19/03/2024 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Newroz 2024 Tertip Komitesi, 17 Mart’ta gerçekleşen Newroz’da LGBTİ+’lara yönelik saldırılara ilişkin bir açıklama metni yayınladı.

“Newroz alanı bütün ezilenlerin, yok sayılanların ve görünmez kılınanların kendi taleplerini haykırdıkları alandır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Alanda bulunan Kürt halkının dostlarına ve devrimci güçlere yönelik sözlü saldırıyı takip eden fiziksel saldırılar gerçekleşmiştir. Tertip komitesi ve tüm görevliler anlık olarak saldırılara cevap olmaya ve engellemeye çalışsa da alanın fiziki koşulları gereği sorunların tamamına müdahale etme ve önüne geçmede eksik kalmıştır. Komitemiz müdahale edebildiğimiz tüm saldırı noktalarında güvenliği sağlamış ve hem alandan çıkmak isteyen hem alanda kalmak isteyen gruplar için gerekeni yapmıştır. Saldırı geçtiğimiz yılların Newrozlarında da karşımıza çıkan, kendilerini Nasyonalist Kürt olarak tarif eden ve Nazi sembolleri kullanan bir grup devlet aparatı tarafından gerçekleştirilmiştir. Ne kadınlara, ne LGBTİ+'lara ne de birlikte yol yürüdüğümüz devrimci demokrat güçlere ve devrimcilerin ortak değerlerine saldırı tertip komitemizin hiçbir bileşeni tarafından kabul edilebilir değildir. Newroz alanı bütün ezilenlerin, yok sayılanların ve görünmez kılınanların kendi taleplerini haykırdıkları alandır ve öyle kalmaya devam edecektir. Bu konuda gerekli bütün önlemleri almayı tarihsel ve politik bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Egemenleri korkudan titreten Newroz'lara gölge düşürmek, birleşik mücadelemizi bölmek amacıyla organize edilen bu saldırılara karşı bir arada durmaya devam edeceğimizi bir kez daha söylüyoruz. Özgürlük mücadelesinin sembolü olan Newroz ateşini binlerce yıldır ne Dehhak'lar söndüremedi, bugün saray faşizmi ve onun işbirlikçileri de söndüremeyecektir.

2024 İstanbul Newrozu'nun görkemi Kürt halkına ve dostlarına yönelen tüm saldırılara cevap niteliğindedir. Umudunu, cesaretini ve inancını alanlara taşıyan; tüm baskı, şiddet ve işkence pratiklerine rağmen bir arada durmaktan vazgeçmeyerek bayramına sahip çıkaran ve faşizme gereken cevabı veren halklarımızın Newroz'u kutlu olsun.”

Ne olmuştu?

İstanbul ve İzmir’de gerçekleşen Newroz kutlamalarında LGBTİ+’lar saldırıyla karşılaşmıştı. 17 Mart’ta, İstanbul’daki ve İzmir’deki Newroz etkinliklerine LGBTİ+ bayraklarıyla katılmak isteyen LGBTİ+’lar, kendilerini Kürt milliyetçisi olarak tanımlayan gruplar tarafından saldırıya uğramıştı.

Bianet’in haberine göre; İstanbul’da araya giren DEM Partili görevliler, saldıran kitleyi uzaklaştırmaya çalışsa da LGBTİ+’lar miting alanını terk etmek zorunda kalmıştı. LGBTİ+ aktivisti ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Meclis Üyesi İris Mozalar “Newroz alanında bir avuç LGBTİ+ olarak yüzlerce kişi tarafından fiziksel ve sözel olarak linç edildik. Kucağımızda çocuklar bebekler varken bize yumruk ve taş atıldı. Saatlerce yuhalandık” ifadelerini kullanmıştı.

Saldırının ardından İzmir LGBTİ+ Onur Haftası, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, 10. İstanbul Trans Onur Haftası, Direnişin Renkleri, İHD LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi açıklamalar yapmıştı.

Tıklayın-İstanbul ve İzmir Newroz kutlamalarında LGBTİ+’lara saldırı!


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
İstihdam