01/11/2023 | Yazar: Kaos GL

Nijerya’da yetmişten fazla genç “eşcinsel doğum günü düzenledikleri” iddiasıyla gözaltına alındı. Hak örgütleri, ülkede artan “cadı avına” dikkat çekiyor.

Nijerya'da toplu gözaltılar LGBTQ+’ları hedef alıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hak grupları ve avukatlar, eşcinsellere yönelik yeni toplu tutuklamaların ardından, Nijerya'daki kolluk kuvvetlerinin ülkenin eşcinsel yasağı yasasını LGBTİ+ topluluğunu hedef almak için kullandığını ve onlara yönelik ihlalleri görmezden geldiğini söylüyor.

Nijerya, anayasanın ayrımcılığa uğramama, özel ve aile yaşamı hakkını garanti altına almasına rağmen, eşcinselliğin halk tarafından geniş çapta desteklenen yasalarla suç sayıldığı Afrika'daki 54 ülkeden 30'dan fazlasından biri.

Associated Press’te yer alan habere göre; hak örgütleri, LGBTİ+ Nijeryalılara yönelik bu hafta da devam eden toplu tutuklama ve gözaltıların düzgün bir soruşturma yapılmadan gerçekleştirildiğini ve Afrika'nın en kalabalık ülkesindeki LGBTİ+ karşıtı eylemler nedeniyle onları daha fazla tehlikeye maruz bırakabileceğini söyledi.

Yetkililer, Pazartesi günü kuzeydeki Gombe eyaletinde 59'u erkek ve 17'si kadın olmak üzere yetmişten fazla gencin "eşcinsel doğum günü düzenlemek" ve "eşcinsel evlilik yapma niyetinde olmak" suçlamalarıyla gözaltına alındığını duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü Nijerya Direktörü Isa Sanusi Associated Press'e yaptığı açıklamada, Ağustos ayında güney Delta eyaletinde polisin eşcinsel düğünü olarak adlandırdığı bir etkinlikte altmıştan fazla kişinin gözaltına alınmasının ardından, bu tutuklamaların "cadı avı ve insan haklarının ağır ihlali eğiliminde bir artış" olduğunu gösterdiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Afrika Bölümü'nden Nijeryalı araştırmacı Anietie Ewang'a göre, tutuklamalar aynı zamanda devletlerin yasalar çerçevesinde "övgü almak için" birbirlerini taklit ettiklerini de gösteriyor. Ewang, örgütün 2016 yılında yayınladığı bir raporda vurguladığı, Nijerya'da eşcinsellerin maruz kaldığı istismar ve damgalanma ile ilgili endişelerin devam ettiğini söyledi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam