilk açık eşcinsel vekili ve Mavi Elmas Derneği adlı LGBTİ örgütünün kurucusu Sunil Babu Pant, depremin LGBTİ’leri nasıl etkilediğini anlatıyor.

Nepal depremi LGBTİ’leri nasıl etkiledi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Nepal’de Cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından arama-kurtarma ve yardım çalışmaları devam ediyor. Ülkenin ilk açık eşcinsel vekili ve Mavi Elmas Derneği adlı LGBTİ örgütünün kurucusu Sunil Babu Pant, depremin LGBTİ’leri nasıl etkilediğini anlatıyor.
 
Mavi Elmas Derneği (BDS), Nepal’de LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) insan haklarının yanı sıra HIV/AIDS alanına odaklanıyor. Pant, “deprem sonrası ihtiyaç duyan tüm LGBTİ’leri kurtarmak ve onlara destek olmak BDS için çok büyük bir sorumluluk,” diyor.
 
Ülkede iletişimin yeniden sağlanmaya başlamasıyla hayatını kaybeden, yaralanan, evi hasar gören ya da kayıp LGBTİ’lere dair daha fazla bilgi derneğe ulaşıyor.
 
Dernek, depremden bu yana üye ve çalışanlarıyla irtibat kurmaya çalışıyor. Bir eğitim hastanesinde Ciatala adlı bir trans kadını tespit eden dernek, kadının toplu cenaze töreniyle gömülmemesi için ailesine haber verilmesini sağladı. Dernekten üç üye hâlen kayıp. Derneğin ana binası ile destek binası da hasar görmüş durumda.
 
Cinsiyete göre ayrılmış hizmetler transları dışarıda bırakıyor
 
Ülkede pek çok LGBTİ, güvenlik ve tanınma açısından geceleri BDS dövizleri taşıyan çadırlarda kalıyor. HIV+ kişilere destek sunulan bakımevinde ise yiyecek sıkıntısı yaşanıyor.
 
Başkent Katmandu’da seks işçiliği ile hayatını idame ettiren 300’e yakın trans kadın geçimini sağlayamıyor. Yardım kamplarının cinsiyetlere göre ayrılması da transların tuvaletlere erişimlerini dâhil etkiliyor.
 
Nepal’da depremzedelerin ihtiyaçları çadırdan kıyafete, şemsiyeden suya, yiyecekten ilaca ve yakıta uzanıyor.
 
Mavi Toplum Derneği’ne yardımlarınızı bu bağlantıdaki hesap bilgileri aracılığıyla iletebilirsiniz.
 
İlgili haber:
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam