19/07/2016 | Yazar: Belgin Günay

İnterseks erkek Esan Regmi: ‘Bizde yanlış olan bir şey yok. Böyle doğduk ve böyle kabul edilmeliyiz. Herkes gibi hayatımızı yaşamamıza izin verilmeli, haklarımız verilmeli!’

Nepal’de interseks olarak büyümek... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnterseks erkek Esan Regmi: “Bizde yanlış olan bir şey yok. Böyle doğduk ve böyle kabul edilmeliyiz. Herkes gibi hayatımızı yaşamamıza izin verilmeli, haklarımız verilmeli!”

Dünyada lezbiyen, gey, biseksüel ve trans hak mücadeleleri sık sık gündeme gelse de interseks bireyler hakkında hala çok az şey biliniyor. Geçtiğimiz aylarda bir sivil toplum örgütü olan Blue Diamond Society Nepal’in ilk ulusal çapta interseks buluşmasını düzenledi. Buluşmanın öncülüğünü interseks bir erkek Esan Regmi yaptı. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), Esan Regmi ile bir söyleşi gerçekleştirerek Nepal’deki interseksleri ve interseks hareketinin durumunu sordu.

“Dünyada bunları yaşayan tek kişi olduğumu sanıyordum”

UNAIDS: İnterseks nedir?

Esan: İnterseks bireyler genellikle hem kadın hem erkek cinsel anatomisiyle doğarlar. Ergenliğe ulaştıklarında bedenleri bu iki cinsiyetten birinin özelliklerini daha fazla gösterecek şekilde gelişmeye başlayabilir. Ergenlikteki bedensel gelişim çocuğun yetiştirildiği toplumsal cinsiyet doğrultusunda olmayabilir.

UNAIDS: Nepal’de bir interseks olarak büyümek nasıldı?

Esan: Nepal’de pek çok interseks birey var ancak interseksin ne olduğu bilinmiyor. Aileler interseks çocukları için neyi seçeceklerini, ne yapacaklarını bilemiyor. Ben bir kız olarak yetiştirildim ancak on üç yaşından sonra bedenim erkeksi şekilde gelişmeye başladı. Ailemin kafası karışmıştı.

Birisi aileme beni Hindistan’a götürmelerini söylemiş, gittiğimizde orada ameliyatın çok pahalı olduğunu öğrendik ve Nepal’e geri döndük. O yaşlardan sonra erkek gibi görünmeye başladım ama kız olarak yetiştirildiğim için hala kız gibi davrandığım da oluyordu. Dünyada bunları yaşayan tek kişi olduğumu sanıyordum. Bugün bile memleketime gittiğimde beni hala kadın olarak algılıyorlar. Bu zorluklarla hayatım boyunca karşılaştım.

UNAIDS: Bir interseks olarak yetişirken karşılaştığınız en büyük zorluklar neydi?

Esan: Okulda, sokakta insanlar benimle dalga geçiyordu. “Dün bir kız gibi görünüyordu, bugün erkek gibi görünüyor” derlerdi. Arkadaşlarım beni etrafta istemiyordu. Öğretmenler tarafından bile aşağılandım. En çok okulda ayrımcılık gördüm çünkü Nepal’de kızlar ve erkekler ayrı eğitim alıyor ve ben nereye ait olduğumu bilmiyordum. Bedenim bir erkek olarak gelişiyordu ama hayatıma kız olarak devam ediyordum. Çok yalnız hissettim.

“Neden diğer kızlar gibi olmadığımı merak ediyordum”

UNAIDS: Başka interseks bireylerin de olduğunu ne zaman öğrendiniz?

Esan: Farklı olduğumu ilk kez ameliyat için Hindistan’a götürüldüğümde anlamaya başladım. Bende birşeylerin yanlış olduğunu sanıyordum. Neden diğer kızlar gibi olmadığımı merak ediyordum. İnterseksin tam olarak ne olduğunu yüksek lisans için Nepal’in başka bir bölgesine gittiğimde öğrendim. Burada bir klinik vardı ve interseks bireyler için destek grubu oluşturulmuştu. 2009 – 2010 yıllarında, 23 yaşındayken interseksin ne olduğunu, dünyada benim gibi başkaları da olduğunu öğrenmiş oldum.

UNAIDS:  Nepal trans bireyleri yasal olarak tanıması nedeniyle uluslararası alanda takdir görüyor. İnterseks olmakla transseksüel olmak arasında ne gibi farklar var?

Esan: Bir interseks doğduğunda cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği belirsizdir. Pek çok aile interseks çocukları günahlarının bir cezası olarak görüyor ve toplumun ne düşüneceğinden endişeleniyorlar. Pek çok interseksin cinsel kimliği ergenliğe kadar belirsiz kalıyor. Erkek kimliğinde yaşayan bazı bireylerin memeleri gelişirken, kız olarak yetiştirilen bazılarının penisi gelişebiliyor. Herkesin farklı fiziksel durumları var.

Transseksüel bireyler genellikle küçük yaşlardan beri cinsel kimliklerinin farkında oluyorlar. Bazı interseks bireyler ise bütün hayatlarını iki cinsiyet arasında yaşayabilir.

UNAIDS: Nepal’de ulusal çapta ilk interseks buluşması düzenlendi. Bu toplantıdan ne gibi sonuçlar aldınız?

Esan: Nepal’de birçok interseks hala kimliğini gizlemek zorunda kalıyor. Topluluğumuzu güçlendirmek için böyle bir toplantı düzenleme kararı aldık. İnterseks hakkında bilinç oluşturmaya çalışıyoruz, haklarımızı ve ihtiyaçlarımızı, haklarımızın korunması için neler yapabileceğimizi tartıştık. Toplantının haberi medyada yer aldıktan sonra pek çok interseks birey bizimle iletişim kurarak aramıza katılmak istedi.

“İnsanlar interseksin ne olduğunu bilmiyor”

UNAIDS: İnterseks bireylerin yaşadıkları en önemli insan hakkı ihlalleri nelerdir?

Esan: Doğum belgesi en önemli sorun çünkü genellikle doğum belgesiyle interseks bireyin kendini ifade ettiği cinsel kimlik uyuşmuyor. Ben bir erkek olarak yaşıyorum ama doğum belgemde hala kadın olarak görüyorum. İnsanlar bu gibi karışıklıklar yüzünden bizim dolandırıcı olduğumuzu bile düşünebiliyor, çok sorun yaşıyoruz. Bu yüzden eğitimini tamamlayamayan, iş bulamayan interseksler var. Ayrıca pek çok interseks hemen hemen her alanda ayrımcılık yaşıyor.

Bedensel olarak topluma göre cinsiyet açısından belirsiz ya da kabul edildiği kimliğe uyumsuz bir görünüm sergileyen interseks bireyler gittikleri her yerde sözlü sataşmayla, ayrımcılıkla, tacizle karşı karşıya kalıyor. İnsanlar interseksin ne olduğunu bilmiyor. Eğitim ve sağlık gibi alanlarda bilinç yoksunluğu ve ayrımcılık yaşanıyor.

UNAIDS: İnterseks bireylerin haklarının korunması için neler yapılabilir?

Esan: Çok desteğe ihtiyacımız var. Nepal’de kimliksiz yaşayan pek çok interseks var. Bazı interseks kadınlar zorla evlendiriliyor, kendilerini kadın olarak tanımlayıp tanımlamadıkları ya da evlenmek isteyip istemedikleri sorulmuyor bile. İnterseks bireylerin aileleri bilmeli ki çocukları tamamen normal. Bizde yanlış olan bir şey yok. Böyle doğduk ve böyle kabul edilmeliyiz. Herkes gibi hayatımızı yaşamamıza izin verilmeli, haklarımız verilmeli.

Bu röportaj ilk olarak Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı'nın (UNAIDS) web sitesinde yayınlanmış, KaosGL.Org muhabiri Belgin İnan tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret