25/03/2010 | Yazar: Cihan Dağ

Diyarbakır Newroz’unda Gökkuşağı Bayrağı da Dalgalandı!

Newroz Ateşi Gökkuşağı Bayrağını da Dalgalandırdı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Diyarbakır Newroz’unda Gökkuşağı Bayrağı da Dalgalandı!

Newroz ateşinin herkesi özgürleştireceğine dair umutlar, Türkiye’nin dört bir yanından gelen lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylerin alanda yarattığı etki ile arttı.
 
Önceki ismi ile Piramid, şimdiki ismi ile Hevjin LGBTT oluşumu iki yıl önce newroz alanına bayraklarıyla katılarak bir ilki gerçekleştirmişlerdi. Ertesi yıl biraz daha büyük bir kadroyla katılımlarını yine gerçekleştirmiş ve yapılan haber ile bu konuya ilgi çekmişlerdi. Bu yıl ise platform toplantısının Diyarbakır’da yapılması kararı ile LGBTT bireyler alana daha fazla sayı ve daha dikkat çekerek girdiler. İstanbul’dan Lamda, Eskişehir’den Morel LGBTT, Ankara’dan Pembe Hayat ve Kaos GL, İzmir’den Siyah Pembe Üçgen ve Diyarbakır’dan Hevjin LGBTT oluşumu ile geniş bir katılım sağlandı.

Alana şehrin her yanından ücretsiz olarak kalkan otobüslerle ulaşım gerçekleştirildi. Newroz alanına yüz binlerce insan akın etti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen LGBTT bireylerde bu akına eşlik etti. Alana doğru yürür iken farklı bakış ve söylemlerle karşılaşanlar oldu. Ardından newroz alanındaki yerimizi aldık. Yasaklı Kürt Siyasetçilerinin de aralarında bulunduğu konuşmacıları dinledikten sonra, Serhado, Ferhat Tunç ve Ciwan Haco gibi isimler konser verdiler. Bir yandan alanın dört bir yanında çalan davullar eşliğinde halaylar çekilirken, bir yandan da sahneye çıkan sanatçıların şarkılarıyla eğleniyorlardı alandaki insanlar.

İlk kez gelen LGBTT’ler çoğunluktaydı ve hiç bulunmadıkları bu newroz onlar için şaşırtıcı ve ilgi çekici bir sürü şey barındırıyordu. Alanın tepesinde dolanan helikopterlere zılgıtlar ve ıslıklarla tepkilerini gösteren yüz binlerce insan, yöresel kıyafetleriyle alanda boy gösteren kadınlar, erkekler ve çocuklar, sahneden seslenişlerin çok büyük bir çoğunluğunun Kürtçe yapılması, şehrin dört bir yanında yakılan newroz ateşlerinden yükselen dumanlar… Hepsi dikkat çekici unsurlardı.

Asıl mesele ise Türkiye’nin dört bir yanından gelen gey, lezbiyen, biseksüel ve trans bireylerin alanda yarattığı etkiydi. Alandaki insanlar şaşkın bir şekilde bizimle ya göz ya da söz ile temasa geçiyorlardı. İlk başta çekinen, yanımıza gelip kenardan bakan adam, kadın, çocuk herkes sonrasında gökkuşağı bayrağını sordular. Kimi eline alıp salladı, kimi destekliyoruz deyip tebrik etti, kimi de hoş geldiniz deyip, newrozumuzu kutladı. Alanda katılımımızın kulaktan kulağa geçtiği anlaşılıyordu. Çünkü farklı farklı insanlar bulunduğumuz noktaya gelip, göz ucuyla bakıp gidiyordu. Bunda en önemli etkenlerden biri de alanda salladığımız gökkuşağı bayraklarımızdı. Bu bayrakları gören bir kaç insan cesaret edip kendi cinsel yönelimine dair açıldı ve bilgi almak için gerekli iletişim adreslerini bizden talep etti. Diyarbakır’da görevini sürdüren bir öğretmen, uzun süre bize eşlik edip sohbet etti. Oluşturduğumuz halaylara birçok insan katıldı, newroza katılan trans kadınlarla adeta fotoğraf çekme yarışına girenler oldu.  
 
Bizi turist zannedenler, İngiliz ajanı ilan eden çocuklar, yanımızda durup sohbet etmek için bir bahane arayanlar...
Bütün bunların dışında sanırım hepimizi en çok etkileyense, yöresel kıyafetler giymiş bir Kürt kadının "Önderimiz bize her şeyi kabul ettirdi. İnsanlığı öğretti. O yüzden iyi ki geldiniz. İyi ki varsınız. Newrozunuz kutlu olsun" demesiydi.

Daha bunun gibi birçok olumlu tepki ve fobinin kaynağı olan bilgisizlikle dolu bakışların eşliğinde güzel bir newroz katılımı gerçekleştirdik. Newroz'un sonunda çimenlerin alabildiğine uzadığı koca bir arazi üzerinde dağılan insanların hepimizin zihninde yarattığı görkemli bir kutlama akıllarda kalmıştı. Newroz piroz be!


Etiketler: yaşam
nefret